Rome bezienswaardigheden: Top 18 attracties

Rome – Caput Mundi, stad van de zeven heuvels, de eeuwige stad … er zijn veel synoniemen voor de bruisende hoofdstad van Italië. Dat alleen al bewijst dat Rome iets speciaals is. En iedereen die ooit de Italiaanse metropool heeft bezocht, weet waarom dit zo is – niemand kan aan zijn charme ontsnappen.
Natuurlijk wil je zoveel mogelijk zien tijdens een korte trip naar Rome in Italië: geen probleem met onze ultieme tips over de 18 belangrijkste bezienswaardigheden in Rome gedurende 3 dagen.

 

Trevi fontein

Laten we beginnen met de Trevifontein. De fontein wordt beschouwd als een van de beroemdste ter wereld, hoe dan ook de grootste fontein in Rome. De afmetingen: 26 meter hoog en 50 meter breed.

De Trevi fontein is ontworpen door Nicola Salvi, een Italiaanse architect. De constructie begon in 1732 en duurde tot 1762. Visueel gezien is de fontein min of meer een aanvulling op het statige Palazzo Poli, gelegen op de achtergrond van de fontein en zichtbaar op de meeste momentopnamen van toeristen. Waar de naam van de fontein vandaan komt, die in de latere loop van de geschiedenis ook de plaats is waar hij staat en de hele wijk zijn naam gaf, is niet helemaal duidelijk. Ofwel de Trevi verwijst naar de drie bronnen die het voeden of op de kruising van drie wegen die hier samenkomen (Italiaans: tre vie).

Adres: Piazza di Trevi, 00187 Roma RM, Italië

Tui Stedentrip aanbiedingen
Tui Stedentrip aanbiedingen
Actuele Rome aanbiedingen van TUI. Kies uit diverse mogelijkheden en acties.
De JongIntra aanbiedingen
De JongIntra aanbiedingen
Actuele Rome citytrip aanbiedingen van De Jong Intra. Kies uit diverse mogelijkheden en acties.

Colosseum

Natuurlijk is het Colosseum veruit de beroemdste attractie in Rome. Het amfitheater is een bouwwerk van superlatieven, het is tenslotte:

  • Het grootste van de amfitheaters gebouwd in het oude Rome,
  • Het grootste gesloten gebouw uit de Romeinse oudheid
  • En het grootste amfitheater ooit gebouwd in de wereld
  • En is een van de zeven wonderen van de moderne wereld

Het Colosseum werd gebouwd tussen 72 en 80 na Chr. En diende ooit als locatie voor de wrede en meestal extreem brutale evenementen die gehouden werden om de inwoners van Rome te amuseren; de ingang was altijd gratis.

In die tijd was het Colosseum een ​​meesterwerk van technologie, zoals men zich vandaag nauwelijks kan voorstellen. De ruimte onder de arenavloer was bijvoorbeeld niet opgebouwd. Nadat de houten planken zijn verwijderd, kan de arena worden overstroomd. Van een droge plaats was zo in no time een enorm zwembad of een meer, zodat keizer Titus en andere heersers die zeeslagen kon uitvoeren.
Tegenwoordig zijn de ruïnes van het Colosseum een ​​van de meest populaire fotomomenten ter wereld en een van de hoogtepunten van een korte vakantie in Rome. De toegangsprijs is afhankelijk van het ticket. Het ticket zonder gids is al beschikbaar voor 12 euro, onder begeleiding stijgt de prijs tot 45 euro.

Als je wilt ontsnappen aan het soms lange wachten, zijn er tegen 79 euro tickets voor de voorkeursinvoer zonder wachtrijen.

Spaanse trappen

De Spaanse Trappen leiden naar beneden van de kerk van Santa Trinità dei Monti naar Piazza di Spagna. Het plein is vernoemd naar de Spaanse ambassade die hier in de 18e eeuw is gevestigd. Tegenwoordig is de trap met in totaal 136 treden een van de beroemdste trappen ter wereld een populaire ontmoetingsplaats voor inwoners en toeristen.
Een beroemd fotomoment is ook de fontein aan de voet van de trap, op de Piazza di Spagna. Volgens de legende werd tijdens een overstroming van de Tiber op de kerstdagen van 1598 een boot hierheen gedragen en bleef hij liggen toen het tij zich terugtrok. De beroemde Italiaanse beeldhouwer Bernini inspireerde deze saga om de fontein Fontana della Barcaccia tussen 1628 en 1629 te creëren in de vorm van een boot.

Adres: Piazza di Spagna, 00187 Roma RM, Italië

Castel Sant’Angelo

Oorspronkelijk was de Castel Sant’Angelo als mausoleum voor de Romeinse keizer Hadrianus, die leefde 117-138 na Christus, en zijn nakomelingen gebouwd.

De volgende mensen werden begraven in het Mausoleum van Hadrianus:

Keizer Hadrianus en zijn vrouw Vibia Sabina
Keizer Antoninus Pius en zijn vrouw Faustina
Keizer Lucius Verus
Keizer Marcus Aurelius
Keizer Commodus
Keizer Septimius Severus
Keizer Marcus Aurelius Antoninus Bassianus (Caracalla)
Onder de heerschappij van verschillende pausen werd het mausoleum later herbouwd tot een versterkt kasteel. Vanaf het begin van de 20e eeuw, na 1901, werd het gebouw niet meer als kasteel gebruikt, maar veranderde het vanaf 1906 in een museum.

Info: In een versterkt kasteel zijn de buitenmuren erg sterk en alleen onderbroken door een paar muuropeningen. Aan de muren zijn meestal zogenaamde overdekte kantelen waarop bewakers patrouilleren en de faciliteit beschermen met vuurwapens.

Adres: Lungotevere Castello, 50, 00193 Roma RM, Italië

Pantheon

Het Pantheon is een van de hoogtepunten van een sightseeing tour door Rome. Het gebouw, genaamd La Rotonda door de Romeinen, is de opvolger van de bouw van een tempel gebouwd door de Consul Agrippa ter ere van zijn vriend, keizer Augustus. Zelfs het voorganger gebouw was ontworpen als een rotonde, de afmetingen correspondeerden ongeveer met het opkomen tot het huidige gebouw.

Al heel vroeg werd het Pantheon door de eeuwen heen in een kerk veranderd. Dit is waarschijnlijk te wijten aan het feit dat het nog steeds een van de best bewaard gebleven gebouwen uit de Romeinse oudheid is.

De officiële naam van de rooms-katholieke kerk is Santa Maria en Martyres.

Adres: Piazza della Rotonda, 00186 Roma RM, Italië
Openingstijden: maandag tot zaterdag van 09:00 tot 18:00 uur, zondag vanaf 08:30 uur

Forum Romanum

Als een forum dat in het Romeinse rijk werd aangewezen als een plaats, waar politieke, juridische en economische bijeenkomsten werden gehouden. Het Griekse equivalent is de zogenaamde agora, het centrale festival, de assemblage en de marktplaats van een stad.

Het Forum Romanum is het oudste Romeinse forum en was ooit het centrale knooppunt van het politieke, culturele, religieuze en economische leven van de Romeinen. Het ligt in een depressie tussen het Capitool, de Palatijn en de Esquilijn. Tegenwoordig is de ruïne een van de belangrijkste archeologische vindplaatsen van het oude Rome.

Adres: Via della Salaria Vecchia, 5/6, 00186 Roma RM, Italië
Openingstijden voor bezoekers: maandag t / m zondag van 09:00 tot 19:00 uur
Toegangsprijs: combinatieticket voor Colosseum / Palatine (museum) / Forum Romanum: regulier 12 euro, korting van 7,50 euro voor EU-burgers tussen 18 en 25 jaar en leraren, gratis voor bezoekers onder de 18 jaar

Vaticaanstad

Als je op een stedentrip of tijdens een korte vakantie in de Eeuwige Stad bent, moet u het Vaticaan in ieder geval bezoeken. Met slechts 44 hectare, het kleinste land in de wereld is een enclave binnen de Romeinse stad gebied en de laatste staat met het Latijn als officiële taal.

Het gebied rond Vaticaanstad omvat:

St. Peter’s Basiliek,
St. Peter’s Square,
de Vaticaanse Musea,
de Sixtijnse kapel
evenals verschillende paleizen en tuinen.
Het “Vaticaan” was niet altijd de zetel van de regering van de paus:

St. Peter’s Basiliek

De “Basilica Sancti Petri in Vaticano”, zoals de officiële naam van de Sint-Pieters basiliek, is een van de hoogtepunten en absolute “must sees” van de Vaticaanse enclave in Rome. Bovendien is het een van de belangrijkste kerken in de wereld en is het te danken aan het graf van de apostel Petrus, waarover de kathedraal werd gebouwd, zeer nauw verbonden met het pausdom op zich.
St. Peter’s Basilica vormt het centrum van het Vaticaan en is een van de zeven bedevaartskerken. Zoals in alle kerken in Rome, is toegang tot St. Peter gratis. Dit is niet de enige reden waarom een bezoek aan de basiliek een must is voor elke bezoeker van de stad. We hoeven niet te vermelden dat er veel te ontdekken valt op het 15.160 m² grote vloeroppervlak van het gebouw.

Adres: Piazza San Pietro, 00120 Città del Vaticano, Vaticaanstad

Piazza San Pietro

Het Piazza San Pietro, bekend als het Sint Pietersplein, is het centrale plein van het Vaticaan en de katholieke kerk. Boven hem ligt de woning van de paus, van wie hij de angelus bidt wanneer hij in Rome woont. Met Pasen, Kerstmis en direct na de eerste publieke optreden als een nieuw gekozen paus, talloze mensen verzamelen in het Sint Peter’s aan de paus te luisteren, spreken vanaf het balkon van de St. Peter’s Basiliek van de Urbi et Orbi zegen voor de gelovigen.

Het plein, dat is bekleed met 248 kolommen en 88 pilaren en 140 heilige beelden, is vrij toegankelijk voor elke bezoeker – op elk moment van de dag of nacht. Naast de Sint-Pieters basiliek vallen de obelisk in het midden van het plein en de twee fonteinen meteen in het oog. Hoewel de obelisk uitsluitend door Bernini werd ontworpen, dragen de fonteinen ook de handtekening van Maderno.

Openingstijden: St. Peter’s Square is 24 uur per dag geopend van januari tot december en is vrij toegankelijk. Alle andere bezienswaardigheden van het Vaticaan, zoals de Sixtijnse Kapel en de Vaticaanse musea, zijn vanaf de avond gesloten.

Monte Capitolini

De Capitol Hill, in het Italiaans “Monte Capitolini”, is de kleinste van de zeven heuvels van Rome, maar heeft altijd een speciaal ritueel en politiek belang gehad. De heuvel wordt gewoonweg aangeduid als het Capitool, dat zowel het Capitool Square en het Capitolium, de zuidelijke heuveltop, inclusief de tempel van Giove Capitolino omvat.

Het Capitol Square is te bereiken via een grote buitentrap. Dichtbij – op de site van de oude Juno-tempel – ligt Santa Maria in Aracoeli, een belangrijke kerk waarvan de geschiedenis teruggaat tot de 6e eeuw.

Ga rechtdoor van Capitol Square en je komt aan bij het Monument voor Viktor Emanuell II, een gigantisch monument dat werd opgericht in het begin van de 20e eeuw ter ere van de eerste koning van Italië.

Piazza del Popolo

Piazza del Popolo is een van de beroemdste pleinen van Rome, waardoor het een van de belangrijkste attracties van de stad is. Vertaald in het Nederlands betekent de naam Plein van het Volk. Sinds de oudheid, de Piazza del Popolo is de plek waar bezoekers komen Rome de stad vanuit het noorden aan de Via Flaminia en de Via Cassia.

Waarom de Piazza de naam “Volksplein” draagt, is niet erg duidelijk. Waarschijnlijk is de naam echter bedoeld om eraan te herinneren dat het plein werd gebouwd met het geld van de Romeinse bevolking. Maar het is ook mogelijk dat de naam teruggaat naar de populieren (Populus), een boomsoort die hier ooit stond. Een van de attracties in de Piazza zijn de Obelisco Flaminio, de tweede oudste en de tweede grootste Egyptische obelisk in Rome, de Porta del Popolo in het noorden van het plein, de kerk van Santa Maria del Popolo en de beroemde twin kerken van Santa Maria in Montesanto en Santa Maria dei Miracoli , Ten oosten van het plein kunt u de Pincio heuvel zien, een park ten noorden van de heuvel van Villa Borghese. In het midden van het plein en aan de andere kant van het plein zijn er twee interessante fonteinen die zo populaire fotomomenten dienen.

Adres: Piazza del Popolo, 00187 Roma RM, Italië

Villa Borghese

De Villa Borghese is waarschijnlijk het beroemdste park in Rome en een van de topattracties van de Eeuwige Stad. Het park is ontstaan ​​uit het landgoed van de adellijke familie Borghese. De centrale attractie van het park is de Galleria Borghese bij Casino Nobile, de eigenlijke “Villa Borghese”, als je wilt.

De galerij is een van de meest beroemde en waardevolle privékunstcollecties ter wereld, die dateert uit de verzamelactiviteit van kardinaal Scipione Borghese, die ook verantwoordelijk was voor de bouw van de villa. De collectie bevat werken van Antonello da Messina, Bronzino, Caravaggio, Leonardo da Vinci, Raphael, Guido Reni, Rubens, Antonio Tempesta, Titiaan en Veronese, evenals beelden van de beroemde beeldhouwer Bernini en Canova.

Belangrijk: om de kunstcollectie in de villa te bezoeken, moet u in elk geval reserveren. De toegangs- en openingsuren zijn strikt gereguleerd: vanaf 09:00 in de ochtend tot een maximum van 360 personen (mits reservatie) gedurende twee uur.

Campo de ‘Fiori

De Campo de ‘Fiori is een van de weinige plaatsen in Rome die niet verbonden zijn met een belangrijk gebouw, maar bekend zijn tot ver buiten de stadsgrenzen. Nadat de toenmalige bloemenmarkt in 1869 in Piazza Navona was gesloten, werd het verplaatst naar een veld in de plaats van het huidige Campo de ‘Fiori. De plaats kreeg zijn naam, echter, vanwege het feit dat hier in de middeleeuwen, voordat de Romeinen het veld voor paardenmarkten gebruikten, talloze bloemen het gebied sierden.

Tegenwoordig is het plein een populaire ontmoetingsplaats – ook omdat hier de Cinema Farnese, een van de meest traditionele bioscopen van de stad, is gevestigd. Bovendien hebben zich hier in de loop van de jaren talrijke wijnbars en pubs gevestigd. Overdag vindt er wekelijks een markt plaats van maandag tot en met zaterdag, met niet alleen bloemen, maar ook vers voedsel.

Bezienswaardig: in het midden van de Campo de ‘Fiori staat een standbeeld van de filosoof Giordano Bruno, die hier op 17 februari 1600 werd verbrand als een ketter. Het monument is ontworpen door de vrijmetselaars grootmeester Ettore Ferrari.

Piazza Navona

Al 46 v. Chr. was in de Campus Martius (een 250 hectare groot gebied van het oude Rome, die was gewijd aan de Romeinse god van de oorlog en werd gebruikt om schapen en paarden te laten grazen als de Romeinse militaire ze niet voor trainingsdoeleinden nodig hadden) in opdracht van Julius Caesar een voorlopige Stadion voor atletiekwedstrijden gebouwd volgens Grieks model.

Het werd later aanzienlijk uitgebreid onder keizer Domitianus, meer dan 30.000 toeschouwers vonden hier hun plaats. Nadat het Colosseum zwaar beschadigd was door brand (jaar 217), werd het stadion gebouwd op de voormalige Campus Martius ook gebruikt voor gladiatorenwedstrijden. In de loop van de tijd werden kerken en huizen gebouwd in de onderbouw van het stadion. In 1477 verhuisde de markt van het Capitool naar Paus Sixtus IV. De plaats was eindelijk geplaveid in 1495.

Attracties in de omgeving van het plein zijn onder andere:

De kerk Nostra Signora del Sacro Cuore Tegenover het Palazzo Pamphilj,
Het Palazzo Braschi aan de zuidkant van het plein (thuisbasis van het Museo di Roma),
De Pasquino, de beroemdste van de zogenaamde sprekende beelden van Rome en
Het Palazzo Lancelotti-Torres.
Tegenwoordig is de plaats voornamelijk een toeristische hotspot met talloze cafés en souvenirwinkels. Alleen tijdens de kerstdagen, wordt de markt Befana di Piazza Navona hier gehouden.

Palatijnse heuvel

De Palatijn is een van de zeven heuvels van Rome en wordt beschouwd als het oudste deel van de stad. Al in de 10e eeuw voor Christus Er waren menselijke nederzettingen op de Palatijn.

Interessant feit
Volgens de oprichtende legende van Rome hebben de broers Romulus en Remus een vogelperspectief genomen om te beslissen wie over Rome moet regeren. Romulus was op de Palatijn, Remus op de Aventijn. Omdat Romulus zegevierde, zegt de legende dat de Palatijn de basis is van Rome. In het midden van de prachtige villa’s van de inwoners, stond hier in het oude Rome nog steeds de Casa Romuli, een arme hut waarin Romulus, volgens de legende, had gewoond.
Het panorama van de Palatijn wordt gedomineerd door de Domus Augustana, de ruïnes van een oud paleiscomplex. Dit vormt (e) samen met de Domus Flavia het einde van de 1ste eeuw na Christus, en bouwde het keizerlijk paleis.

Bocca della Verita

De Bocca della Verità (of “mond van de waarheid”) beschrijft een schijfvormig reliëf aan de linkerzijde van de smalle pilaar in de pilaarvormige vestibule van de kerk Santa Maria in Cosmedin. De naam van het gebouw werd voor het eerst genoemd in 1485.

De legende gaat dat de grote, ronde marmeren schijf, waarvan er één op een griezelig, bebaarde kop met lege ogen kijkt, elke leugenaar bijt die zijn eigen hand in zijn open mond durft te steken. Wat de “waarheidsmond” oorspronkelijk was, is niet duidelijk.

De Bocca della Verità kan bijvoorbeeld afkomstig zijn van de Ara Maxima Herculis (het grote altaar van Hercules), op wier overblijfselen de kerk van Santa Maria in Cosmedin werd gebouwd. Het is echter waarschijnlijk dat de Mond der Waarheid een eerdere “kanaal of bron van dekking” is van de Cloaca Maxima. Een andere verwijzing naar het mogelijke gebruik geeft soortgelijke structuren uit Venetië:
Daar dienden dergelijke maskers (Bocca di Leone) als openbare postbussen, waar burgers petities en klachten aan de machthebbers konden sturen.

Adres: Piazza della Bocca della Verita, 18, 00186 Roma RM, Italië

Circus Maximus

De ruïnes van Circus Maximus zijn een van de toeristische hoogtepunten van Rome en een wereldberoemd oriëntatiepunt. Het 600 meter lange Circus was de grootste in zijn soort en de grootste evenementenstructuur aller tijden (inclusief de arena en trappen) en het 140 meter brede Circus.
In het oude Rome waren langwerpige arena’s, waarin voornamelijk wagenrennen werden gehouden, en minder vaak ook dierengevechten van de gladiatoren Circus genoemd.

Hoewel het Circus Maximus het grootste circus in Rome was, waren er ook:

Het Circus Flaminius op de Campus Martius,
Het Circus Gai et Neronis in het gebied van het Vaticaan van vandaag,
Het Circus van Maxentius aan de Via Appia Antica,
Het Circus Varianus in het Sessorium
Het trigarium op de Campus Martius.
Tijdens een bezoek aan de ruïnes van het grootste Romeinse circus, kun je de galerijen bezoeken die vroeger naar de tribunes van de scène leidden. Restanten van een deel van het pand dat vroeger dienst deed als winkels die boodschappen verkopen aan het circuspubliek, zijn ook bewaard gebleven. Vanaf het later gebouwde panoramische terras kunt u genieten van een prachtig uitzicht op het hele terrein van het Circus Maximus ‘.

Adres: Via del Circo Massimo, 00186 Roma RM, Italië

Trajanus Zuil

Kolom van Trajanus, die als een model diende voor vele andere zegevierende zuilen in Europa. Tussen 112 en 113 na Christus werd het gebouwd voor de Romeinse keizer Trajanus (98-117 na Christus) op zijn forum in Rome, het Trajanus forum. Tegenwoordig kunnen alleen resten worden gezien als opgravingen – de pijler is min of meer het centrum.

Binnen is de kolom hol, een wenteltrap leidt naar het platform, van waaruit men in de oudheid een prachtig uitzicht op het gebied kon hebben. Op het platform stond ooit een verguld standbeeld van keizer Trajanus, dat helaas niet bewaard is gebleven. In 1587 liet paus Sixtus V een beeld van de apostel Paulus op de zuil van Trajanus zetten, die het gebouw siert tot op de dag van vandaag.

Adres: Via dei Fori Imperiali, 00187 Roma RM, Italië


Flacco
Logo