Lyon Frankrijk Bezienswaardigheden

Lyon is nog geen grote toeristische bestemming – ten onrechte! De stad biedt geweldige bezienswaardigheden en activiteiten die we hier presenteren.
Lyon is de tweede grootste stad in Frankrijk en ligt tussen de Côte d’Azur en Parijs. In vergelijking met deze en vele andere Franse bestemmingen is de hoofdstad van de regio Rhône-Alpes een toeristisch muurbloempje.  Meer en meer reizigers zijn van plan Lyon te gebruiken als een permanente stop tijdens hun reis naar Frankrijk. Als een typische stad biedt het alles dat reizigers in Frankrijk waarderen in hun vakantiebestemming. Niemand mag deze bezienswaardigheden missen:

Basiliek Notre-Dame de Fourvière

De basiliek Notre-Dame de Fourvière torent uit boven Lyon op de top van de berg Fourvière. Goed te herkennen aan de vier torens en het gouden beeld van Maria. Het staat precies op de plaats van het oude Forum Trajan, waar ook de eerste aartsbisschop Lyons met de naam Saint Pothin zijn martelaarschap leed. Net als de historische oude binnenstad is het een UNESCO werelderfgoed.

Al in de 11e eeuw werd de eerste Marian kapel op de heuvel gebouwd. De geschiedenis van de witte basiliek begon echter pas in 1643, toen een pestepidemie door het hele gebied van Lyon woedde. Een groep vrouwen bad tot de Maagd Maria om haar stad Lyon te sparen. En inderdaad, Lyon werd niet geplaagd door de pest. Ter ere van de Maagd Maria en ter nagedachtenis van het wonder, werd een kerk gebouwd op de top van de berg Fourvière. Ter gelegenheid van het tweehonderdjarig jubileum van het wonder op 8 december 1943 werd een gouden beeld van Maria op het dak van de kerk geplaatst. Tegenwoordig viert Lyon elk jaar op 8 december het Fête des Lumières.

Het interieur van de prachtige basiliek is een bezoek waard: het hoge plafond. De kolommen en muren zijn rijkelijk beschilderd of versierd met veel goud, mozaïeken en beelden. Het licht valt door grote glas-in-loodramen met bijbelse motieven in de kamer. Dus het effect is indrukwekkend, vooral op zonnige dagen, wanneer je omhoog in het schip kijkt en het gekleurde licht het goud van de ornamenten ontmoet.

Naast de deur is het Fourvière Museum, waar religieuze kunst en de schat van de Forvière kunnen worden bezocht. Er zijn ook wisselende tentoonstellingen.

Vieux Lyon: de oude stad

Vieux Lyon is het middeleeuwse en renaissancistische district tussen de voet van de Fourvière berg en de Saône. De oude stad Lyon bestaat eigenlijk uit drie wijken: Saint-Paul, Saint-Jean en Saint Georges.

Vieux Lyon staat sinds 1998 onder bescherming van UNESCO en is een van de grootste overgebleven Renaissance districten in Europa. U kunt een wandeling maken door de oude kronkelende straatjes, winkelen in kleine winkeltjes  of een meer gangen maaltijd eten in een van de vele restaurants (Bouchons Lyonnais genoemd). Omdat Lyon de reputatie heeft de gastronomische hoofdstad van Frankrijk te zijn en vooral in de oude stad, wordt dit bevestigd in bijna elke stap in het gebied rond Saint-Jean: de restaurants liggen dicht bij elkaar, waar ruimte is (bijv. Op de Place de la Baleine of in de Rue du Boeuf), de restauranthouders hebben open tafels opgesteld, zodat u op warme dagen kunt dineren tegen de achtergrond van de oude straten.

Een andere beroemdheid zijn de Traboules. De hele oude stad wordt doorkruist door deze lange gangen die de binnenplaatsen met elkaar verbinden. Vroeger droogden de zijdewevers hier hun kleding. Een van de bezienswaardigheden van Lyon is ook in zo’n traboule: The Tour Rose (nu onderdeel van een hotel en restaurant).

St. Jean

St. Jean wordt door de inwoners van Lyon de kathedraal genoemd in de korte vorm. Haar volledige naam is l’église Saint-Jean-Baptiste-et-Saint-Étienne. Het is te vinden aan de voet van de Fourvière berg in het oude centrum van Lyon, duidelijk zichtbaar vanaf zowel de berg als de rivierkant van de Saône.
Een bijzonder hoogtepunt is de astronomische klok binnenin. Het dateert uit de 14e eeuw en is sindsdien verschillende keren herzien. Het toont niet alleen de datum, maar ook de posities van de maan, de zon, de aarde en de stervorming boven Lyon. Opmerkelijk is hun nauwkeurigheid, het zal precies tot het jaar 2019 zijn. Nog opmerkelijker is deze klok, gezien het feit dat deze werd gebouwd in een tijd waarin mensen er vast van overtuigd waren dat de zon om de aarde draaide.

De kathedraal van Saint Jean werd gebouwd tussen 1180 en 1480, in Romaanse en Gotische stijl (beide stijlen werden hier gemengd). In de volgende eeuwen werden steeds opnieuw toevoegingen en uitbreidingen gedaan. Toen Lyon in 1944 werd bevrijd, bleef St. Jean niet ongedeerd: er waren veel ramen kapot.
Talrijke evenementen vonden hier plaats in de kathedraal. Paus Johannes XXII werd gekroond in de kathedraal. Richelieu heeft hier de hoed van zijn kardinaal ontvangen. Napoleon en zijn vrouw Joséphine werden hier ook ontvangen.

Les Traboules

Traboule is een neologisme uit Lyon. Dit betekent verborgen passages en passages waarmee u lange afstanden van de weg kunt afleggen. U kunt dus paden inkorten of parallel aan de weg gaan. Je loopt door gangen, door binnenplaatsen en trappen, die allemaal met elkaar verbonden zijn.
De Traboules zijn een overblijfsel uit het verleden van Lyon en bevinden zich voornamelijk in twee kwartalen: op de berg Croix Rousse en in de oude stad Vieux Lyon (vooral in Saint-Jean en Saint Georges). Sommigen zeggen dat het er 400 – 500 zijn. Er wordt trouwens gezegd dat een “echte” Lyoner bekend is met de verborgen traboules.

Elke Traboule is een beetje anders van kleur of vorm. Sommige hebben Renaissance bogen, speciaal ontworpen binnenplaatsen, en sommige hebben zelfs twee ingangen, een vertegenwoordiger en een voor de bedienden.
Men weet niet precies hoe de eerste Traboules zijn ontstaan, men denkt dat in de 4e eeuw de inwoners van het voormalige Lugdunum gewoon snelwegen naar de rivier de Saône maakten. Later, op de Croix Rousse, waren het de zijdewevers die de lange gangen bouwden. Omdat deze paden in het geheim toelaten dat kleding en ander materiaal door de stad werd getransporteerd (bijvoorbeeld vóór regen). Aan de ene kant waren de straten erg smal in de middeleeuwen, aan de andere kant waren de Traboules vaak afkortingen waardoor je heel snel van de ene weg naar de andere kon komen.

Bovendien zijn de Traboules perfect om je in de stad te verstoppen, vooral omdat de officiële autoriteiten niet altijd de juiste plannen van de Traboules bij de hand hadden. De zijdearbeiders gebruikten dit in hun opstanden in de jaren 1830, evenals de verzetsstrijders van het verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog: ze legden grote stukken af, verborgen voor de ogen van de Duitse bezetters.

Mini World Lyon

Het is een waar paradijs voor het maken van modellen, de Mini World Lyon: duizenden kleine scènes met animaties en projecties, ontworpen met aandacht voor detail en gevoel voor humor, vormen het grootste miniatuurpark van Frankrijk. Natuurlijk rijden er vele treinen en voertuigen doorheen.

De lay-out van de modelspoorwegen en miniaturen is verdeeld in verschillende werelden: in de stad (la ville) pulseert het stadsleven, er is een politiebureau, de markt, een kathedraal, opnames vinden plaats in de filmstudio’s en carrousels draaien en schitteren op het beursterrein. Op het platteland (la campagne) werken de boeren met hun tractoren en genieten wandelaars van de natuur. Als je goed kijkt, ontdek je kleine hommages over films, zoals Edward Scissorhands, Alice in Wonderland en anderen … De bergen (la montagne) zijn de wereld van skiliften en pistes en een etappe van de Tour de France worstelt hier. Mini Lyon wordt gebouwd met de oude binnenstad van Vieux Lyon, de heuvel Fourvière met zijn basiliek en de Presqu’ile met het stadhuis en de opera. De opening is gepland voor 2018.
De faciliteit wordt aangevuld met tijdelijke tentoonstellingen en een 3D-bioscoop. En natuurlijk is er ook iets te eten en een winkel.

Place Bellecour

Het is een van de grootste pleinen in Frankrijk, het is het centrale punt van Lyon en het is gereserveerd voor voetgangers – auto’s worden naar zijn kant verbannen. In het midden van Place Bellecour staat het grote ruiterstandbeeld van Louis XIV op zijn voetstuk.

De speciale functie is de vrije ruimte in het midden van het dicht bebouwde centrum van Lyon. Hier heb je gewoon ruimte om te lopen, weg van de drukte en misschien laat je je geest de vrije loop. Na de Place de la Concorde in Parijs en de Place des Quinconces in Bordeaux, is de Place Bellecour het derde grootste plein in Frankrijk.
Bij speciale gelegenheden vinden evenementen zoals concerten of tentoonstellingen plaats op het plein en in de winter wordt vaak een ijsbaan opgezet. Ook voor demonstraties en hun bijeenkomsten wordt de plaats vaak gebruikt. Als u advies zoekt over dingen die u kunt doen, vindt u hier ook de centrale toeristische informatie.

Ook degenen die gaan winkelen in Lyon komen hier waarschijnlijk langs. Vanaf Place Bellecour liggen de twee belangrijkste winkelstraten van Lyon: ten noorden van Hôtel de Ville, Rue de la République, ten zuiden van Perrache, Rue Victor Hugo. Bovendien kruisen de metrolijnen A en D hier en kunnen worden gebruikt als startpunt voor een winkel- of verkenningsreis.

Overigens is het Place Bellecour het “nul kilometer punt” van Lyon: alle afstanden van en naar Lyon worden tot dit punt gemeten. En het is een populaire ontmoetingsplaats: de Lyoners ontmoeten elkaar graag bij het ruiterstandbeeld onder de staart van het paard.

In het midden van de Place Bellecour staat het bronzen ruiterstandbeeld van Lodewijk XIV Een eerste beeld werd verwoest tijdens de Franse revolutie, het huidige werd gebouwd in 1825 door de beeldhouwer Francois-Frédéric Lemot. Een merkwaardige eigenaardigheid: de koning rijdt zonder stijgbeugel – zoals gebruikelijk was bij de Romeinen. Overigens zijn de bronzen beelden op het voetstuk Rhône en Saône.

In het zuidoosten van het plein zitten Antoine de Saint-Exupéry en de kleine prins op een witte marmeren pilaar. Citaten uit het boek kunnen in de kolom worden gelezen. Overigens ligt het monument bijvoorbeeld voor het voormalige huis van de auteur op 1 Place Bellecour.

Het Institut Lumière

De bioscoop werd op deze plek uitgevonden: de gebroeders Lumière bouwden hier hun cinematografen, het eerste apparaat om films te projecteren.
Tegenwoordig is een museum gehuisvest in de Villa Lumière – naast de deur werd een bioscoop opgezet op de fundamenten van het oude fabrieksgebouw, waar de eerste film van de Lumières werd gefilmd. Daarnaast is er een filmbibliotheek met archief in de kamers van het Institut Lumière.

Vooral de grote bioscoop heeft het allemaal, het is uitgerust met de nieuwste technologie. Hier worden niet alleen klassieke films getoond, maar ook cultfilms uit de hele geschiedenis van de film. In de hal zijn de fauteuils zeer comfortabel en bij elke bioscoopstoel hangt een koperen plaat met de naam van de filmmaker aan wie hij is opgedragen.
Het Institut Lumière werd opgericht in 1982 in het hart van de oude wijk Monplaisier in Lyon. Het is zowel een gedenkteken als een film, bedoeld als een levendig bioscoopmuseum. Op dit punt maakten de gebroeders Lumière hun eerste film van de arbeiders die hun fabriek verlieten. Later schoot je de beroemde film van de locomotief, die naar de camera beweegt. Dat mensen bang werden in de eerste uitvoeringen van de locomotief film is echter een legende.

Place des Terreaux

Als u niet oppast, laat uw voeten dan nat worden op de centrale Place des Terreaux aan de voet van Croix Rousse. Talloze kleine fonteinen schieten uit de grond. Overigens zijn deze vele kleine fonteinen ’s nachts verlicht (zoals zoveel gebouwen in Lyon).
Naast de vele kleine fonteinen siert een grote het plein: de Fontaine des Place des Terreaux met een water spattende quadriga. Overigens is deze fontein ontworpen door Frédéric Auguste Bartholdi.
Het centrale plein, omringd door twee van de belangrijkste gebouwen van Lyon: het Hôtel de Ville en het Musée des Beaux-Arts.

Hotel de Ville


Hôtel de Ville in Lyon ligt aan de Presqu’île, net tussen Place des Terreaux en Opéra Nouvel. Het stadhuis is een van de grootste historische gebouwen in de stad.
In de 17e eeuw ontwikkelde het Presqu’île zich tot het stadscentrum. De Place des Terreaux en het Hôtel de Ville werden tussen 1645 en 1651 gebouwd door Simon Maupin. Het gebouw heeft een erecorre van twee verdiepingen in het midden. Na een brand in 1674 werd de gevel tegenover de Place des Terreaux herbouwd volgens de ontwerpen van Jules Hardouin-Mansart en zijn leerling Robert de Cotte. Tijdens de Franse revolutie werd het reliëf verwijderd door Lois XIV op zijn paard en vervolgens vervangen door een reliëf van de Franse koning Henry IV.

Wat zijn de beste bezienswaardigheden om te zien in Lyon?

Dit zijn de beste bezienswaardigheden om te zien in Lyon: Oude stad Lyon (Vieux Lyon) Musee du Cinema et de la Miniature Parc de la Tete d’Or Basiliek Notre Dame de Fourvière Les Halles de Lyon Paul Bocuse

Wat zijn de beste buitenactiviteiten in Lyon?

Dit zijn de beste buitenactiviteiten in Lyon: Parc de la Tete d’Or Rhone Zoo de Lyon Jardin Rosa Mir Des hauteurs park

Wat zijn de populairste activiteiten met kinderen in Lyon?

De populairste activiteiten met kinderen in Lyon zijn: Parc de la Tete d’Or Musee du Cinema et de la Miniature Oude stad Lyon (Vieux Lyon) Fourvière-heuvel Bureau van Toerisme en Congres van Metropolis van Lyon

Flacco
Logo