Venetië bezoeken, dit zijn de leukste bezienswaardigheden

Bezienswaardigheden in Venetië – De Top 10 van meest populaire attracties.

La dolce vita in de lagunestad Venetië van Italië
Venetië – een museum onder de blote hemel. Bruggen, kronkelende straatjes en het alomtegenwoordige Grand Canal vormen de speciale charme van de drijvende stad. Niet voor niets is het al jaren een van de meest populaire toeristische bestemmingen voor Europese toeristen en bezoekers van over de hele wereld.
Bestemmingen in de stad zijn het San Marcoplein, de Rialto brug of de vele kleine eilanden. Weg van de bekende bezienswaardigheden van Venetië, wordt het echte Venetië onthuld in idyllische wijken en kunsttentoonstellingen.
In onze Top 10 laten we u de bekendste bezienswaardigheden en insider tips zien voor bezoekers van de Italiaanse stad. Laten we gaan!
Venetië is mysterieus, magnifiek en uniek: de lagune stad in het noorden van Italië is altijd een bezoek waard. We zullen je kennis laten maken met de beste bezienswaardigheden in Venetië, je handige reistips geven en je de echt waardevolle hoogtepunten in Venetië laten zien. Inclusief de meest bijzondere evenementen en praktische informatie over de stad. Alle tips zijn voor een korte vakantie in Venetië voor 2 tot 3 dagen.

 

Canal Grande

De hoofdwaterweg van Venetië
Ongelooflijk, slenteren langs de belangrijkste attracties van Venetië door de stad, het Canal Grande. De hoofdvaarweg is vier kilometer lang en maximaal 70 meter breed. Het scheidt de zes districten en wordt overspannen door vier bruggen. De bekendste is de Rialtobrug, die ook een van de meest populaire bezienswaardigheden in Italië is.

Venetië op het water
Je kunt ook de gondels en waterbussen gebruiken om van de ene kant van de stad naar de andere te varen. Een tochtje met de beroemde gondels is duur, maar ook een onvergetelijke ervaring. Indrukwekkend zijn nu al de uitstapjes met de gemeentelijke waterbussen, de Vaporetti, langs de vele adellijke paleizen en kerken. Bezienswaardig zijn onder meer de Santa Maria di Nazareth en de Santa Maria della Salute.

Tip: de vele bruggen zijn een bezoek waard. Naast de wereldberoemde Rialtobrug zijn de Scalzi-brug en de rode Ponte dell’Accademia ook populaire toeristische attracties.

San Marco plein

Het belangrijkste en bekendste plein van Venetië in de stad is het San Marco plein in de wijk San Marco. Als enige plek in Venetië draagt hij ook de naam piazza.
Op de 175 meter lange en 82 meter brede plek gonst het dagelijks met duizenden toeristen en Venetianen. Hier zijn tenslotte het Dogen paleis, de Basiliek van San Marco en de Campanile di San Marco nog drie bezoekersmagneten en beroemde bezienswaardigheden van Venetië.
Verder begint het Grand Canal (onze plaats 1) hier. Vanwege de directe ligging aan het water, wordt de site overstroomd tijdens hoog water, maar in de zomer kunt u meestal genieten van het panorama bij hoge temperaturen. Een must voor elke vakantieganger in Venetië.

Dogen paleis

Monument van Venetiaanse architectuur
Het Dogenpaleis bevindt zich op het San Marcoplein en was ooit de zetel van de 120 Dogen, de staatshoofden van Venetië en de regering.
Het gotische paleis getuigt nog steeds van de Venetiaanse architectuur en de bruiloft van de Maritieme Republiek Venetië. Dit wordt ook weerspiegeld in het interieur van het paleis, dat is versierd met stucwerk en schilderijen van grote schilders.
De Brug der Zuchten
Vanaf 1340 begon de bouw van het hedendaagse Dogenpaleis, dat in de afgelopen eeuwen verschillende branden heeft overleefd. De gevel is herbouwd tijdens de restauraties, alleen de interieurs zijn gemoderniseerd. De Brug der Zuchten verbindt het paleis met de Venetiaanse gevangenissen. De naam is afgeleid van de zuchten van de gevangenen die de brug overstaken, waaronder enkele bekende namen zoals Casanova. De toegangsprijs is 20 Euro (vanaf 2018)

Basiliek van Sant Marco

Niet ver van het Dogenpaleis bevindt zich de kathedraal van St. Marco, de kathedraal van de Patriarch van Venetië. Net als het gelijknamige plein waarop het is gevestigd, werd de basiliek van St. Marco ook gebouwd ter ere van de heilige Marcus.
De kerk met 5 koepels
Tussen 1063 en 1094 werd het heilige gebouw gebouwd. Het plan van de kerk is een onregelmatig kruis. Naast de indrukwekkende gevel en de vele koepel van de kerk is vooral het interieur de moeite van het bekijken waard. De koepels zijn bedekt met mozaïeken op een gouden achtergrond, in het onderste deel van de kathedraal van St. Marco, die gedomineerd wordt door marmeren muren.
De toegang tot de kerk is gratis, helaas zijn de wachtrijen voor de kerk navenant lang.

Scuola Grande di San Rocco

In het hart van Venetië komen kunst en cultuur samen. Dit is onder andere te zien in de Scuola Grande di San Rocco, de best bewaarde van de zes Venetiaanse scholen.
De scholen waren eigenlijk broederschappen gesticht in de 15e eeuw. De Scuola Grande di San Rocco is vernoemd naar St. Rochus van Montpellier.
Bezoekers zijn vooral geïnteresseerd in de kamers van de Scuola, met 56 schilderijen van de kunstenaar en lid van de Brotherhood Jacopo Tintoretto.

Campanile di San Marco

Het Campanile di San Marco is een ander monument op het levendige San Marco plein. Campanile zijn vrijstaande kerktorens. Het Campanile di San Marco behoort tot de Basiliek van San Marco, maar is nog steeds een onafhankelijke attractie in Venetië.
De historische toren is 98,6 meter hoog en een van de bezienswaardigheden van de stad. Bovenop de torenspits staat een standbeeld van de aartsengel Gabriël.
In 911, de toren was voltooid. Tot de ineenstorting van de toren in 1902 waren slechts kleine restauratiewerkzaamheden noodzakelijk. Slechts een jaar later begon de wederopbouw. Tegenwoordig trekken veel toeristen dagelijks naar de campanile.

Musica A Palazzo

Je zult een geweldige opera ervaren op een klein podium in het Musica A Palazzo. Sinds 2005 spelen musici in het Palazzo Barbarigo Minotto opera stukken. Deze omvatten werken van Verdi, Rossini en fragmenten uit La bohème en andere bekende operettes.
De bekroonde groep heeft al gespeeld in het Lincoln Center en het Mozarteum.
Het interieur van het barokke aristocratische paleis is ook indrukwekkend, van waaruit u ook kunt genieten van een uitzicht op het Canal Grande. Afhankelijk van het programma duren de uitvoeringen ongeveer twee uur.
Wist je dat? Met Musica a Palazzo zul je de opera op een geheel nieuwe manier ervaren. Elke handeling van het zwerven vindt plaats in een van de salons van Palazzo Barbarigo Minotto.

Cannaregio

Ontspan in de Joodse wijk
Wie wil ontsnappen aan de drukte in Venetië, vindt hier stille straten en contemplatieve plaatsen.
Vooral aanbevolen is de wijk Cannaregio, gelegen tussen het treinstation, de lagune en het Canal Grande. Hier is ook de oude Joodse wijk.
Anders kunt u ontspannen in een van de vele kleine cafés of restaurants. Of ga naar de eilandbegraafplaats van Venetië, waar ook graven van beroemde componisten en Italiaanse kunstenaars te vinden zijn.

Het glazen eiland
Reis van Cimitero naar Murano, het eiland van glas. Het dankt zijn naam aan het feit dat het beroemde Murano glas hier al 700 jaar te koop is. Niet alleen voor degenen die geïnteresseerd zijn in cultuur.

Insider tip: Libreria Acqua Alta
Uitzonderlijke boekhandels zijn nu te vinden in elke grote Europese stad. Maar niemand is zo excentriek, rustiek en wonderbaarlijk chaotisch als de Libreria Acqua Alta. Honderden boeken liggen hier gestapeld in oude vissersboten en kleine schappen.

Lido

De badplaats van Venetië
Een ander Venetiaans eiland – en voor velen de mooiste is het Lido.

In de 19e eeuw veranderde het eiland in een populaire badplaats. Zelfs momenteel gebruiken vooral Venetianen het eilandstrand voor een pauze van de drukte van de Italiaanse stad en de toeristische drukte. De beste manier om het rustige eiland te ontdekken, is met de fiets. In tegenstelling tot de rest van de stad zijn auto’s hier toegestaan, maar deze worden zelden gebruikt.

In de vele luxe hotels aan het Lido wonen de sterren niet alleen tijdens het filmfestival. Je moet zeker de strandlocatie gebruiken om te zwemmen in de Adriatische Zee of in de winter een ontspannende wandeling maken over het belangrijkste eiland van Venetië.

Peggy Guggenheim collectie

Een van de belangrijkste kunstverzamelingen in Europa is die van Peggy Guggenheim, die zelf vele jaren in de stad van de gondelier woonde.Guggenheim wijdde haar leven aan kunst en opende galerijen vroeg in Londen en Parijs. Na haar dood werd ze begraven op het terrein van haar museum. Het museum toont werken van Picasso, Max Ernst, Kandinsky, Hans Arp en Miró.

Tips voor de perfecte vakantie in Venetië

Venetië is helemaal overvol en stinkt? Ja, het is vol in Venetië. Ongeveer 80.000 mensen bezoeken dagelijks de stad. Maar als je alles goed doet, kun je nog steeds genieten van deze prachtige stad net zoals wij!
We zijn er een weekend geweest en kunnen je alleen adviseren om zo snel mogelijk naar de topattracties en -spots van Venetië te gaan. We waren tussen 8 en 9 uur op de st Marco plein en de Rialtobrug en we waren bijna alleen! Vanaf 9 uur landen de cruiseschepen en loopt alles snel vol.

Na de Hotspots in Venetië kun je bijvoorbeeld het Dogenpaleis bezoeken, een gondelvaart maken, door de straten slenteren en de musea bekijken. Voor het Dogenpaleis is het de moeite waard om vooraf het kaartje voor het paleis te kopen om de wachtrijen te vermijden.
Dan kun je gewoon slenteren en de kleine straatjes ver van de toeristische stromen ontdekken. Je zult echte schatten vinden, zoals leuke en goedkope restaurants of cafés en kleine winkeltjes. Soms moet je gewoon in een parallelle straat gaan en ineens ben je bijna alleen!

Voor de eilanden Murano, Torcello en Burano moet u een halve dag plannen. Anders heb je alleen maar stress. Er valt veel te ontdekken en je kunt veel leuke foto’s maken.

Dat stinken in Venetië is een gerucht. Ja, er zijn zeker plekken waar het iets ruikt. Maar Venetië is een lagune stad! Als het waterniveau iets lager is, kan het natuurlijk in een lagune zoiets zijn als algen en zee geuren.
Vergeet niet dat het in Italië normaal is dat service en bestek geld vragen. Dat betekent dat het het beste is als je eet en drinkt terwijl je binnen aan de bar staat en het duurst als je wordt bediend door het servicepersoneel buiten op het terras.
Als het coperto (een soort van basisvergoeding) wordt gemaakt op de plaats en het brood, dan is een fooi ongebruikelijk.
Dus, bekijk zo snel mogelijk de bezienswaardigheden van Venetië, slenter door de verlaten zijstraten, dan kun je genieten van deze geweldige stad!

Flacco
Logo