Malta Bezienswaardigheden

Bezienswaardigheden in Malta

Malta is een land, dat vroeger een Britse kolonie was. Malta heeft twee officiële talen: Engels en Maltees. Het land bestaat enerzijds uit de bewoonde eilanden Malta, Gozo, Comino en Manoel Island. Anderzijds bestaat het land uit de onbewoonde eilanden Cominotto, Fungus Rock, Filfla en de Saint Paul’s Islands. De ligging in de Middellandse Zee tussen de Zuid-Europese mediterrane landen en Noord-Afrika zorgde voor veel culturele en architectuur invloeden. Dit zie je bijvoorbeeld in de hoofdstad Valletta: Moorse invloeden gecombineerd met Spaanse en Italiaanse stijlen.

Saint John’s Co-Cathedral


De bezienswaardigheden van Valletta liggen vrijwel allemaal aan of in de buurt van de Republic Street, die van noord naar zuid door het centrum van de stad loopt. De zestiende-eeuwse Saint John’s Co-kathedraal in Valletta is één van de belangrijkste toeristische bezienswaardigheden van het eiland Malta. De kathedraal toont een groot contrast tussen het exterieur en het interieur. De buitenkant van het bouwwerk is bescheiden en de binnenkant is overweldigend. In de kathedraal zie je onder andere het beroemde zeventiende-eeuwse schilderij ‘De onthoofding van Johannes de Doper’ van Michelangelo Caravaggio.

Grandmaster’s Palace


Het Grandmaster’s Palace staat in Malta bekend als ‘The Palace’. Het paleis uit het jaar 1571 telt twee binnenhoven, de Neptunushof en de Prins Alfredhof. De binnenkant van het paleis is versierd met talloze fresco’s en schilderijen. Je kunt er onder meer een verzameling wandtapijten bekijken en ook wapens en harnassen van ridders. Boven het paleis staat de signaaltoren. Vanuit deze toren werd met schippers gecommuniceerd. Ze ontvingen informatie over de windrichting. Ook werd het drukke verkeer in de haven vanuit de toren geregeld. Tot op heden mogen er in heel Valletta geen gebouwen gebouwd worden die hoger zijn dan deze toren. De toren moest vanuit de haven goed zichtbaar blijven. Tegenwoordig is het paleis nog steeds een belangrijk gebouw. Je vindt er onder andere het huis van de president van Malta, ambassadeurskamers en staatskamers. In het nieuwe gedeelte aan de achterzijde van het gebouw huist het parlement van Malta.

Hal Saflieni Hypogeum


De mooiste tempel van Malta is het hypogeum (is Latijn voor ondergronds) van Hal Saflieni. Verdeeld over drie niveaus vormt deze onderaardse ruimte in het stadje Paola op het eiland Malta een bizar complex van gangen, nissen, kamers en hallen. Oorspronkelijk waren het grafkelders die omstreeks 2500 jaar voor Christus zijn gebouwd. De beroemdste vondst van het hypogeum was het aardewerk beeldje van de Slapende Dame van Malta. Dit beeldje is bewaard in het nationaal archeologisch museum van Valletta. Om deze ondergrondse attractie van Malta te bezoeken moet je van te voren reserveren. Er worden tegenwoordig alleen honderd bezoekers per dag toegelaten om deze ondergrondse complex te beschermen. Fotograferen is hier ten strengste verboden.

Palazzo Parisio


In het dorp Naxxar op het eiland Malta is de villa Palazzo Parisio door de familie Scicluna omgetoverd tot een prachtig paleis met fraaie tuinen. Dit achttiende-eeuwse paleis is van de buitenkant niet meteen te herkennen als paleis. Het aanwezige bord naast de gevel geeft aan dat het Palazzo Parisio hier te vinden is. Deze particuliere villa is sinds enkele tientallen jaren volledig open voor het publiek. Het paleis hanteert een vrij pittige entreeprijs, inclusief een tegoedbon om op het terras te besteden. Voor de rondleiding door het paleis zijn er twee opties. De ene optie is dat je een kastje meekrijgt waar alle uitleg over het paleis op te horen is. Zodoende kun je zelfstandig door het paleis lopen om de mooiste foto’s te kunnen maken. De andere optie is een rondleiding door het paleis met een gids. Na het paleis en de kelders te hebben bezocht, kom je in een tweetal tuinen terecht. De eerste tuin doet vooral dienst als recreatieve tuin. Als bezoeker kun je hier buiten op het terras genieten van een heerlijke kop koffie. In dit deel kun je de bloemenpracht op de muren bewonderen. Door een kalkstenen poort ga je naar de tweede tuin, waar een kleurrijke verzameling van planten te vinden is. Je vindt hier ook diverse fruitbomen. De centraal gelegen vijver is het terrein van enkele schildpadden.

Marsaxlokk (= haven van de Xlokk)


Dit is een rustige en kalme vissersdorp ten oosten van het eiland Malta. Het dorp bestaat uit een langgerekte vissershaven vol kenmerkende vissersbootjes. Wil je het echte Malta verkennen en kijken hoe de visvangst gaat, dan is Marsaxlokk de ideale stopplaats. Dit vissersdorp is ook goed te bereiken met het openbaar vervoer. Op zondagochtend is er de wekelijkse vismarkt. Op de wandelpromenade langs de haven zijn diverse terrassen te vinden waar je relatief goedkoop kunt eten en drinken. Aanrader hier is de visvangst die op die dag door de vissers is binnengebracht en aan je wordt gepresenteerd. In het midden van de wandelpromenade staan diverse kraampjes om souvenirs van Malta te kopen.

Mdina


Dit historisch stadje was tot het jaar 1571 de hoofdstad van Malta. Het ligt in het midden van het eiland Malta. Mdina wordt ook wel de “stille” stad genoemd en is gelegen op een 225 meter hoog plateau. De stad kom je via de stadspoort binnen, omdat de stad ommuurd is. In de stad zie je duidelijk het verschil in huisvesting tussen arm en rijk. De rijke adel woonde in woningen die als paleizen werden opgetrokken. Je kan de stad rondlopen via kleine schilderachtige steegjes. Mdina heeft tal van kerken (Saint Peter’s en Saint Paul’s kathedraal), paleizen, musea (kathedraalmuseum), kloosters en rijke gevels. Op het einde van de hoofdas, krijg je een mooi uitzicht op Saint Paul’s Bay en de Middellandse Zee via het terras van het beroemde restaurant Fontanella Tea Gardens. Heel erg in de verte kun je zelfs Valletta zien liggen. De zonsondergang vind aan de andere kant van Valletta plaats. Mdina is goed te bereiken met het openbaar vervoer. Als je met de auto gaat dan kun je de auto het beste aan de westelijke kant, bij de zijingang beneden, parkeren. Het parkeren is hier gratis, hoewel er best kans is dat er iemand om een kleine donatie vraagt. Dit verschijnsel zie je helaas wel meer bij toeristische attracties op Malta.

Fraaie zandstranden op het eiland Malta

Top view of Ghajn Tuffieha bay beach with lot of people, blue umbrellas on sand or in water. It is located in the northwestern part of Malta next to Golden bay beach not far from town of Mellieha and is nice and quiet beaches with beautiful, clear water on Malta.

Twee van de mooiste stranden van Malta tref je aan in het noordwesten van het eiland. Op ongeveer vijf kilometer rijden van Mellieha en Saint Paul’s Bay liggen twee baaien met fijne zandstranden. Ten zuiden van Ta’Ghain Tuffieha Tower ligt Ghajn Tuffieha Bay en ten noorden van de toren ligt Golden Bay. Het rustigste van de twee stranden is Ghajn Tuffieha Bay. Je bereikt deze beschutte baai met kristalhelder water via een flinke afdaling langs een stenen trap. Onderaan de trap zit een klein restaurant direct aan het water. Vanaf het terras heb je een geweldig uitzicht over het strand en de zee. Een groter en daardoor ook drukker strand is Golden Bay. Dit strand is voorzien van goudkleurig zand. Ook hier geldt dat de stroming erg verraderlijk kan zijn. Rondom Golden Bay zitten een restaurant en een snackbar. In het zomerseizoen worden op deze strand allerlei mogelijkheden watersport aangeboden zoals windsurfen, waterfietsen en paragliding. Voor bezoekers die niet in het zand willen liggen, kunnen er ligbedden, eventueel met parasol huren.

Blue Grotto


Deze grot (Maltees: Taht il-Hnejja) ligt in het zuiden van Malta, ten westen van de haven Wied iz-Zurrieq van het dorp Zurrieq. Blue Grotto is een verzameling van zeven natuurlijke grotten op zeeniveau. Iedere dag tussen zonsopkomst en ongeveer 13.00 uur kun je hier een speciaal natuurverschijnsel zien. Door de ligging van de grotten in combinatie met het zonlicht krijgt het water verschillende blauwe kleuren. Deze grotten zijn te bereiken met traditionele Maltese vissersbootjes vanaf de genoemde haven. De overtocht duurt ongeveer 20 minuten.

Azure Window


Het “hemelsblauwe venster” is gelegen bij Dwerja Bay vlakbij het dorp San Lawrenz in het uiterste westen van het eiland Gozo. Dit venster is één van de hoogtepunten van natuurlijke schoonheid van het eiland. Het natuurlijk tafereel bestaat uit 2 rotsblokken van meer dan 40 meter breed en een ‘horizontale’ rotsblok van meer dan 20 meter breed. Door de slagkracht van de golven werd een soort venster door de natuur gevormd. Als je door het venster kijkt, zie je de prachtige azuurblauwe zee. Azure Window is te bezoeken via land of via het water. Goede schoenen is aan te raden, het betreden met slippers kan je in de problemen brengen.

Comino

Tussen Malta en Gozo ligt het eiland Comino, dat een paradijs is voor snorkelaars, duikers, windsurfers en wandelaars. Comino is slechts 3,5 vierkante kilometer groot. Het eiland is autovrij en afgezien van één hotel is het geheel onbewoond. In de Romeinse tijd was Comino bewoond, maar het had niet veel betekenis totdat de Ridders kwamen. Toen kreeg het eiland twee functies: als jachtgebied en als vaste plaats voor de verdediging van de eilanden tegen aanvallen van het Ottomaanse rijk. In de winter is het ideaal voor wandelaars en fotografen. Je kunt hier de geur van wilde tijm en andere kruiden ruiken, zonder last te hebben van auto’s of stedelijke gebieden. De belangrijkste bezienswaardigheid van het eiland is de Blue Lagoon.

Blue Lagoon

Deze lagune ligt tussen de eilanden Gozo en Comino in. Het is een plaats waar totale rust heerst en waar je je rustig kunt ontspannen. Het azuurblauwe water op die plaats is zo ondiep, waardoor het water een prachtige blauwe kleur krijgt. Tijdens de zomermaanden kan het er behoorlijk druk zijn, omdat de Blue Lagoon vrij klein is van oppervlakte. Er is ook een klein wit zandstrand. Het is een favoriete stopplaats van plezierjachten van toeristen of Maltezers. Je moet wel met kleine kinderen op de stroming letten. De plaats rondom de Blue Lagoon is ideaal om te wandelen, snorkelen, duiken en windsurfen.

Hagar Qim Tempelcomplex


Dit tempelcomplex ligt op een prachtige locatie tussen een mooi landschap en de zee aan de zuidkust van het eiland Malta. De tempel stamt uit de vroege steentijd. Het is een raadsel hoe deze vroegere bewoners zoiets dergelijks hebben kunnen bouwen zonder metalen hulpmiddelen en sterke kabels. In dit complex vallen twee grote rotsblokken op: de grootste is 4 meter hoog en 7 meter breed en 60 cm dik. Het gewicht is circa 20 ton. De voorgevel van Hagar Qim is niet alleen indrukwekkend door zijn grootte, maar ziet er ook nog eens mooi en harmonieus uit. Achter de ingang bevindt zich de eerste tempelruimte. Hier staan verschillende altaren. Iets verderop staan nog twee altaren in de vorm van tafels die aan paddestoelen doen denken. Vanuit Saint Julian’s of Sliema rijd je binnen een half uur naar het tempelcomplex. Als je bij Hagar Qim aankomt dan moet je eerst entreetickets kopen bij het bezoekerscentrum. Deze is van 9.00 uur tot 16:30 uur geopend. Het tempelcomplex is tot 17.00 uur geopend, maar de laatste toegang is om 16:30 uur.

Gozo

Het eiland Gozo ligt naast de eilanden Malta en Comino. Het eiland is slechts 14 km lang en 7 km breed. Gozo is goed te bereiken via het vasteland met de ferry. Dagelijks varen er 2 ferry’s tussen Malta en Gozo. Je kan ook met de auto de oversteek maken. De overtocht duurt ongeveer 20 minuten. Vanuit de havenstad Mgarr Harbour op Gozo kun je een taxi of bus nemen naar de verschillende bezienswaardigheden op het eiland. De moeite waard om te bezoeken is de stad Victoria. Deze stad wordt ook wel Rabat genoemd, dat“stad” in het Arabisch betekent. Victoria ligt beneden de Citadel, het ommuurde kasteelachtig gebied dat het eiland domineert. Om de Citadel te bereiken met je wel een stuk klimmen. De Citadel is de moeite waard en bevat talrijke musea, een kathedraal, kanonnen, smalle steegjes. De Citadel biedt ook een mooi uitzicht over Gozo. Ook een bezoek waard is de megalithische tempel te Ggantija. Deze zou opgetrokken zijn vóór de piramides van Egypte en het Engelse Stonehenge. Het bouwwerk is vrij vervallen, maar het is wel de moeite waard om te bezoeken. De tempel bestaat uit verschillende geometrische figuren. De tempel is goed bereikbaar met de auto of het openbaar vervoer.


Flacco
Logo