Toscane autoroute, rondtoeren in Toscane

Iedereen moet Toscane minstens één keer in hun leven bezoeken, en als je eenmaal hier bent, wil je zeker niet zo snel vertrekken. Van geschiedenis tot cultuur tot Toscaanse keuken – de regio is veelzijdiger dan andere.

Om geen van de hoogtepunten te missen, hebben we een reisroute door Toscane samengesteld, die begint vanaf Florence.

Huur een auto direct vanaf het vliegveld voor de Toscaanse road trip om te beginnen. Toscane wordt doorkruist door wegen die zijn aangelegd tijdens het Romeinse Rijk en die de belangrijkste delen van het land met elkaar verbinden. Onze route loopt door delen van de Via Francigena, een oude weg die ooit werd bezocht door pelgrims uit Canterbury in Engeland naar Rome. Houd je ogen open na de verschillende waymarks!

Toscane Road Trip: route

Naast de bekende routes langs de toeristische regio’s in Toscane, vindt u hier een alternatieve route naar minder bekende en deels verborgen attracties.

De hele reisroute is 246 km lang en loopt door de volgende steden:

Florence – Certaldo – San Gimignano – Volterra – Monteriggioni – Siena – Montalcino – Abbazia di Sant’Antimo – Bagno Vignoni – Pienza

De rijtijd voor deze route van de rondreis is ongeveer 6 uur. Als u meerdere ontspannen haltes langs de route neemt, is deze route geschikt voor een driedaagse reis.

1e stop: Florence

De reis begint in Florence, het centrum van de Italiaanse Renaissance en de thuisbasis van enkele van de beste gerechten van het land. Neem een ​​dag of twee om deze stad te verkennen.

Florence is in het hart van Toscane: Mis zeker de Santa Maria del Fiore kathedraal niet met zijn innovatieve kathedraal, ontworpen door Brunelleschi en de kathedraal heeft al talloze blikseminslagen en aardbevingen overleefd in de 600 jaar sinds de bouw. Op steenworp afstand van de kathedraal vindt u een van de mooiste klokkentorens van Italië, de Campanile di Giotto. Het hoort bij hetzelfde gebouwencomplex, zodat u tegelijkertijd kunt genieten van verschillende adembenemende bezienswaardigheden.

Loop ongeveer vijf minuten afstand ligt het beroemde Piazza della Signoria, een L-vormige plein voor het Palazzo Vecchio, het stadhuis van Florence, die dateert uit de 14e eeuw. Om de Piazza rond is bekleed met vele mooie gebouwen, zoals de Loggia della Signoria, het Tribunale della Mercanzia en Uffizienmuseum hier worden bewaard de meesterwerken van de Italiaanse Renaissance (Botticelli, Michelangelo, Caravaggio, een paar te noemen).

Gourmet tips voor Florence

Biefstuk in Florentijnse stijl? Een broodje met lampredotto? Of is uw smaak meer een ribollita soep? Probeer zo veel gerechten als mogelijk in Florence.

2e stop Certaldo (60 km)

Rijd door de kleurrijke straten van Certaldo, ongeveer 60 km ten zuiden van Florence. Certaldo, een historisch dorp waarvan de oorsprong teruggaat tot de Etruskische tijd, maakt deel uit van de Elsa vallei en staat bekend om zijn kristalheldere water. De stad wordt gekenmerkt door zijn smalle straatjes, kleine pleintjes en typisch middeleeuwse architectuur die tot op de dag van vandaag bewaard is gebleven. De enige uitzondering is het Palazzo Pretorio, dat in de 15e eeuw werd heropgebouwd en tegenwoordig hedendaagse tentoonstellingen voor hedendaagse kunst herbergt.

In tegenstelling tot de meeste andere steden, heeft Certaldo geen echt hoofdplein, in plaats daarvan vonden de meeste officiële vieringen plaats op de Via Boccaccio, een lange en brede straat, genoemd naar de beroemde auteur die daar woonde.

Gastronomische tips Certaldo
Het officiële symbool van Certaldo is de ui. Wees niet verbaasd als het in alle gerechten verschijnt – zelfs in desserts!

3e stop San Gimignano (13 km)

Ten zuiden van Certaldo, op 30 minuten met de auto, vindt u San Gimignano, een ongelooflijke historische vondst.

In de 14e eeuw bouwde elke rijke familie in de regio een toren om hun economische macht te tonen. Het totaal van 72 torens had verschillende functies, afhankelijk van de verdieping: ateliers waren op de begane grond, slaapkamer op de eerste verdieping en keukens op de bovenste verdieping. In de loop van de tijd werden de torens uitgebreid om meer binnenruimte te creëren, transformerend in paleisachtige paleizen die luxueuze accommodaties presenteerden.

Hoewel er tegenwoordig slechts 13 torens over zijn, kunt u de unieke mix van verschillende architecturale stijlen en invloeden van naburige steden bewonderen. Bezoek de Duomo (kathedraal) en ontdek de prachtige fresco’s voordat je doorgaat naar Piazza dell’Erbe. Het pad is de bestemming, omdat het hele centrum door de UNESCO tot werelderfgoed is verklaard.

4e stop Volterra (30 km)

Na een rustige nacht is het tijd voor de volgende stop tijdens onze road trip door Toscane. Ga vanuit San Gimignano 45 minuten zuidoostelijk naar het stadje Volterra.

Volterra maakt deel uit van de provincie Pisa en is sinds het Etruskische tijdperk de locatie geweest van vele historische en culturele evenementen. De stad heeft een ongerepte middeleeuwse architectuur, beschermd tegen de oude stadsmuur, die naar schatting werd gebouwd in de 4e eeuw. Sindsdien is er niet veel veranderd, dus je kunt er authentiek inzicht in het verleden krijgen.

Op het Piazza San Giovanni vindt u verschillende interessante gebouwen: de kathedraal, het baptisterium, het operagebouw en het ziekenhuis Santa Maria. Maar je moet ook voldoende tijd laten om de vesting van de Medici en het enorme Romeinse theater te bezoeken.

5e stop Monteriggioni (40 km)

Wil je de middeleeuwen nog verder verkennen? Ga vervolgens naar de ommuurde stad Monteriggioni, ongeveer 40 km ten oosten van Volterra.

Monteriggioni maakt deel uit van de regio Val D’Orcia, die wordt gedomineerd door het majestueuze kasteel Monteriggioni en de versterkte muur met zijn 14 verdedigings torens. De muur vormt een harmonieuze eenheid met de glooiende heuvels en stijgt en valt mee. Aangezien Monteriggioni nog steeds intact is en een echt pittoresk beeld geeft, is het gebruikt als locatie voor tal van speelfilms, zoals The Gladiator of The English Patient.

6e stop Siena (25 km)

Een van de meest bezochte plaatsen in Toscane Siena, de thuisbasis van de ongelooflijke Santa Maria Assunta kathedraal, die afwisselend is versierd met witte en groene marmer zwarte strepen, evenals Renaissance fresco’s van kunstenaars als Donatello, Michelangelo, Ghirlandaio en Pinturicchio. ook uitgerust de doopkapel een bezoek, dat werd gebouwd als een uitbreiding van de kathedraal: Daar vindt u een doopvont met reliëfs van Donatello en Jacopo della Quercia vinden.

Op het centrale plein, Piazza del Campo, vindt de beruchte paardenrace Palio di Siena plaats. Sinds 1644 twee keer per jaar georganiseerd (2 juli en 16 augustus) zijn paardenraces hier met de 10 deelnemers – om een ​​winnaar te bepalen – uit10 van de 17 districten. Elke rijder is gekleed in kleurrijke gewaden die de vlag van zijn district vertegenwoordigen. De hele stad komt samen voor de gelegenheid om de ruiters te juichen en te vieren.

Begin de dag met een adembenemend uitzicht op de stad vanaf de Mangia toren.

7e stop Montalcino

Vanuit Siena rijdt u een uur richting het middeleeuwse dorp Montalcino. Zorg ervoor dat u een hotel boekt, probeer zeker de meest beroemde wijn uit de regio, de Brunello di Montalcino.De Brunello-wijn heeft in de loop van de 14e eeuw veel lof ontvangen. Maar tot de 19e eeuw, toen een plaatselijke boer bepaalde zaailingen van Sangiovese geïsoleerd had om een ​​wijn te kunnen produceren die langer kan rijpen, bereikte deze heerlijke wijn zijn huidige kwalitatieve piek. In 1888, de zoon van de boer verkocht de eerste flessen van de “moderne” Brunello di Montalcino, die op dit moment voor 10 jaar had gerijpt. Bijna een eeuw later heeft Brunello een reputatie opgebouwd als een van de beste en zeldzaamste wijnen in Italië.

Als u van plan uw reis door Toscane bij toeval in juli, Montalcino bezoek zeker tijdens het jaarlijkse Jazz & Wine Festival, die meestal plaatsvindt in medio juli.

8e stop Abbazia di Sant’Antimo (10 km)

Abbazia di Sant’Antimo, op slechts 15 minuten rijden van Montalcino, is de ideale plek voor een rustige dag en een ontspannen bezoek aan de abdij – soms onderbroken door de Gregoriaanse gezangen van de benedictijnse monniken tijdens religieuze ceremonies.

De Romaanse abdij uit de 11e eeuw wordt omringd door wijngaarden, olijfboomgaarden en heuvels. Het gerucht gaat dat Karel de Grote opdracht heeft gegeven tot de bouw van de kostbare marmeren abdij van travertijn in 781 ter ere van een engel, die hem adviseerde zijn soldaten te genezen van een epidemie.

9e stop Bagno Vignoni (22 km)

Het dorp Bagno Vignoni ligt op een heuvel met uitzicht op de Val d’Orcia en trekt veel bezoekers dankzij de vele warmwaterbronnen die in deze regio te vinden zijn.

Bagno Vignoni is qua klasse van zijn warmwaterbronnen een klasse apart: het centrale plein, Piazza delle Sorgenti, is een natuurlijk 16e-eeuws bassin gevuld met stomende, warme bronnen uit ondergrondse bronnen van vulkanische oorsprong. Met andere woorden, in het midden van het dorp is een vulkanische bron. Het water komt van Parco di Mulini, waar molens al sinds de jaren vijftig in gebruik zijn, zelfs in periodes van droogte, dankzij de thermische waterstromingen.

Vergeet niet je badpak in te pakken – als je eenmaal hier bent, wil je zeker geen duik in het warme water missen.

10e stop Pienza

De laatste stop op deze roadtrip door Toscane is Pienza. De stad werd door de UNESCO tot werelderfgoed verklaard en heeft een geschiedenis die nauw verbonden is met het leven van paus Pius II, die hier werd geboren toen Pienza nog een onbekend dorp was. Toen hij paus werd in 1458, wilde hij zijn geboorteplaats transformeren tot de perfecte Renaissance-stad. De bouw begon in 1459 en duurde vier jaar. In die tijd was de stad al getransformeerd in een harmonieuze stad van de 15e eeuw, maar helaas werd de stedelijke herontwikkeling gestopt vanwege zijn voortijdige dood en Pienza is sindsdien niet meer veranderd.

Bezoek het Palazzo Piccolomini, gebouwd als zomerverblijf voor de paus en een vroeg voorbeeld van Renaissance stadsplanning. Het paleis werd gekozen door filmregisseur Franco Zeffirelli als de locatie voor Romeo en Julia.

Toscane toerisime website

Onder de Italiaanse zon

14,00 in stock
Laatste update was op: maart 14, 2024 8:57 pm

Nederlands | 1e druk | Paperback | 9789022574676 | 400 pagina's

Lonely Planet Florence & Tuscany

64,46 in stock
Laatste update was op: maart 14, 2024 8:57 pm

Engels | Paperback | 9781786572615 | 352 pagina's

Capitool Reisgids Top 10 Toscane & Florence

13,99 in stock
Laatste update was op: maart 14, 2024 8:57 pm

Nederlands | 16e druk | Paperback | 9789000356584 | 160 pagina's

Capitool reisgids - Italië

38,99 in stock
Laatste update was op: maart 14, 2024 8:57 pm

Nederlands | 23e druk | Hardcover | 9789000341825 | 672 pagina's

ANWB extra - Toscane

12,99 in stock
Laatste update was op: maart 14, 2024 8:57 pm

Nederlands | 1e druk | Paperback | 9789018043261 | 132 pagina's

Flacco
Logo