Samos wat is er te doen?

Hoewel Samos een echt ontspannen familie eiland is, biedt het ook weinig kansen voor actieve vakanties. Georganiseerde dingen die je kunt doen in Samos zijn bijvoorbeeld duiken en windsurfen. Er zijn de afgelopen jaren  duikcentra geopend in Samos en deze bieden duik trips naar riffen, oude scheepswrakken en onbewoonde eilanden.

De noordkust van het eiland Samos is ook geweldig om te windsurfen, met name de stranden van Kokkari en Tsamadou. Sommige windsurf centra verhuren ook de benodigde materialen. Het platteland van Samos is ook geweldig om te wandelen, omdat oude wandelpaden leiden naar wijngaarden, oude kloosters, watervallen, bergachtige dorpjes en grotten.
Samos is een groot eiland dat voor elk wat wils heeft: van grote badplaatsen tot rustieke dorpen, bossen en interessante bezienswaardigheden. Omdat Samos een eiland is met een lange geschiedenis, zijn er veel bezienswaardigheden die dateren uit de oudheid, zoals het heiligdom van Heraion en de tunnel van Eupalinus. Een zeer interessant gezicht om te bezoeken in Samos is ook het klooster van Panagia Spiliani, gelegen boven Pythagorion. Afgezien van zwemmen in fantastische stranden en slenteren door dorpen, is Samos een geweldige plek om te wandelen. Veel wandelpaden doorkruisen de groene bossen in het centrum van het eiland, wat leidt tot watervallen en afgelegen baaien.

Heraion Heiligdom

De traditie zei dat in dit dorp godin Hera werd geboren en opgroeide. Dit is de reden waarom een heiligdom voor Hera (Heraion) werd gebouwd in de oudheid. De tempel werd verwoest in de 6e eeuw voor Christus om een onbekende reden. De renovatie ervan is nooit voltooid. Later werd het heiligdom veranderd in een christelijke kerk.

Kasteel van Lykourgos Logothetis

Deze toren werd gebouwd in de 19e eeuw door Lykourgos Logothetis, de leider van de revolutie van Samos tegen de Turken. Twee Romeinse galerijen en een prachtige kerk zijn te vinden op het erf van het kasteel in Pythagorion.

Tunnel van Eupalinos

Deze tunnel is tegenwoordig droog gelegd, maar het was ooit het aquaduct van de oude stad Samos en een van de grootste technologische prestaties in de oudheid.

Archeologisch museum

Het archeologisch museum van Vathy ligt dicht bij de haven. Het herbergt bevindingen van opgravingen op het eiland die dateren uit de Prehistorische tot de Hellenistische tijd. De meest indrukwekkende tentoonstelling is de kolossale Kouros, een mannenstandbeeld van 5,5 m lang.

Romeinse baden

Net buiten Pythagorion, op weg naar het vliegveld, zijn de overblijfselen van een groot Hellenistisch gymnasium. In de Romeinse tijd werd dit gymnasium veranderd in een openbaar bad.

Boottocht naar Kusadasi in Turkije

Omdat Samos heel dicht bij de Turkse kust ligt, worden er dagelijks veel excursies georganiseerd naar Kusadasi, de Turkse stad recht tegenover Samos.

Windsurfen

Hoewel Samos in de zomer behoorlijk winderig wordt, is windsurfen niet zo ontwikkeld. Er zijn maar weinigwindsurfcentra op Samos, meestal aan de noordkant van het eiland. Deze centra bieden cursussen voor alle niveaus en huur van de juiste apparatuur. De beste plekken om te windsurfen op Samos zijn Kokkari, Agios Konstantinos Beach en Tsamadou, waar in de zomer sterke noordenwinden waaien.

Samos Yoga Shala

Samos Yoga Shala vindt plaats in Samos. Het is een inspirerende plek, geharmoniseerd en in balans met de aard van het eiland, waar veel evenementen, yogalessen, workshops en retraites worden georganiseerd.
Een warme en gezellige plek open voor iedereen. Vrouwen of mannen, oud of jong, kinderen of volwassenen, zwanger of niet, iedereen kan lid worden van Samos Yoga Shala en de ervaring hebben van een positieve en gezonde levensstijl.

Zeilen Samos

Sailing Samos is een familiebedrijf dat alleen hun privé 3 boten chartert. Ze zijn actief sinds 1994 en kunnen dagtochten rond Samos organiseren en ook meerdaagse uitstapjes naar de Noordoost-Egeïsche eilanden. Hun vloot is gevestigd in Pythagorion en is beschikbaar voor bareboat of charter met schipper.

Grot van Pythagoras

Deze grot is de plaats waar de beroemde wiskundige Pythagoras zich verstopte toen zijn politieke tegenstanders hem achterna zaten. Het is gelegen op een steile klif dichtbij Marathokambos, aan de westkant van het eiland.

Samos wijn museum

Het Museum van Samos wijn is gevestigd in een prachtig 19e-eeuws stenen gebouw, dat oorspronkelijk als privé wijnmakerij en later als magazijn en vatfabriek fungeerde. In 2005 veranderd in een museum, toont het artefacten uit de bepalende geschiedenis van Samos wijn.

Watervallen

Dicht bij Karlovassi en Potami is er een regio van natuurlijke schoonheid met weelderig groen, kleine rivieren en watervallen. Dit is een ideale plek om in de natuur rond te wandelen.

Flacco
Logo