Wat te doen in Tbilisi Georgië

Tbilisi, de hoofdstad en de grootste stad van Georgië, is omgeven door bergen en wordt omringd door de rivier de Kura.

Bovenop de berg Mtatsminda aan de rand van Tbilisi, kijkend op een spectaculaire oude stad die aan de oevers van de prachtige groenblauwe Kura rivier ligt, terwijl u de zonsondergang over het weidse uitzicht van Georgië bekijkt, begrijpt u wat deze stad zo speciaal maakt.
Je blik zal fixeren op de prachtige bezienswaardigheden van de stad, zoals de moderne Brug van Vrede die over de Kura loopt – of misschien de verre Kathedraal van de Heilige Drie-eenheid van Tbilisi die schijnbaar in de lucht steekt vanwaar hij staat, hoog boven de omringende architectuur van de stad.

Of misschien zult u toekijken hoe de kabelspoortocht de berg op komt die uit de oude stad komt, met de weinige toeristen die van het versleten Europese toeristenpad naar Georgië afdwalen.
Het Grand Cultural Centre en het Presidential Administration Building, met hun futuristische kenmerken, die tegenover de rivier zitten, zijn nauwelijks genoeg om even aan je aandacht te trekken als Tbilisi te bieden heeft, maar deze prachtige bouwwerken zouden het centrum van veel populaire steden zijn rond de wereld.

Geografisch gelegen op het strategische kruispunt van Europa en Azië, is Georgië inderdaad ver verwijderd van het versleten Europese reiscircuit. Het wordt overladen met recente historische beroering en verhalen over gevaar die allemaal waar zijn. Al dat conflict bleef echter in 2003 achter nadat de Rozenrevolutie eindigde. Nu zullen degenen die de valse narratieven van de media trotseren en naar Georgië komen, aangenaam worden beloond.
Het is een van de vele fascinerende oude steden die je kunt verkennen in de Kaukasus; een ander geweldig voorbeeld is Xinaliq in Azerbeidzjan. De ligging van de stad tussen Europa en Azië maakte het eeuwenlang tot een belangrijke handelsstad. Vanwege deze strategische positie was het onder het domein van de Romeinen, Arabieren, Mongolen, Iraniërs en Russen. Als gevolg hiervan heeft de hoofdstad van Georgië een diverse multi-cultuur en wordt deze beïnvloed door verschillende stijlen.

Tbilisi is een levendige stad met 1,1 miljoen inwoners, en hoewel het een grote stad is, heeft het een sfeer van een ‘klein’ middeleeuws stadje. (Een andere leuke Georgische stad om te bezoeken is Batumi, de badplaats van het land.) De stad geeft ons het gevoel dat we ons in een mystiek sprookjesboek bevinden.

Wat is er te doen in Tbilisi

Je moet ongetwijfeld Tbilisi bezoeken, vooral nu het bijna al erg toeristisch wordt. Zodra de meerderheid van de reizigers gaat beseffen dat Georgië indrukwekkend is, wordt het land een hotspot voor reizigers in heel Europa en zullen de reiskosten stijgen. Versla de drukte en bekijk onze gids over wat er te zien en te doen is in Tbilisi, Georgië.

Dwaal rond in de oude stad

Het is heel gemakkelijk om “verdwaald” te raken door de straten van Tbilisi en de verschillende stijlen te ontdekken die zich verspreiden door de architectuur van de stad, Middeleeuws, Neoklassiek, Art Nouveau, Stalin en Modern. Tijdens een wandeling door de stad, ontdekt u tal van orthodoxe kerken, oude gebouwen met charmante balkons, standbeelden en vintage auto’s. Plus leuke winkels en eetkraampjes die ervoor zorgen dat je alles wilt kopen. In Georgië is alles behoorlijk goedkoop.
Vergeet niet om de klokkentoren in de oude stad te bekijken en een poppenshow te zien elke keer dat het uur toeslaat.

Inspecteer het meest verwarde gebouw in Georgië (misschien de wereld)

De Iveria weet niet wat het doel is. Door de jaren heen is het van een luxehotel naar een gesloten hotel gegaan en is het omgebouwd tot een vluchtelingenkamp. Maar onlangs is het omgebouwd tot een luxe hotel. Praten over een vreemde re-purposing.
Dit gebouw heeft echter een unieke uitstraling die een foto en bezoek waard is (zelfs als u daar niet verblijft).

Leer hoe je Georgisch brood kunt bakken

Georgiërs zijn gek op hun brood en ze zijn er goed in. Of het nu gaat om kaas, eieren die overgoten worden, of boordevol andere ingrediënten, Georgisch brood is allesbehalve gewoon. En je kunt leren hoe je het kunt maken terwijl je de stad bezoekt!

Een bedrijf met de naam “Taste Georgia” is gespecialiseerd in het geven van mogelijkheden aan buitenlanders om de Georgische manier van brood bakken te leren, omdat het bedrijf feitelijk is opgericht door een bezoeker. Maar het maakt niet uit, dit bedrijf zit vol met lokale bakkers die het het beste doen.

Breng een middag door in de ‘Tbilisi zee’

OK, het is natuurlijk geen echte zee. Tbilisi is een door land omgeven stad, wat betekent dat mensen van Tbilisi creatief moeten worden als ze willen leven zoals hun landgenoten in Batoemi aan de Zwarte Zee. Dus, de meeste city slickers maken een uitstapje naar Turtle Lake (eigenlijk twee reservoirs) voor een middagje zonnebaden en zwemmen.

Het geïmproviseerde meer ligt op slechts een half uur rijden van het stadscentrum en een taxi rechtstreeks naar het meer kost je niet meer dan 5-10 Euro. Neem een picknick mee want er zijn niet veel eetgelegenheden in de buurt!

Bezoek een oude omgebouwde Sovjet fabriek

Fabrika, wat vroeger een oude Sovjetfabriek was, is omgebouwd tot een multifunctioneel gebouw met een keurig boetiek hostel, een bar, een co-working-ruimte en af en toe een locatie voor livemuziek.
Het is een van de beste plekken om een middag door te brengen in je nacht in Tbilisi, vooral als je op afstand werkt en een aantal opdrachten kunt inhalen.

Dit is misschien wel de meest fotogenieke plek in de stad (tenminste binnenshuis). Er is zoveel lokale kunst te zien in Galerie 27. Maar de blikvanger is vooral de glas-in-loodramen die meestal zowel inwoners als bezoekers trekken.
Het is een geweldige plek om souvenirs te kopen voor je vrienden en familie die zich afvragen hoe Georgië echt is. Breng een voorproefje van de cultuur mee naar huis!

Klim omhoog naar het Narikala fort

Het Narikala fort is een vestingwerk dat een deel van de stad omgeeft en dat in de 4e eeuw door de Perzen is gebouwd. Terwijl je op deze attractie in Tbilisi bent, kun je zien waar delen van de muren zijn vernietigd als gevolg van een aardbeving. Het heeft echter nog steeds een aanzienlijke uitbreiding van de muren en is goed bewaard gebleven gezien de leeftijd.

Je kunt het fort verkennen en over de muren lopen; hiervoor moet je een kabelbaan nemen vanaf Ride Park. Of als je fit genoeg bent, loop dan op van Maiden. De kabelbaan is vrij goedkoop, dus het is de moeite waard, bovendien is de rit naar de top heel mooi om het stadslandschap te ontdekken.
Boven het Narikala-fort is een indrukwekkend 20-meter standbeeld van Kartlis Deda (moeder van Georgië) met uitzicht op de stad. Het standbeeld symboliseert het Georgische nationale karakter. Bij het beeld is een uitkijkpunt en verschillende eetstalletjes met vers fruit. Het is heerlijk om hoog boven de stad te ontspannen.
Het fort en het standbeeld Kartlis Deda geven de stad een mythisch aspect. Het uitzicht van boven is gewoon geweldig, waardoor het onze topattractie van Tiblisi is.

Winkel voor Soviet Memorabilia At The Dry Bridge Flea Market

Voor antieke liefhebbers of mensen met affiniteit voor Sovjet artefacten, de Dry Bridge Flea Market is jouw plek om ’s ochtends te zijn.

Je ziet daar dingen die variëren van wat leek op wat de lokale bevolking zocht in vuilnisbakken tot oude Russische typemachines. Zelfs filmcamera’s te koop die zijn ingeschreven in het Russische alfabet. De man liet zien dat de camera nog steeds werkt, maar het is me nooit gelukt om de inscripties te kunnen lezen om de juiste instellingen te krijgen, zodat ik deze ook daadwerkelijk kan gebruiken.
Zorg ervoor dat je een paar Georgische onderhandelingstechnieken oefent voor je ze bezoekt!

Botanische tuin

De nationale botanische tuin van Georgië ligt aan de zuidkant van het Narikala fort. De botanische tuin heeft 161 hectare, dus het heeft een groot gebied om te verkennen en vereist veel wandelen om zijn gevarieerde plantencollectie te zien.

Het park is een geweldige plek om te ontspannen, de natuur te waarderen en goed voor kinderen om te spelen. Een van de koelere futures van het park is een waterval en een meer.
Als je van radicale avonturen houdt, kun je de zip-line van het Narikala-fort naar de botanische tuin maken. Deze zip-line is 270 m lang en 30 m hoog – een gegarandeerde adrenalinestoot als je afdaalt.

Reistip: om naar de botanische tuin te gaan, moet je veel trappen beklimmen en veel lopen om ze te verkennen, zodat deze mogelijk niet geschikt is voor kinderen en ouderen.

Geniet van livemuziek bij een van de vele bars

Wij waren verrast door het aantal locaties, bars en restaurants met live muziek op Shardeni Street. Hoewel de meeste muziek oude traditionele muziek was, zorgde het toch voor een leuke sfeer tijdens een wandeling door de populairste uitgaansstraat van Tbilisi.

Holy Trinity Kerk

De Holy Trinity kerk is de grootste orthodoxe kerk in Georgië, op 101 meter hoogte, en is de op drie na hoogste Oosters-orthodoxe kathedraal ter wereld. Hoewel de kerk ouder lijkt, werd deze pas in 2004 gebouwd.
Het buitengedeelte van de kerk heeft een tuin met fonteinen en zelfs een zwembad waar kinderen zich kunnen opfrissen.

Wees je ervan bewust dat je, om de kerk van de Heilige Drie-Eenheid of een andere kerk in Georgië binnen te gaan, hun kledingvoorschriften respecteerd. Vrouwen moeten het haar bedekken met een sjaal en een rok gebruiken; je kunt een sjaal gebruiken als rok. Ook moeten mannen een lange broek dragen.

Bezoek de meest charmante buurt van de stad

Vera is een van de fijnere buurten van Tbilisi, vol met interessante architectuur, boetiek accommodaties en hotels en schattige winkels. Het is een rustig en centraal gelegen gebied met bomen en planten.

De architectuur is erg in de stijl van Tbilisi en ziet eruit alsof deze niet is aangeraakt sinds de residentiële gebouwen voor het eerst werden gebouwd. Vera Park is een leuke ontsnapping op een zonnige dag, het concertgebouw ziet er goed uit (tenminste van buitenaf), en de paar straten met restaurants en bars lijken redelijk levendig. Het is een geweldige plek om de middag af te dwalen tijdens een ontspannen wandeling die erop gericht is om nergens naartoe te gaan.

Drink een drankje in Georgia’s enige Rooftop wijnbar

Een bar op het dak is niet het enige dat Bina 37 biedt. Het is echt een unieke plek – helemaal vanaf het concept tot de geweldige gastvrijheid en unieke wijnkelder.
Om nog maar te zwijgen van het serveren van smakelijke Georgische gerechten, en hun wijn is echt lokaal. De ambiance op het dak biedt een uitstekende intieme ervaring. Het neemt zeker het idee van een stedelijke wijnmakerij nieuw leven in.
Het eigenlijke dak bevindt zich op de 8e verdieping van een flatgebouw, dus loop bij twijfel gewoon die trappen op.

Enkele reis tips voor als je Georgië bezoekt

Hier zijn enkele snelle tips die u moet weten voordat u Georgië bezoekt:

 • Over het algemeen wordt fooien geaccepteerd in Georgië (ongeveer 10-15%), maar controleer om ervoor te zorgen dat fooi nog niet is toegevoegd aan je rekening. Maar het is niet nodig om taxichauffeurs een fooi te geven!
 • De nationale taal is Georgisch en lijkt op het Russisch. Je zult niet veel mensen (vooral van de oudere generatie) vinden die Engels kunnen spreken, maar als je Russisch kent, zou het handig moeten zijn omdat de meeste winkeliers en taxichauffeurs het als een tweede taal kunnen spreken. Als je geen Russisch kent, kun je enkele belangrijke dingen leren voordat je aankomt
 • Als een inwoner je een drankje schenkt, wordt het als respectloos beschouwd om te weigeren. Tenzij je absoluut niet kunt, neem je er een voor het team en drink je dat drankje. Het is meestal echt geweldige zelfgemaakte wijn of een sterk wodka-shot. Als een gastheer een toast uitdeelt, wordt van mannen verwacht dat ze hun hele glas wijn in één keer neerleggen
 • Het huren van een auto is relatief duur en andere vormen van vervoer kunnen inconsistent en moeilijk zijn. Privétaxi’s zijn goedkoper dan het huren van een auto en u kunt over het algemeen een inwoner huren om u de hele dag tegen een betaalbare prijs te rijden – vooral als u met een kleine groep reist
 • Er is een ongelofelijke hoeveelheid oude mensen die bedelen wat heel triest en hartverscheurend is – wees gewaarschuwd
 • Tbilisi heeft een enorm toeristisch potentieel, een aanzienlijk deel van de gebouwen is nog steeds gedeeltelijk verwoest maar als Georgië begint te bloeien en de gebouwen worden gerehabiliteerd, zal de stad nog verbazingwekkender worden – dus haast je en kom er nu
 • Natuurlijk, het uitoefenen van normale gezond verstand veiligheidsmaatregelen als een reiziger is nog steeds slim, maar Georgië is niet langer een gevaarlijk land om naar toe te reizen

Reizen naar Georgië

Fly-drive Armenië & Georgië

1.469,00
Laatste update was op: april 4, 2024 8:32 am

Individuele rondreis Armenië & Georgië

2.006,00
Laatste update was op: april 4, 2024 8:32 am

Familiereis Georgië Kort

1.098,00
TradetrackerProducts sawadee.nl
Laatste update was op: april 4, 2024 8:32 am

Tijdens deze korte en actieve vakantie naar Georgië ontdek je bijzondere landschappen en maak je kennis met de gastvrije bevolking. Het land staat bekend om zijn fascinerende cultuur en imponerende bergen. Bij een lokale familie krijgen we een traditionele lunch en leren we hoe lokale snacks gemaakt worden.

Individuele rondreis Armenië & Georgië

2.006,00
Laatste update was op: april 4, 2024 8:32 am

Fly-drive Armenië & Georgië

1.469,00
Laatste update was op: april 4, 2024 8:32 am

Goede hotels in Tbilisi

Radisson Blu Iveria Hotel

212,00 in stock
Laatste update was op: april 4, 2024 8:32 am

Het Radisson Blu Iveria Hotel ligt in het hart van de commerciële en zakelijke wijk van Tbilisi en op minder dan 10 minuten lopen van de oude stad.

The Biltmore Hotel Tbilisi

170,00 in stock
Laatste update was op: april 4, 2024 8:32 am

Deze accommodatie in Tbilisi ligt op 300 meter van het opera- en ballettheater van Tbilisi en heeft een binnenzwembad, een spa, een fitnesscentrum, een...

Ambassadori Tbilisi Hotel

167,00 in stock
Laatste update was op: april 4, 2024 8:32 am

Het Ambassadori Tbilisi Hotel is gevestigd in de stad Tbilisi, in de regio Tbilisi. Deze accommodatie heeft een zonneterras en een sauna.

IOTA Hotel Tbilisi

90,00 in stock
Laatste update was op: april 4, 2024 8:32 am

Het IOTA Hotel Tbilisi ligt in Tbilisi, op 300 meter van het Vrijheidsplein. De accommodatie biedt kamers met airconditioning en overal gratis WiFi.

Shota @ Rustaveli Boutique Hotel

112,00 in stock
Laatste update was op: april 4, 2024 8:32 am

Het Shota Rustaveli Boutique Hotel ligt in de wijk Mtatsminda in het centrum van Tbilisi, op 700 meter van het Rustaveli-theater.

Hotels & Preference Hualing Tbilisi

94,00 in stock
Laatste update was op: april 4, 2024 8:32 am

Het bekroonde Hotel & Preference Hualing Tbilisi is in 2016 verkozen tot Luxury City Hotel van Georgië.

Holiday Inn Tbilisi

90,00 in stock
Laatste update was op: april 4, 2024 8:32 am

Dit hotel ligt tegenover het sportpaleis in Tbilisi en beschikt over een buitenbad, een grote fitnessruimte en een bar met uitzicht op de bergen.

New Tiflis Hotel

54,00 in stock
Laatste update was op: april 4, 2024 8:32 am

Het New Tiflis Hotel heeft een terras en een gemeenschappelijke lounge, en ligt in de stad Tbilisi, op 800 meter van het opera- en ballettheater van...

 1. Fitnessruimte en sauna , bed was comfortabel en locatie erg goed.

 2. Heerlijk hotel, luxe kamers, fantastische locatie met verwarmd terras dat uitkijkt over de stad. Zeer uitgebreid ontbijt. Heerlijk restaurant Filini met vriendelijk leuk personeel.

 3. Goed gelegen keurig hotel, bij vroege check out koffie en fruit beschikbaar

 4. fantastic location, super design super but charge very high

 5. Everything The Location, the room. the facilities and the view

 6. Our experience with the staff at every level was great, professional well trained dedicated staff which is unfortunately not always the case in Tbilisi. Beautiful building perfectly located on Rustaveli street. The view from our corner room was breathtaking (28 th floor)

 7. Super locatie aan de rivier en direct in het centrum. Prachtige kamers, doch de badkamers zijn te klein voor een hotel in deze klasse.

 8. Excellent continental style hotel with friendly stuff and the best location in Tbilisi city center. Airport transportation with MB 500 limousine only 50 Lari.

 9. The location was perfect for exploring the city only a short walk to most of the the attractions. The pool also was great for the kids after a long day and the room was spacious enough for all of us and was well appointed. We also really loved the pianist playing at breakfast which was a great touch.

 10. tof dakterrascafe en dak restaurant. luxe, minimalistische stijl kamer, helaas geen uitzicht op de leuk aangelegde verticale tuin. modern gebouw.

 11. Great location and it was very modern. The breakfast was amazing. Great value all round.

 12. Cool industrial design, nice rooftop restaurant and bar and overall nice looking place. Rooms have lots of amenities.

 13. Geen verse jus d’ orange. Jammer, verder perfect

 14. Geweldig hotel: uitstekende lokatie, comfortabele kamer, heerlijk ontbijtbuffet en bijzonder vriendelijk personeel

 15. Locatie perfect, bed uitstekend, kamer is ruim en van alle gemakken voorzien, balkon was top, vriendelijk personeel, makkelijk en gratis parkeren voor de deur. Ontbijt hebben we niet in het hotel gehad maar in de oude stad.

 16. We wanted to sleep in and forgot to switch on the DND button and they woke us up at around 10am to check the mini bar :). The hotel has a very commercial feel to it rather than a more personal touch

 17. Very friendly stuff (especially Bachana at front desk), spacious rooms, cleanliness of entire hotel, bathroom equipped with all you need, easy check-in and check-out, wonderful breakfast. We have really enjoyed our short stay at Hotels & Preference Hualing Tbilisi and will come back again.

 18. Everything was perfect Very kind and friendly staff specially Ms. Nadia Breakfast was very good, very safe and fashion area, I defently recommend this hotel to all. I really enjoyed my stay at this excellent hotel.

 19. Voortreffelijk ontbijt, bedden bij het zwembad heerlijk en het personeel altijd vriendelijk en behulpzaam.

 20. Ontbijt was heel erg goed. Hotel was erg schoon. Prima (gratis) wifi. Zwembad op de 3de was super. Recht tegenover hotel is een 24 Spar, McDoanld’s, Wendy’s Subway en Dunkin’Donuts. De prijzen in het hotel zijn goed te doen, ook voor bier en wijn. Taxi’s zijn erg goed en betrouwbaar. Hotel heeft ook een hele goede hoteltaxi service, waarbij geen extra kosten zijn, of althans niet veel. Hotel heeft een ATM en een 24uur bezette bank/loket intern. In het hotel sprak iedereen perfect engels.

 21. Breakfast was great. Staff excellent – very friendly and all spoke fantastic English

 22. De rest, prima locatie. Dichtbij veel bezienswaardigheden

 23. Great location. Good sound proofing in rooms. Great view from the restraurnat. Restaurnat is open 24/7.

 24. Great hotel and a great location and a wonderful stuff Thank you

Flacco
Logo