Macedonië Vakantie, wat moet je weten?

Tenzij je een reis fanaat bent of eerder in Macedonië bent geweest, weet je misschien niet eens dat dit kleine maar mooie land bestaat. Macedonië is een van de kleinste, armste en (onterecht) een van de minst bezochte landen in Europa. Dat is waarom je niet veel artikelen online zult vinden, behalve enkele artikelen over Ohrid en Skopje. In dit artikel zal ik proberen u een glimp van het land te geven, u laten zien waarom u absoluut moet bezoeken en alles wat u moet weten voordat u dit doet.

Spoiler alert: dit artikel bevat informatie over een stad met 365 kerken, afgelegen kloosters die stukken verbergen van het kruis waarop Jezus werd gekruisigd, het oudste meer van Europa, de diepste onderwatergrot en het eigen slangeneiland van Macedonië.

Dat gezegd hebbende, is het eerste dat je moet weten als je van plan bent Macedonië te bezoeken, dat …

Zoals u misschien wel weet, heeft Macedonië een naamgeschil met Griekenland. Om een lang verhaal kort te maken, Griekenland heeft momenteel een deel van de historische regio van Macedonië op zijn grondgebied en zij vrezen voor hun territoriale integriteit zolang Macedonië Macedonië wordt genoemd. Eigenlijk heeft niemand in zijn juiste gedachten in Macedonië enige territoriale pretenties ten aanzien van dit deel van Griekenland, maar dat is een ander verhaal. De tijdelijke verwijzing De Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië (FYROM) werd Macedonië in de jaren negentig gedwongen (hoewel de meeste landen dit al onder zijn constitutionele naam hadden erkend) en de Macedoniërs vinden het echt niet leuk om dat helemaal te noemen.

Vervoer Macedonië

Macedonië heeft slechts twee luchthavens, één in Skopje (de hoofdstad) en één in Ohrid (de toeristische hotspot).
De beste manier om Macedonië te verkennen, is met de bus. Het is een beetje duurder dan met de trein, maar het is een stuk sneller. Als u echter buiten de gebaande paden wilt gaan en plaatsen wilt verkennen in gebieden die dun bewoond zijn, is het het beste om een auto te huren of een chauffeur in te huren bij een lokale touroperator. Beide opties zouden niet erg duur moeten zijn, omdat Macedonië zo klein is, dat je letterlijk in minder dan 3 uur overal in het land kunt komen.
Nu we enkele basisbegrippen hebben behandeld, laten we enkele van de beste dingen zien die Macedonië te bieden heeft.

Tui Macedonië aanbiedingen
Tui Macedonië aanbiedingen
Actuele vakantie aanbiedingen van TUI. Kies uit diverse mogelijkheden en acties.
Corendon Macedonië Vakanties
Corendon Macedonië Vakanties
Actuele vakantie aanbiedingen van Corendon Kies uit diverse mogelijkheden en acties.

De hoofdstad is een stad van contrasten

Bijna de helft van de bevolking van Macedonië woont in Skopje, dus het is logisch dat zo’n stad een stad van contrasten wordt, maar ik zal u wat achtergrondinformatie geven. Als je ronddwaalt op het stadsplein, voel je je misschien in Parijs of in een andere West-Europese hoofdstad. Skopje heeft zelfs een eigen Arc de Triomphe. Echter, nadat je de legendarische stenen brug bent overgestoken, verdwijnt deze sfeer en begin je je ergens in Turkije of het Midden-Oosten te voelen.
Deze plotselinge verandering van de omgeving doet de meeste reizigers van Skopje verbazen en het is de moeite waard om een dag of twee te verkennen (bekijk deze geweldige hotels in de stad voor een overnachting). Als je denkt dat dat niet genoeg is, neem dan een busrit van 20 minuten van het stadscentrum als je wilt voelen dat je in de sloppenwijken van Mumbai bent.

Skopje biedt de enige Roma gemeente in Europa

Romani mensen (ook bekend als zigeuners) zijn een nomadische groep die ongeveer duizend jaar geleden vanuit het noorden van India naar Europa is geëmigreerd. Tegenwoordig zijn ze een van de meest gediscrimineerde etnische groepen in Europa, maar velen van hen vonden een thuis in Skopje. Shuto Orizari, door de lokale bevolking Shutka genoemd, is de enige gemeente in Europa (en waarschijnlijk de wereld) waar Roma mensen een volledige autonomie hebben, inclusief hun eigen burgemeester.
Shutka heeft ook een zeer beroemde straatmarkt waar je praktisch alles kunt kopen voor de helft van de prijs die je normaal zou doen en nog minder als je weet hoe te onderhandelen. Het is niet de meest charmante plek in Skopje, maar zeker een ongewone plek, en een die je zeker nergens anders zult vinden, tenminste in Europa.

De diepste onderwatergrot in Europa?

Nou, volgens meerdere experts is de diepste grot in Europa Hranicka Propast in de Tsjechische Republiek (402 meter). De Vrelo-grot, gelegen in de Matka ravijn net buiten Skopje, is echter nog niet volledig verkend en veel mensen denken dat deze dieper is dan 400 meter. Er waren verschillende pogingen om de diepte van de grot te meten, maar teams konden niet doorgaan vanwege de stapel stenen die de weg blokkeerde. Daarom weet niemand echt hoe diep de Vrelo-grot is.
Deze grot is echter niet de enige reden om Matka te bezoeken. De Canyon is ook de thuisbasis van 77 endemische vlindersoorten en grote vleermuizenpopulaties. Je zult ook verschillende middeleeuwse kloosters vinden verspreid over de Canyon, je kunt gaan kajakken, getuige zijn van een van de meest iconische uitzichten van Skopje en gaan rots klimmen (niet aan te raden als je geen ervaring hebt).

Geniet van de prachtige berglandschappen

Bijna 80% van het grondgebied van Macedonië is bedekt met bergen. Op slechts 25.000 vierkante kilometer vind je 50 meren en 34 bergen hoger dan 2000 meter. Dit maakt Macedonië het vierde land in Europa met de hoogste gemiddelde hoogte (741 meter), dat alleen achter Andorra, Zwitserland en Oostenrijk valt.
Ondanks dat het zo’n klein land is, heeft Macedonië drie adembenemende nationale parken in Mavrovo, Pelister en Galicica. Dit zijn enkele van de laatste plekken op aarde waar je een zeer zeldzame soort kunt spotten: de Balkan Lynx.
Als u van bergen en wandelen houdt, vindt u tal van volledig onbekende routes in alle delen van het land.

Ohrid het oudste meer van Europa

Het meer in Ohrid is een UNESCO erfgoedsite die meer dan 4 miljoen jaar oud is. Het is ook een van de diepste meren in Europa met een maximale diepte van bijna 300 meter. Meer dan 300 endemische soorten noemen het Ohrid meer een thuis, wat de belangrijkste reden is waarom het meer sinds 1979 op de UNESCO-lijst staat.
Het meer van Ohrid is ook een geweldige zomerbestemming met een aantal van de mooiste stranden in Macedonië. Geen wonder dat veel internationale toeristen het elk jaar als hun vakantiebestemming kiezen.

Ohrid wordt ook wel het Jeruzalem van de Balkan genoemd. In het verleden had de stad 365 kerken: één voor elke dag van het jaar. Maar helaas zijn na de Ottomaanse invasie velen van hen vernietigd.

Kloosters die delen van het kruis hebben waarop Jezus gekruisigd werd in hun fundering

De meeste mensen in Macedonië zijn orthodox christen en zijn al meer dan 1000 jaar oud en de naam Macedonië wordt meerdere keren genoemd in de bijbel. Het christendom bestaat al sinds het prille begin en het is ook geloofd dat er drie stukken van het kruis zijn waarmee Jezus werd gekruisigd, gebruikt bij de oprichting van drie kloosters in West-Macedonië.

Een daarvan is het klooster van St. Bogorodica Prechista  in de buurt van Kichevo, de tweede is in het St. Georgij Pobedonosec klooster in Debar en de derde in het St. Jovan Bigorski klooster, in de buurt van de stad Gostivar. Deze kloosters hebben een adembenemende architectuur en zijn van groot historisch belang, maar je kunt ook veel meer kloosters vinden verspreid over het land, waarvan sommige zich in de meest afgelegen hoeken van het land bevinden.

Macedonië is (waarschijnlijk) het enige ingesloten land dat een eiland heeft

Macedonië is ingesloten en heeft geen toegang tot de zee, maar het heeft zijn eigen eiland. Golem Grad of Snake Island ligt in het Prespa-meer en maakt deel uit van het Nationaal Park Galichica.
De enige bewoners van het eiland zijn tegenwoordig slangen, maar er zijn sterke aanwijzingen dat mensen op een bepaald moment in het verleden op het eiland woonden. Snake Island werd in 2008 voor bezoekers geopend en als je je avontuurlijk voelt, moet je het zeker eens proberen.

Macedonië heeft het vierde oudste observatorium ter wereld ter wereld!

Halverwege tussen Skopje en de grens met Servië, vindt u Kokino. Volgens NASA is dit een van de oudste ruimtewaarnemingscentra ter wereld, daterend uit de 19e eeuw voor Christus. In 2002 werd bewezen dat de stenen markeringen op de site werden gebruikt om de beweging van de maan en de zon aan de oostelijke horizon te volgen. Kort na deze ontdekking werd Kokino toegevoegd aan de erfgoedlijst van UNESCO.

Macedonië organiseert een van de grootste jaarlijkse poëziegebeurtenissen ter wereld

Het Ohrid meer is zo groot dat het zich verspreidt over twee steden, Ohrid en Struga. En de laatste herbergt een van ’s werelds grootste jaarlijkse bijeenkomsten van dichters. De Struga poëzieavonden bestaan al sinds 1961 en de gouden krans, die op dit festival wordt uitgereikt, is een van de meest prestigieuze prijzen die een dichter kan krijgen. Enkele van de vorige Golden Wreath winnaars omvatten de wil van W.H. Auden, Allen Ginsberg en Ted Hughes. Als dit intrigerend klinkt, vraag je je wellicht af wat de kosten zijn van het reizen naar Macedonië. Welnu, je kunt al deze dingen ervaren voor slechts een fractie van de prijs die je denkt dat het realistisch is, omdat …

Macedonië is ongetwijfeld het goedkoopste land van Europa

U weet waarschijnlijk dat de Balkanlanden de laagste levensstandaard in Europa hebben en daarom zijn de prijzen voor alles een stuk lager. De duurste steden in Macedonië zijn Skopje en Ohrid, maar ze zijn nog steeds ver verwijderd van wat je als duur zou kunnen beschouwen. Alle andere steden hebben prijzen die belachelijk laag zijn, zelfs voor mensen uit Skopje.
In Skopje kun je een fatsoenlijke maaltijd voor 3-5 euro krijgen, een kop koffie kost je niet meer dan 1-1,5 euro, je kunt een comfortabele hotelkamer krijgen voor 20-25 euro, en je kunt een cirkel maken in het hele land met een bus voor minder dan 25 euro! Als u geld wilt besparen, neem dan tijdens het reizen een waterfles mee. De prijzen in de meeste andere steden zijn bijna de helft, vooral vanwege het slechte wanbeheer van de lokale ontwikkeling. Dit is eigenlijk de belangrijkste reden waarom ongeveer de helft van de inwoners van het hele land in Skopje woont.

Vakantie naar Macedonië

Unique Resort & Spa

704,00 in stock
Laatste update was op: oktober 23, 2023 3:58 pm

Unique Resort & Spa is een uniek hotel, de naam had niet beter gekozen kunnen zijnl! Gebouwd in 2018 beschikt het over meer dan 100 kamers. We noemen ze kamers, maar met hun oppervlakte van minimaal 50m2 praten we eigenlijk over suites! Wat een ruimte. Geschikt voor 4 volwassenen of 3 volwassenen en 2 kinderen. De inrichting is stijlvol en modern. Op zoek naar wat meer privacy? Kies dan voor...

Single Reis Strand & Cultuur Macedonië

754,00
Laatste update was op: oktober 23, 2023 3:58 pm

Vliegries voor singles naar Macedonië met bezoek aan Ohrid, kookworkshop, St. Naum en schitterende wandelingen!

Mizo

536,00 in stock
Laatste update was op: oktober 23, 2023 3:58 pm

Overdonderend gastvrij Hotel Mizo ligt niet ver van hét covermodel van Macedonië. Het Jovan Kaneokerkje dat al honderden jaren hoog op zijn rots mooi staat te wezen. Het is is de meest gefotografeerde trekpleister van het land. En daar heb je dus de hele vakantie uitzicht op. Onder dit fotogenieke kerkje, dat op een hoge klif ligt, vind je nog een kiezelstrand en het sfeervolle restaurant...

Granit

756,00 in stock
Laatste update was op: oktober 23, 2023 3:58 pm

Ligging - ligging - ligging en het zwembad! Dat was het antwoord op de vraag waarom Mr. De Vries voor Hotel Granit gekozen had. En hij heeft helemaal gelijk. Zittend op het terras met een lokaal wijntje de zon in het meer zien ondergaan, wat verwacht je nog meer van je vakantie? Direct aan het meer met een zwembad dat ruim bemeten is en met natuurlijk een kindergedeelte voor de allerkleinste....

Basoski

544,00 in stock
Laatste update was op: oktober 23, 2023 3:58 pm

In 2013 zijn we gestart met de samenwerking met Basoski. Nu is het tijd voor een renovatie. En wat voor een! Van eenvoudig naar smaakvol en sfeervol. Samen met de eigenaar hebben we Basoski volledig gestript. De kamers, de muren, de badkamers en de meubelen, alles is nieuw. De gebruikte materialen en de kleurstelling zijn sfeervol en smaakvol. Bijna elke kamer beschikt over een zitje om bij te...

Villa Tesla

617,00 in stock
Laatste update was op: oktober 23, 2023 3:58 pm

Villa Tesla is sinds zomer 2018 nieuw in ons aanbod. Kleinschalig, eenvoudig maar sfeervol, met een persoonlijke "touch". De familie Tesloski is vaak zelf aanwezig en zorgt goed voor onze gasten. Villa Tesla is hoog boven het meer van Ohrid gelegen, tussen het bergdorp Elshani en het strand (15-20 minuten lopen). Midden tussen de lokale bewoners. Wat een uitzicht! Zittend op je balkon...

Villa Dionis

381,00
Laatste update was op: oktober 23, 2023 3:58 pm

Hotel Villa Dionis is rustig gelegen nabij het schilderachtige dorpje Pestani en door een weg gescheiden van het kleine kiezelstrand van Lagadin. Het is een eenvoudig, knus, kleinschalig hotel en beschikt over een fijn zwembad met poolbar en een gedeelte privéstrand. Het bij het hotel behorende restaurant beschikt over een goede keuken. Een fijne plek voor een rustige vakantie. Onze gasten...

Fly-drive Magisch Macedonië

734,00
Laatste update was op: oktober 23, 2023 3:58 pm

Individuele vliegreis Macedonië incl. vlucht, huurauto, verblijf en ontbijt, met o.a. Ohrid, Strumica en Skopje

Rondreis Magisch Macedonië

559,00
Laatste update was op: oktober 23, 2023 3:58 pm

Vlieg/busreis Macedonië incl. ontbijt, met o.a. Ohrid, St, Naum, wijnregio Popova Kula, Strumica en SkopjeFlacco
Logo