Sagrada Familia

Wanneer je op bezoek gaat in Barcelona of het nu voor een citytrip is, of voor een langere periode, dan zijn er zaken die je zeker niet mag vergeten te bezoeken. Een van de plaatsen die je zeker eens zou moeten bezoeken is de Sagrada Familia.

Meer informatie over de Sagrada Familia

Iedereen kent deze bekende kerk vast wel. De Sagrada Familia ofwel voluit is het de Basilica i Temple Expiatori de la Sagrada Familia, is een basiliek in Barcelona. Het volgt een ontwerp van Antoni Gaudi. Sagrada Familia betekent eigenlijk gewoon heilige familie.

Deze kerk of basiliek is zo bekend over de hele wereld omdat er bijna constant aan de kerk wordt gebouwd of verbouwd. Dit is al zo sinds 1882! Enkel tijdens de Spaanse burgeroorlog heeft de bouw van deze basiliek enkele jaren stilgelegen, maar voor de overige jaren is er eigenlijk steeds aan gewerkt. Er wordt gepland om in 2026 de werken definitief te hebben afgrond. Maar mogelijk is de basiliek dan toch nog niet afgewerkt. De bouwdirectie is iets vager hierin, ze geven aan dat het gebouw klaar zal zijn in het eerste derde van de 21ste eeuw, waarmee ze hiermee toch iets meer tijd krijgen om het gebouw af te werken.

Misschien vraag je je af hoe het kan dat deze bouw zo lang duurt. Een van de factoren waarvan de bouw afhangt, zijn de giften van de bezoekers. Deze werken zijn natuurlijk zeer duur, waardoor het ook langer duurt om deze bedragen bij elkaar te krijgen. Tegen de periode dat deze bedragen zijn bij elkaar verzameld, zijn de eerste werken al weer verouderd, waardoor dan ook vragen om renovatie, wat opnieuw veel geld kost enzoverder.

 

Het ontwerp van de Sagrada Familia

Zoals eerder al vermeld, is de kerk nog steeds niet helemaal af. Hierdoor moeten er nog aan sommige delen van de hoofdconstructie worden gewerkt, of zelfs nog aan begonnen worden. Zo komt er nog een vieringtoren die maar liefst 170 meter hoog is. Deze zal omringd worden door 4 kleine torens. Deze zullen dan Christus voorstellen tussen de evangelisten.

De kerk zal daarmee enkele meters lager worden dan de hoogste heuvel in de stad Barcelona, dus enkele meters lager dan de Montjuïc. De otnwerper, Gaudi dus, heeft dit gedaan uit respect voor de schepper beweert hij zelf. Hij wil namelijk niet dat zijn gebouw deze hoogte zal overschrijven. Bovendien zal het licht uit het kruis op de hoogste toren over de stad Barcelona gaan schijnen, als een vuurtoren.

Deze kerk zal dan 3 façades krijgen. Deze façades zullen elk een fase uit het leven van Jezus verbeelden. Een toont de geboorte van Jezus, een andere toont het het lijden van Jezus en de laatste zal de glorie komen van Jezus. De eerste 2 zijn al af, de laatste moet nog worden afgewerkt. Elke façade heeft 4 klokkentoren. Zo bekom je dus uiteindelijk 12 torens. Deze 12 torens symboliseren de 12 apostelen. De 4 torens rond de vieringtoren staat dan weer voor de 4 evangelisten rond Jezus.

Geboortefaçade

De façade van de geboorte van Jezus bevindt zich aan de noordoostkant. Deze zijde is als eerste gebouwd. Rond de 3 poorten rond de beeldhouwwerken zijn gemaakt rond de deugden geloof, hoop en naastenliefde. In de gevel zie je dus de geboorte van Jezus uitgebeeld. Dit wordt omgeven door vele natuurscènes.

Lijdensfaçade

De lijdensfaçade ofwel de façade van de Passie gaat over het lijden van Jezus. Deze façade is zuidwest georiënteerd. Deze zijde is een halve eeuw gebouwd na de façade van de geboorte van Jezus. Dit heeft als gevolg dat deze façade een veel modernere stijl heeft. Dit houdt in dat het meer bekleed is met hoekige sculpturen. Een leuk weetje hierbij is dat er op deze gevel een Magisch vierkant te vinden is. Op dit magische vierkant staat het cijfer 33. Dit cijfer is zo belangrijk omdat dit de leeftijd is waarop Jezus stierf.

Façade van de glorie

De voorkant dan, dus aan het zuidoosten bevat de façade van de glorie, of misschien beter verwoord: wordt de façade van de glorie, omdat er aan deze gevel eigenlijk nog niet echt gewerkt is. Deze façade zal zelfs als allerlaatste deel van de kerk afgewerkt worden, waardoor dit maar binnen enkele jaren te bezichtigen zal zijn.

Uiteraard zijn er nog verschillende dingen te vertellen over de Sagrada Familia, maar dit is niet allemaal uit te leggen in 1 artikel. Er zijn te veel details om te bespreken. Bij verdere interesse is het zeker aangeraden om gespecialiseerde informatie op te zoeken. Maar nog beter om deze kerk zelf eens een bezoekje te brengen. Dit kan nu al, zodat je weet hoe het er nu al uitziet, maar dit kan natuurlijk ook wanneer de kerk helemaal af is. Dit kan natuurlijk nog een hele poos duren, zoals eerder hier al vermeld.

De Sagrada Familia bezoeken

Je kan dus zoals eerder al vermeld de Sagrada Familia een bezoekje brengen. Dit is voor vele mensen een must. Het is dan een een zeer populaire bezienswaardigheid. Het is de moeite waard om te bekijken voor diegenen die van kunst houden, maar ook voor diegenen die gewoon heel gelovig zijn. Maar ook voor diegenen die eigenlijk niet houden van kunst of religie is dit toch nog een interessante plaats, net omdat het zo’n bekende kerk is. Het trekt enorm veel toeristen aan, waardoor je eigenlijk als toerist niet uit Barcelona kan vertrekken zonder deze kerk bezocht te hebben.

Helaas is het bezoekje aan deze kerk niet gratis, zoals in vergelijking met vele andere kerken. Toch is dit ook niet echt onlogisch natuurlijk. Zoals eerder al vermeld, betaalt de kerk hun bouwwerken met de giften van de bezoekers. Dit betekent dat je zelf een heel klein deeltje bijdraagt aan de (ver)bouwwerken van de kerk. Dit maakt het misschien toch al iets leefbaarder voor je wanneer je weet dat je zal moeten betalen om deze kerk te kunnen bezichtigen. Je kan kaartjes aan de kerk zelf kopen uiteraard, maar ook online zijn er kaarten te verkrijgen. Toch is het raadzaam hiermee op te letten, zodat je niet onnodig zaken doet met louche bedrijven!

Toegangsprijs

Wanneer je de kerk alleen gaat bezoeken betaal je 15 euro. Dit bedrag betaal je tot een groep van 9 personen. Wanneer je de basiliek wilt bezoeken samen met de torens, samen met een audiogids betaal je 29 euro per persoon. Deze prijs geldt opnieuw voor een groep personen van maximaal 9 personen. Wanneer je nu in een groep bent van 10 tot 35 personen, en je wilt de basiliek bezoeken, dan betaal je opnieuw 15 euro per persoon. Maar wanneer je in die groep de basiliek en de torens wilt zien, dan betaal je 23 euro per persoon. Enkel kinderen die jonger zijn dan 11 jaar en mindervalide personen kunnen gratis binnen. Studenten hebben korting. Zij kunnen binnen voor 13 euro, deze prijs geldt dan wel zonder gids. Ook personen die ouder zijn dan 65 jaar mogen goedkoper naar binnen voor 11 euro.

Openingstijden

Wanneer je de basiliek wilt bezoeken, moet je je houden aan bepaalde openingstijden. Wanneer je deze bezoekt van oktober tot en met maart, dan kan je dat doen van 9 uur tot 18 uur. Wanneer je deze basiliek wilt bezoeken van april tot en met september, dan kan je dit doen van 9 uur tot en met 20 uur. Wil je op 1 en 6 januari en 25 en 26 december de basiliek bezoeken, dan kan dit van 9 uur tot en met 14 uur. Wanneer je de toren wilt bekijken, dan kan je dit telkens doen van 9 uur tot en met 30 minuten voor de sluitingstijd van die periode.

Tot slot nog enkele tips

-Wanneer je op dit moment de basiliek wilt bezoeken, is dit natuurlijk mogelijk, maar dan dien je er wel rekening mee te houden dat deze nog niet helemaal af is. Dit betekent dat sommige delen van de kerk afgesloten zullen zijn.
-Wanneer je de kerk wilt binnengaan dan worden je persoonlijke spullen nagekeken. Je rugzak moet je achterlaten in een speciale ruimte. Dit lijkt misschien niet zo aangenaam, maar anderzijds is dit enkel in je eigen voordeel, het is voor ieders veiligheid.
-Je gaat een kerk binnen, dit betekent dat je toch een klein beetje zal moeten opletten wat je zal aandoen. Wanneer je te bloot gekleed bent, bestaat de kans dat je misschien niet binnen mag!
-Wanneer je jonger bent dan 18 jaar en je zou graag de kerk binnengaan, dan is het van belang te vermelden dat je onder de 18 jaar enkel met gezelschap van een volwassene de kerk in mag.
-Je kan een audiogids aanvragen. Dit kan in verschillende talen, namelijk in het Engels, Spaans, Catalaans, Duits, Italiaans, Frans, Portugees, Russisch, of Chinees. Wanneer je kiest voor een rondleiding met gids, gebeurt dit in het Engels, Spaans, Catalaans, Frans of Italiaans. Nederlandstalige gidsen of Nederlandstalige audio is er helaas niet.
-Wanneer je zeer graag in de torens wilt gaan, dan doe je dit beter niet op een dag dat het slecht weer is of dat het veel waait, ook al lijkt het dan net een ideale dag ervoor. Dit komt omdat de torens op deze momenten worden afgesloten. Kinderen onder de 6 jaar oud en mensen in een rolstoel mogen omwille van veiligheidsredenen de torens niet ingaan.

Geef uw mening

      Laat een reactie achter

      Do NOT follow this link or you will be banned from the site!