Porto bezienswaardigheden, deze hoogtepunten moet je zien

Bezienswaardigheden in Porto: de top 10 hoogtepunten

Als een ‘kleine zus’ van Lissabon kunt u romantische, geplaveide steegjes, kleurrijke huizen en de geur van het grote water verwachten. De toeristische attracties van Porto zijn de vele bruggen, oude kathedralen en wijnkelders van de stad, waar de wereldberoemde portwijn, een culinaire attractie, rijpt. De hele oude stad staat sinds 1996 op de werelderfgoedlijst van UNESCO.
Met al het moois dat Porto te bieden heeft, is de stad alles behalve perfect:
Luiken hangen scheef op de gevels van de bijzondere huizen, waarvan de pleister lang lijkt af te brokkelen. Maar het is precies deze natuurlijke patina die de charme van de stad maakt en bezoekers van overal binnen de kortste keren aantrekt. In Porto is het motto “leven en leven laten” nog steeds – vooral als je met een perfect glas rode wijn op een terrasje in het centrum van de stad ontspant.

In onze lijst van de 10 belangrijkste attracties van Porto willen we u een klein overzicht geven van wat u niet mag missen tijdens een stedentrip naar de westkust van het Iberisch schiereiland.

Ponte Dom Luís I

De Ponte Dom Luis I is een imposante verschijning en een van de meest populaire bezienswaardigheden in Porto. Met een totale lengte van meer dan 385 meter, de bijna 45 meter hoge boog brug verbindt de overkant van de rivier de Douro, de stad Porto met Vila Nova de Gaia. De bouw van de brug was het jaar 1881. De plannen voor de bouw gaf de ingenieur Théophile Seyrig, die een paar jaar geleden was het 500 meter verder stroomopwaarts gelegen plaats, samen met Gustav Eiffel (bouwer van de Eiffeltoren in Parijs) Ponte Maria Pia had gebouwd.

De brug dankt zijn naam aan koning Ludwig I van Portugal, die, net als het hele historische centrum van Porto, sinds 1996 op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat.
Ook de Ponte de Arrábida (adres: Via de Cintura Interna, Porto) verbindt Porto met Vila Nova de Gaia. Tot zijn voltooiing in 1963, werd het beschouwd als ’s werelds grootste gewapende betonnen boogbrug met een overspanning van 270 meter.

Adres: Pte. Luiz I, Porto, Portugal

 

Tui Porto aanbiedingen
Tui Porto aanbiedingen
Actuele Porto citytrip aanbiedingen van TUI. Kies uit diverse mogelijkheden en acties.
Kras aanbiedingen
Kras aanbiedingen
Actuele Porto stedentrip aanbiedingen van KRAS. Bekijk het aanbod hier.

 

Palácio da Bolsa

Nadat het neoklassieke paleis in 1850 voltooid was, werd het gebruikt als een beurs en een handelsrechtbank. Vandaag de dag dient de imposante structuur in het historische centrum van Porto als een conferentiecentrum en een museum. Bezoekers kunnen het paleis bezoeken voor 7,50 Euro per persoon. De rondleiding duurt ongeveer een half uur en leidt geïnteresseerde mensen eerst in de overdekte binnenplaats met emblemen van de landen waarnaar Portugal in het jaar van oprichting handelsrelaties had. Ga verder in de sierlijke trap, door enkele kamers naar de Moorse hal, het hoogtepunt van het bezoek.

Adres: R. de Ferreira Borges, 4050-253 Porto website

Openingstijden: dagelijks van 9.00 tot 18.30 uur

Porto São Bento treinstation

Toegegeven, van buitenaf is het treinstation Porto Sao Bento niet per se spectaculair (behalve ’s avonds als het gebouw goed verlicht is). Een indruk die zich meteen weerlegt in het gebouw: de inkomhal van het station op de plaats van het voormalige klooster van de São Bento de Avé-Maria (vandaar de naam) overtuigt met tal van blauw-witte tegels (azulejos) van de Schilder Jorge Colaço. Afgebeeld zijn u.a. historische veldslagen. Het is de moeite waard om een paar foto’s te nemen!

Adres: Praça Almeida Garrett, 4000-069 Porto

Livraria Lello

De boekhandel Livraria Lello is een van de oudste en mooiste boekwinkels in Europa en een echte must see van Porto. Onderscheidende kenmerken zijn de rode trap die van de begane grond naar de galerij leidt, evenals de houten planken die een mooi contrast vormen met de kerkachtige glazen ramen. De boekhandel, die in 1869 werd geopend, biedt nog steeds klassiekers en nieuwe literatuur in het Art Nouveau gebouw. Sinds 2015 is echter een kleine toegangsprijs verschuldigd, omdat het aantal toeristen dat alleen maar kwam kijken, het overnam. De invoer van een paar euro kan worden aangerekend, maar met een aankoop.
Interessant: misschien had Livraria Lello een sterke invloed op de romans van Harry Potter. Joanne K. Rowling woonde in het begin van de jaren negentig enkele jaren in Porto en was ook in de beroemde boekhandel.

Adres: R. das Carmelitas 144, 4050-161 Porto, Portugal

Openingstijden: ma – vr 10.00-19.30 uur, za + zo tot 19.00 uur website

Avenida dos Aliados

Avenida dos Aliados is een laan in het hart van het historische centrum van Porto, waarvan het centrum een enorme ruimte vormt tussen de rijstroken aan beide zijden. De laan wordt omringd door prachtige gevels, romantische cafés en restaurants. Ook het beroemde stadhuis van Porto, een populair foto moment, torent uit aan het eind van de Avenida dos Aliados. Tip: de vrijstaande tafels en stoelen op de open plek van het plein nodigen uit om te blijven hangen – de ideale plek om de eerder verzamelde indrukken kort te laten en nieuwe plannen te smeden – waarschijnlijk. zelfs met een verfrissend drankje of een kleine snack.

Adres: Av. dos Aliados, Porto

Igreja dos Clérigos

Hoog op de Torre dos Clérigos is de klokkentoren van de kerk Igreja dos Clérigos. Het is de hoogste kerktoren in Portugal, een symbool van de stad en doet een beetje denken aan de typisch Toscaanse Campaniles. De zes verdiepingen van de 76 meter hoge toren kunnen worden beklommen over een totaal van 225 treden, maar er is natuurlijk geen lift. Maar de moeite is het waard: het weidse uitzicht over Porto laat je de vermoeide voeten en kuiten snel vergeten.

Adres: R. de Sao Filipe de Nery, 4050-546 Porto

Kathedraal van Porto

Op een heuvel in de oude stad is onze volgende attractie in Porto: de kathedraal van Porto (Sé do Porto). De bouw van de hoofdkerk van de stad begon aan het begin van de 12e eeuw, waarbij de Romaanse stijlelementen tot stand kwamen – vooral om de dubbele torengevel met rozetvensters en het schip te zien. Ten tijde van de barok en de rococo was het uiterlijk van de kerk aanzienlijk veranderd. Het koor dateert uit de 17e eeuw en werd verder ontwikkeld in de 18e eeuw.

Adres: Terreiro da Sé, 4050-573 Porto, Portugal

Prijzen: gratis entree, klooster 3 Euro p.P.

Openingstijden: dagelijks van 9.00 tot 19.00 uur

Casa da Música

Naast historische bezienswaardigheden heeft Porto ook moderne architectuur. De concertzaal van de stad: beton, aluminium en glas domineren het Casa da Música, dat in 2005 werd geopend. Eigenlijk had het project in 2001 voltooid moeten zijn, toen Porto de Culturele Hoofdstad van Europa was. De Casa da Musica is de locatie voor de in-house orkesten: Orquestra Sinfonica do Porto, Orquestra Barroca, Remix Ensemble en Coro Casa da Música. Daarnaast, regelmatig treden wereldwijd bekende artiesten van verschillende stijlen op in het gemeentelijk concertgebouw.

Adres: Av. da Boavista 604-610, 4149-071 Porto, Portugal

Estadio do Dragao

Een stadstour door het Estadio do Dragao omvat een rondleiding door het stadion zelf, de cabines, de VIP-ruimte en het gebied waar gewoonlijk persconferenties plaatsvinden. Vlak naast het Estadio do Dragao is sinds 2013 een museum in de handen van een club. In 27 tentoonstellingszalen leren bezoekers alles over de geschiedenis van de voetbalclub FC Porto, opgericht in 1893 door de Portugese wijnhandelaar Antonio Almeida.

Zelfs voor niet voetbalfans is het stadion van de bekende voetbalclub een populaire attractie: als je nu niets hebt voor balsporten, kun je gewoon genieten van de vele eetgelegenheden in het stadion. Het Estadio de Dragao is een populaire ontmoetingsplaats in het nachtleven van Porto. Tip: dichtbij het stadion ligt het populaire winkelcentrum Alameda Shop & Spot.

Adres: Via Futebol Clube do Porto, 4350-415 Porto, Portugal

Kerk van São Francisco

Last but not least, vermeld de kerk van St. Franciscus (Portugees: Igreja São Francisco). De kerk, gebouwd tussen 1383 en 1425, werd grotendeels gerenoveerd in de 17e en 18e eeuw in barokstijl en is een van de meest opmerkelijke gebouwen in de stad. Het interieur van de kerk is vooral indrukwekkend: zo veel componenten zijn bedekt met glanzend goud dat je mond bijna laat vallen.

Het klooster, waartoe de kerk ooit behoorde, bestaat helaas niet meer; het werd volledig verwoest in 1833. In plaats daarvan bevindt nu zich op dezelfde plaats het Palácio da Bolsa.

Adres: Rua do Infante D. Henrique, 4050-297 Porto, Portugal

 

Tui Porto aanbiedingen
Tui Porto aanbiedingen
Actuele Porto citytrip aanbiedingen van TUI. Kies uit diverse mogelijkheden en acties.
Kras aanbiedingen
Kras aanbiedingen
Actuele Porto stedentrip aanbiedingen van KRAS. Bekijk het aanbod hier.


Flacco
Logo