Wat kun je doen in Montenegro

Wat te doen in Montenegro

Het kleine land Montenegro, lokaal bekend als Crna Gora, ligt ingeklemd tussen Kroatië, Bosnië en Herzegovina, Servië, Kosovo en Albanië.

Beroemd om zijn stijgende bergen, de glinsterende badplaatsen van de Budva Riviera, de wintersportbestemming Zabljak, evenals de UNESCO werelderfgoed baai van Kotor, Montenegro barst van zowel natuurlijke als culturele schatten. De hoofdstad van Montenegro is Podgorica, een levendige stad, en dient als een ideaal startpunt voor het verkennen van het land.

Er is geen verkeerde tijd voor een reis naar Montenegro, omdat elk seizoen een andere kijk op het landschap met zich meebrengt. Het klimaat varieert afhankelijk van waar en wanneer u bezoekt.

De zuidelijke kustlijn heeft een mediterraan klimaat, wat betekent warme en droge zomers, terwijl de winters het grootste deel van de regenval van het jaar ontvangen, maar nog steeds vrij mild zijn. Het midden van het land en de noordelijke gebieden hebben een landklimaat, wat betekent dat de temperatuur afhangt van hoe hoog je bent, met koudere temperaturen op hogere hoogten.

De hoofdstad ligt in het midden van het land en kan tijdens de zomermaanden erg warm worden, terwijl de bergen een grote hoeveelheid regen ontvangen, met sneeuw die nog steeds op grote hoogte ligt tijdens de lentemaanden.

Dingen om te zien en te doen in Montenegro

Het is misschien niet de meest bekende van Europese landen, maar er zijn een schat aan attracties om te bezoeken en bestemmingen om te ontdekken in Montenegro. Vraag je je af wat te zien in Montenegro? Het volgende overzicht geeft u alle beste Montenegro bestemmingen waar u uw reisroute kunt bouwen.

Verken de oude binnenstad van Kotor

De oude binnenstad van Kotor staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO en is beschermd als onderdeel van de natuurlijke en culturele regio Kotor. Beschermd door zijn goed bewaard gebleven 10 meter dikke middeleeuwse muren, is de oude binnenstad van Kotor waar u de middeleeuwse architectuur, monumenten, kerken, kathedralen en paleizen zult zien.

Er zijn zoveel dingen te doen in de Baai van Kotor en de oude stad die je hier gemakkelijk een paar dagen kunt doorbrengen. Sommige dingen om te zien zijn onder meer:

Bewonder St Tryphon’s Cathedral

De St. Tryphon’s Kathedraal is een van de oudste gebouwen in Kotor en zelfs als je niet religieus bent, is de tijd en de grandeur van de kathedraal de moeite waard om te bewonderen. De kathedraal dateert uit de 12e eeuw en werkt nog steeds als de zetel van de katholieke bisschop in de omgeving van de baai van Kotor.
De kathedraal is vernoemd naar de patroonheilige van Tryoth, die de stad in tijden van conflict zou hebben beschermd. Het huidige gebouw is zelfs op dezelfde plek gebouwd als een nog oudere kerk, die laat zien hoe ver terug Kotor’s lange geschiedenis zich uitstrekt.

Loop door de straten van de oude stad

Kotor is beroemd om zijn smalle, geplaveide straatjes, grote pleinen en goed bewaard gebleven vestingwerken. De muren van de oude stad dateren uit de tijd van de Venetiaanse heerschappij die begon in de 15e eeuw, terwijl sommige gebouwen en kerken binnen de poorten zelfs ouder zijn dan dit. Het is een charmante, historische plek om gewoon doorheen te struinen en je te vergapen.
Neem een ​​koud biertje op het hoofd plein of proef de unieke mix van Montenegrijnse en mediterrane gerechten in een van de vele leuke restaurants en cafés binnen de muren, en dan rustig achterover leunen en kijken naar het leven in de oude straten van Kotor.
Het verkennen van de oude stad is een van onze favoriete kindvriendelijke dingen om te doen in Montenegro.

Loop over de muren en verken de Kampana toren

De muren, bastions, poorten en torens van Kotor kunnen over een groot deel van hun lengte worden bewandeld en verkend. De verdedigwerken zijn enkele van de best bewaard gebleven in de Middellandse Zee, en het meest indrukwekkend om te zien is de ronde Kampana toren die de ingang van de stad bewaakt vanaf de baai, waar de muren bijna het water ontmoeten.
Zelfs nu zullen de vele toeristen en cruiseschipreizigers die de stad bezoeken, eerst de oude stad binnengaan onder de waakzame wacht van de Toren van Kampana. ‘S Nachts worden ook de toren en de wanden prachtig verlicht, met een uniek uitzicht op deze eeuwenoude structuren.

Wandeling naar de top van het fort van San Giovanni

Torenhoog boven het oude centrum van Kotor is het onmiskenbare fort van San Giovanni. Het fort maakt deel uit van de uitgebreide vestingwerken die de stad omringen, en de langzaam afbrokkelende ruïnes zijn een echte bezienswaardigheid van Kotor.

Het enige probleem is dat dit historische fort zich hoog op een steile berghelling bevindt, en dat betekent dat het bereiken van de top bestaat uit het aanpakken van de scherpe hellingen en oneindige zigzaggen van de Kotor ladder, een reeks stenen trappen die omhoog zigzaggen naar de wallen van het fort. Er zijn meer dan 1300 treden, hoewel je aan het einde van de wandeling te moe bent om dat aantal te kunnen verifiëren.
Het bereiken van de top is echter de moeite waard om een ​​stapje verder te gaan. De ruïnes zelf zijn indrukwekkend genoeg, maar de uitzichten over de baai van Kotor en de oude stad beneden zijn spectaculair.

Bezoek het Katten Museum in Kotor

Binnen de muren van Kotor merk je dat de stad een vriendelijke, harige, kattenpopulatie heeft. Katten lopen wild rond in Kotor en je ziet ze op elke straathoek en bovenaan elk bastion en elke toren.
Deze dieren zijn een integraal onderdeel van de geschiedenis en cultuur van de stad, zo veel zelfs dat er zelfs een museum van katten ligt in een van de geplaveide straten.

Het vreemde, bizarre en toch intrigerende kattenmuseum heeft een gevarieerd aanbod van katachtige memorabilia, kunst en artefacten en geeft bezoekers een idee van de hechte relatie die de stad altijd heeft gehad met katten door de eeuwen heen.
Als u Montenegro niet bezoekt, kunt u bijvoorbeeld nog een dagtocht maken naar Kotor vanuit Kroatië. Rijden van Dubrovnik naar Kotor is een enorm populaire dagtocht onder mensen die verblijven in de beroemdste kustplaats van Kroatië. Dubrovnik naar Kotor met de auto is een reis die niet langer duurt dan ongeveer twee uur. Dat is als je onderweg niet vaak stopt om te genieten van de spectaculaire uitzichten op de baai van Kotor.
Van Budva is het zelfs korter. Je komt vanuit Budva in minder dan een half uur naar Kotor. Vanaf de hoofdstad Podgorica is het ongeveer anderhalf uur met de auto. Dit alles wil alleen maar zeggen dat, zoals de spectaculair ruige Kotor baai is, deze uitzonderlijk toegankelijk is vanuit alle richtingen. Autorijden in Montenegro is een fluitje van een cent.

Bezoek het mausoleum van Lovcen

Het mausoleum van Petar Petrovic II Njegos, gelegen in het nationale park Lovcen, beweert het hoogste mausoleum ter wereld te zijn op 1657 meter boven zeeniveau. Njegos is de beroemdste dichter en filosoof van Montenegro en was ook de prins-bisschop van het land.
Zorg ervoor dat je comfortabele wandelschoenen inpakt, want om bij het mausoleum te komen, moet je 461 treden beklimmen. Wanneer je het graf in stapt, zul je verblind worden door een grandioos gouden mozaïek en een indrukwekkend beeldhouwwerk van de Prins-Bisschop gecreëerd door Ivan Mestrovic. Ten slotte zijn de uitzichten vanaf het mausoleum spectaculair, en op een heldere dag kunt u Italië zien.

Bezoek de blauwe grot bij Herceg Novi

Een andere verrassing van Montenegro is de blauwe grot in de baai van Kotor in Herceg Novi. Deze heeft echter iets anders, met wateren die verschillende kleuren flikkeren, volgens het licht.

Je gaat op een korte boottocht door de grotten en langs kleine eilanden en inhammen, voordat je naar een open gebied komt waar je in kunt zwemmen. Er kan drukte zijn tijdens de zomermaanden, dus zorg ervoor dat je er vroeg bent.

Bezoek het Ostrog klooster

Dit charmante Servisch-orthodoxe klooster is uitgehouwen in een bergklif en is absoluut adembenemend. Een van de absoluut beste Montenegro dingen om te zien, het klooster wordt jaarlijks bezocht door meer dan 100.000 pelgrims, en een bezoek aan de grotachtige kapel is een must.

Lake Skadar National Park

Er zijn een paar dingen om je bezig te houden aan het meer van Skadar – hier zijn er maar een paar!

Zie De “Horseshoe Bend” van Montenegro (Lake Skadar)

Het is een bocht in de rivier die in het vallei-achtige landschap boven het meer van Skadar ligt. U zult een auto moeten huren omdat deze alleen toegankelijk is vanaf twee verschillende wegen – die geen van beide toegankelijk zijn voor het openbaar vervoer in Montenegro.
Er zijn verschillende pull overs langs de weg op korte afstand van elkaar, zodat u kunt stoppen bij welke weergave u maar wilt. De weg is vrij rustig. Soms kunnen het gras en de planten die langs het pad zijn overgroeid een volledig zicht onmogelijk maken, dus zorg ervoor dat u een gebied met een duidelijke opname vindt.

Wildlife Spotting in het Lake Skadar National Park

Lake Skadar is het grootste zoetwatermeer van de Balkan en is een cruciaal vogelecosysteem in de regio. Zo belangrijk zelfs dat het meer door de RAMSAR-conventie op de Wereldenlijst van watergebieden van internationaal belang was ingeschreven.
Het meer biedt onderdak aan meer dan 260 vogelsoorten en vele andere diersoorten. Het Skadar meer ligt aan de Montenegrijnse en Albanese grens en is omgeven door gebergtes waardoor het perfect is. Het is gemakkelijk te begrijpen waarom het wordt aanbevolen en benadrukt door vrijwel elke Montenegro reisgids.

Bewonder de kunst in het Moraca klooster

Het prachtige Moraca klooster ligt aan de oever van de rivier de Moraca in het centrum van Montenegro. Dit klooster, gebouwd in de 13e eeuw, is omgeven door een middeleeuwse muur en het complex heeft twee kerken, de synode en St. Nikola.
De hoogtepunten van het klooster zijn de unieke fresco’s uit de 13e, 18e en 20e eeuw en een indrukwekkende iconografie die naar verluidt een van de beste in de Balkan is.

Ga duiken

Er zijn ontelbare duiklocaties aan de kust van Montenegro, waar je gezonken vliegtuigen, schepen, grotten, riffen en zelfs historische voorwerpen zoals een amfora kunt verkennen. Er zijn tal van duikcentra langs de kust om u te ondersteunen, of u nu een beginneling of een professional bent. Het beste deel is de zichtbaarheid in de zee is hier enorm met sommige gebieden zo ver als 50 meter.

Bezoek Debeli Namet

Aan de voet van Sljeme Mountain vindt u deze kleine maar nogal pittoreske gletsjer. Hoewel het niet de grootste is, en zeker niet het zuidelijkste van Europa, heeft het nog steeds die nogal ontzagwekkende natuurlijke sfeer, en is het zeker een bezoek waard.

Geniet van de uitzichten vanuit Perast

Een van de parels in de baai van Kotor is Perast, een idyllische Adriatische stad die een van de luxere bestemmingen van Montenegro is geworden. Elke zichzelf respecterende reisgids van Kotor beveelt aan om Perast te bezoeken in aanvulling op de oude binnenstad van Kotor.

Naast de pure schoonheid van de stad, heeft het een fascinerende geschiedenis en cultuur met de Onze-Lieve-Vrouw van de Rotskerk, maar ga je naar de St. Nikola kerk en beklim je de heuvel, waar je het werkelijk adembenemende uitzicht over de stad en daarbuiten kunt bekijken.
Er zijn ook veel kleine musea in dit gebied, die je helpen meer te leren over het land in het algemeen.

Budva’s dansende meisjesstandbeeld

Wanneer je in Budva bent, is een geweldige activiteit om de kustwandeling te maken en het Dancing Girl Statue te ontdekken. Het is een geweldige wandeling en geeft je een goed beeld van de oude binnenstad van Budva van veraf. Wanneer het tijd is om verder te gaan, zorg er dan voor dat je ook de nabijgelegen 14e-eeuwse kerk van Saint Sava bezoekt.

Moderne stijl van de Millennium Bridge, Podgorica

We hebben zoveel over geschiedenis en natuur gesproken, maar de hoofdstad is de thuisbasis van een van de meest indrukwekkende moderne prestaties, Millennium Bridge. Deze brug steekt de rivier de Moraca over en werd in 2005 gebouwd. Je kunt eroverheen rijden of er overheen lopen en ’s nachts wordt hij verlicht.

Word actief in de buitenlucht

Hier zijn een paar ideeën over wat te doen in Montenegro in de vrije natuur:

Wandeling naar het hoogste uitzicht in Montenegro (Bobotov Kuk)

Er zijn zoveel geweldige wandelingen en uitzichten in Montenegro, maar vooral in Durmitor National Park. Maar misschien is er geen mooier dan de wandeling naar Bobotov Kuk – het hoogste punt van het hele land.

Ondanks de relatief korte wandeling duurt het even om naar Bobotov Kuk te gaan en het uitzicht op het land beneden dat het biedt, deze route is rustig en wordt niet vaak bezocht door toeristen. Met een hoogte van iets meer dan 2.500 meter zijn er zeker meer torenhoge pieken in Europa, maar als het gaat om dramatische uitzichten, is Bobotov Kuk er een die bijna bovenaan staat. Met groene valleien hieronder kun je mijlen en kilometers zien. Zorg ervoor dat je een notitie in het gastenboek plaatst in de metalen doos bovenaan, zodat je bekend staat als een van de dappere die de uitdagende klim naar de top van het land hebben gedaan.

Ga vogels kijken in deze indrukwekkende Bird Haven

Ondanks dat het zo’n klein land is (een van Europa’s tien kleinste landen), heeft dit land, met zijn uitgestrekte landschappen en omgevingen, een van de grootste toevluchtsoorden voor vogelspotten in Europa.
Als thuishaven van meer dan vijftig procent van de vogelsoorten van het continent, zult u veel toegewijde vogelliefhebbers vinden die naar Montenegro komen als zij niets liever doen dan de natuurscene verkennen en proberen zoveel mogelijk van deze lokale en inheemse vogels op te sporen.

Wandeling door de bergen naar Gornja Lastva

Een mooie en mooie wandeling bereikt het middeleeuwse dorp Gornja Lastva een berg op, maar laat het woord ‘berg’ je niet afschrikken!
Neem de tijd en draag de juiste schoenen en het komt goed. Deze regio is fantastisch om bezoekers de echte manier van leven in Montenegro te laten zien, weg van toeristen en grote steden.

Rotsklimmen bij Mt. Komovi

Oost-Montenegro is de thuisbasis van de uitgestrekte Mt Komovi, bijna de grens met Albanië. Ervaren klimmers kunnen hierheen gaan en deze massa beklimmen, met een prachtig uitzicht als je gaat. De verschillende fauna en flora en fauna is indrukwekkend; Houd er echter rekening mee dat dit over het algemeen een winteractiviteit is, met verschillende routes om te volgen.

Rotsklimmen dichter bij de hoofdstad

Kucke Planine is een reeks bergen ten noordoosten van de hoofdstad en is een populaire manier om een ​​paar dagen de stad uit te brengen als een pauze. De hoogste piek, Surdup Peak, is de grote uitdaging. Er zijn verschillende iets kleinere die fantastisch zijn om te beklimmen, met twee meren, het Bukumirsko meer en het Rikavacko meer om te bezoeken.

Bungee Jump van de Đurđevića Tara brug

De betonnen 365 meter lange Đurđevića Tara brug overspant de Tara-rivier in het noorden van Montenegro. Bestaande uit vijf bogen, torent het 172 meter boven de rivier beneden uit, toen het de grootste betonnen voertuigbrug in Europa was. Tegenwoordig is het een populaire bestemming voor sensatiezoekers, omdat de langste boog, die direct boven de rivier de Tara ligt, een populaire bungee springplek is.

Canyoning in Nevidio Canyon

Dit is alleen voor ervaren canyoners. De beloningen zijn echter geweldig en het landschap verbluffend. Gelegen in het zuidelijke gedeelte van het Durmitor gebergte, golven de toppen, voordat ze overgaan in een rivier en een vredige vallei. Dit is een van de moeilijkste canyons die op het continent worden gepasseerd, maar tegenwoordig zijn er veel tochten in dit gebied.

Zie de Cijevna waterval

Slechts tien minuten rijden van Podgorica is de versie van het land van de machtige Niagara watervallen en even indrukwekkend. Het is een geweldige visplek en ideaal voor wandelingen in de natuur. Als je zin hebt in een verfrissing, is er ook een restaurant, genaamd Niagara, aan de rivier.

Verken de middeleeuwse handelsroutes van Rijeka Crnojevica

Veel van de oude handelsroutes bestaan nog steeds, en ze zijn een geweldige manier om Montenegro te verkennen, met bruggen, forten en natuurlijke wonderen om op te nemen terwijl je de oude routes bewandelt. Als u geschiedenis en natuur wilt combineren, is dit de ideale plek.

Shoppen bij Capital Plaza

De hoofdstad van Montenegro heeft een enorm winkelcentrum, waar je je creditcard kunt bashen en kunt genieten van de vruchten van grote namen, terwijl je ook nog een paar traditionele en lokale boetieks kunt bezoeken. Natuurlijk zijn er rond Podgorica zelf nog veel andere kleinere winkels te ontdekken.

Kamperen bij Buljarica

In het westen van Montenegro vindt u Buljarica, een mooi strandstadje aan de voet van een paar behoorlijk indrukwekkende bergen! Hier kunt u genieten van strandtijd, maar een van de belangrijkste attracties is kamperen in de natuur. Er zijn verschillende campings om hier contact op te nemen en ze bieden allemaal een echte outdoor sfeer.

Verken de markten van Sutomore

De openluchtmarkt in Sutomore is een van de meest populaire attracties in de stad, en hier kunt u verse groenten en fruit, kleding, cosmetica en eigenlijk alles wat u maar kunt bedenken kopen! Open van 7 uur ’s morgens tot het midden van de middag tijdens de zomermaanden. De stad is ook een badplaats, dus breng de dag door!

Wijnproeverij

Cemovsko Field is de grootste wijngaard die je op slechts één veld in Europa kunt vinden, en is 2310 hectare groot – dat is veel wijn die geproduceerd moet worden! Je kunt het landgoed bezoeken en er een rondleiding krijgen, leren hoe wijn wordt gemaakt, terwijl je ook een paar variëteiten uitprobeert, zoals de bekroonde Sauvignon en verschillende soorten Vranac.

Bezoek Sveti Stefan

Hoewel toegang nu alleen is voorbehouden aan gasten van het exclusieve resort Aman, is Sveti Stefan nog steeds een van de grootste dingen om te zien in Montenegro. Dit voormalige vissersdorpje ligt op een klein schiereiland dat uitkijkt over de Adriatische Zee, een prachtige verzameling huizen met rood dak, versterkte muren en stenen villa’s. Vanaf de stranden van het vasteland kunt u genieten van een prachtig uitzicht op Sveti Stefan. Een reservering in het restaurant van het hotel geeft u een kort kijkje in dit afgelegen toeristische dorp.

Ga ondergronds naar de Lipa grot, Dobrosko

Er zijn verschillende tours die ondergronds naar Lipa Cave leiden en je kunt het magische zicht van de verschillende stalactieten en stalagmieten bekijken, evenals dieren in het wild die de grotten hun thuis noemen. De feitelijke ontdekkingsdatum is vloeiend, maar er zijn gegevens over de ontdekking al in 1887. De grotten zijn gemakkelijk om rond te lopen en je wordt eerst door een trein naar beneden gehaald en rondgeleid door een Engelssprekende gids.

Party in het nachtleven van Montenegro (Budva)

Hoewel ik zeker een paar Europese bestemmingen kan bedenken die een hipper feestleven hebben dan Montenegro als je erop staat dat je een nacht of twee de nacht door moet brengen terwijl je op vakantie bent in Montenegro, is er maar één stad waar je heen moet.
Budva, ook een hotspot voor andere toeristische aangelegenheden, heeft de beste opkomende nachtclub scene in heel Montenegro. De bevolking van de stad is voornamelijk gecentreerd rond haar universiteitsstudenten en daarom is het nachtleven de laatste jaren aan het opkomen. Met (relatief) goedkope drankjes in vergelijking met West-Europese steden, bent u verzekerd van een prachtige avond uit in de stad.

Bezoek de beroemde stenen brug in Rijeka Crnojevica

Precies als u Rijeka Crnojevica binnengaat, wordt u getrakteerd op een redelijk oude stenen brug die begin 1850 werd gebouwd onder de naam ‘Danilov most.’ Deze brug met dubbele boog is een van de meest fotogenieke in het hele land en op een prachtige heldere dag zonder wind, kan men de weerspiegeling van de brug in het ondiepe water beneden vastleggen.
Het is een geweldige plek om te stoppen op weg naar het meer van Skadar, want er zijn ook leuke cafés in de stad.

Vakantie aanbiedingen Montenegro

Palmon Bay & Spa

634,00
Laatste update was op: april 1, 2024 7:26 pm

Palmon Bay & Spa in Igalo is onze keuze voor een perfecte, relaxte vakantie, samen of met de kinderen. Wist je dat de 'locals' hier ook graag hun vakanties door brengen? Dat komt omdat het hotel op één van de mooiste plekken aan de Adriatische Zee ligt, de vis hier verser dan vers is (en helemaal niet duur!). En trek een klein sprintje en je bent zo van je koele kamer op het warme strand, dit...

Herceg Novi

608,00
Laatste update was op: april 1, 2024 7:26 pm

Hotel Iberostar in Herceg Novi ligt direct aan zee. Je kan hier genieten van het strandleven, maar het is ook een ideaal vertrekpunt om te gaan wandelen, fietsen of om excursies maken. Ga bijvoorbeeld op excursie naar het Skadar meer. Dit is het grootste meer op de Balkan, met een lengte van 48 km. Het is één van Europa's belangrijkste vogelreservaten. Naast de vele vogels zijn er ook veel...

Kumbor

826,00
Laatste update was op: april 1, 2024 7:26 pm

Hotel Kumbor is een spiksplinter nieuw hotel in de baai van Kotor. De opening staat gepland op 1 juli 2019. Vanuit het hotel loop je direct het privé strand op. Naast het heerlijke strand zijn er ook binnen- en buitenzwembaden. Om nog extra te ontspannen kun je een luxe massage of andere behandeling boeken bij de spa van het hotel. Voor heerlijk eten hoef je het hotel niet uit. Je hebt keuze...

Fly-drive Grand Tour Montenegro

1.051,00
Laatste update was op: april 1, 2024 7:26 pm

Fly-drive Grand Tour Montenegro

Fly-drive Hoogtepunten van Montenegro + Hotel Palma

1.194,00
Laatste update was op: april 1, 2024 7:26 pm

Palma

399,00
Laatste update was op: april 1, 2024 7:26 pm

Hotel Palma werd in 2016 gerenoveerd. Vanaf één van de terrassen op de begane grond of op de eerste etage, maar ook vanuit je kamer heb je een spectaculair uitzicht op en over de Tivatbaai. Hotel Palma heeft ook een eigen privéstrand, dit is circa 90 meter lang, met gratis ligbedden en parasols. Je kan je heerlijk ontspannen op het strand of het zonneterras. De meeste kamers bieden uitzicht op...

Baai van Kotor

Montenegro Vakantie Tips

Lovćen National Park Montenegro

Montenegro Vakantievilla huren

Jezerski Vrh Montenegro

Baai van Kotor

Montenegro bezienswaardigheden

Herceg Novi Montenegro

Tivat Montenegro

Budva Montenegro vakantie

Sveti Stefan Montenegro

Wandelen in Montenegro

Platteland van Montenegro

Wat te doen in Montenegro

Montenegro beste stranden

Cetinje Montenegro


Flacco
Logo