Lovćen National Park Montenegro

Nationaal Park Lovćen

Ontdekkingsreizen naar het Lovćen National Park leiden naar een plek die indruk maakt met een mix van culturele en historische monumenten en een prachtig berglandschap. Het Nationaal Park bereikt een indrukwekkende 64 vierkante kilometer groot – genoeg ruimte om een wandelgebied in al zijn facetten te bewonderen. De locatie van het 1952 National Park, vernoemd naar de berg Lovćen, is even aantrekkelijk. Deze natuurlijke schoonheid is thuis tussen de voormalige hoofdstad Cetinje, het pittoreske kustplaatsje Budva en Kotor.

Een bestemming tussen natuur en cultuur

Maar op het eerste gezicht presenteert het Lovćen National Park zich als een puur natuurlandschap. Als u van dichterbij kijkt, ontdekt u de culturele kant van de natuurlijke oase. Het Nationaal Park ligt in het hart van de historische kern van Montenegro en betovert met een adembenemend uitzicht op het Durmitor gebergte in noordelijke richting. Nog bekender is het Lovćen National Park, de thuisbasis van de laatste rustplaats van dichter Njegoš.

 

 

Prachtig uitzicht in het Lovćen National Park

De Štirovnik torent majestueus boven het hele Lovćen National Park uit. De hoogte van 1.749 meter is de hoogste top van het nationale park. Daarnaast inspireert het natuurlijke landschap met zijn weelderige flora. Omdat het klimaat in de regio wordt beïnvloed door de zee en de bergen, bloeien er momenteel ongeveer 2000 verschillende plantensoorten in het nationale park. Het Lovćen National Park is een populaire bestemming voor dagtochten. Voor een langer verblijf is het nationale park niet geschikt. Er is een gebrek aan geschikte infrastructuur. Maar zelfs op eendaagse wandelingen zullen actieve vakantiegangers deze onaangeroerde plek in hun hart sluiten. Als u een belangrijke bezienswaardigheid nodig hebt, bent u op de juiste plek in het 1230 meter hoge bezoekerscentrum op de Ivanova Korita-weide. Dit bezoekerscentrum is de enige accommodatie die beschikbaar is in het hele nationale park. Tegelijkertijd willen de lokale contactpunten graag alle geïnteresseerde partijen voorzien van fiets- en wandelkaarten inclusief routebeschrijvingen.

Het Mausoleum Njegoš: de trots van de lokale bevolking

De nummer één toeristische attractie is de laatste rustplaats gekozen door dichter Petar II. De bekende schrijver Njegoš schreef geschiedenis als prins-bisschop, die aanzienlijk heeft bijgedragen aan de modernisering van Montenegro. De visionair was enthousiast en toegewijd en pleitte voor de invoering van de eerste senaat van het land, waardoor het belasting- en onderwijssysteem radicaal veranderde. Maar op 40-jarige leeftijd stierf Petar II aan een longontsteking. Hij werd begraven op de op een na hoogste top van het nationale park. Sindsdien rust het mausoleum op de 1.655 meter hoge hoogte, de Jezerski Vrh. Iedereen die deze gedenkwaardige plaats in het Lovćen National Park wil bezoeken, bereikt de rustplaats via een ontwikkelde weg vanuit de stad Cetinje. Ook vanuit de richting van Kotor is er een weg die in één baan loopt en zijn weg omhoog door nauwe kronkels bereikt. Deze routes zouden een bezoek waard zijn, zelfs zonder een bezoek aan het mausoleum. Het panoramische uitzicht vanaf de weg naar de baai van Kotor is werkelijk fantastisch.

De historische wandeling naar het mausoleum

Vanaf de parkeerplaats moeten bezoekers precies 461 treden nemen om de hoogste tombe tempel ter wereld te bereiken. Ter plaatse bewonderen reizigers een zorgvuldig ontworpen mausoleum, gebouwd door de Kroatische kunstenaar Ivan Mestrovic in de jaren zeventig. Na de dood van Njegoš werden zijn stoffelijk overschotten lange tijd in een kapel bewaard. Maar nadat de rustplaats in de Eerste Wereldoorlog was verwoest, was de bouw van een mausoleum met zijn prachtige sculpturen slechts een kwestie van tijd. De ingang van het mausoleum is bekleed met twee vrouwelijke sculpturen in Montenegrijns kostuum. De grafkamer is versierd met licht marmer en omgeven door een gouden mozaïekhemel en een imposant granieten sculptuur van de prins-bisschop. Het mausoleum is echter slechts een van de twee redenen om bij het graf te komen. Als je je ogen laat dwalen over het observatieplatform van het mausoleum, zie je een vogelvlucht van grote delen van Montenegro. Bij mooi weer zijn de baai van Kotor, het majestueuze Durmitor gebergte en Cetinje binnen handbereik. Dit landschap wordt aangevuld door de aanblik van de hoofdstad Podgorica, de bergen van Prokletije, Budva en het Skadar-meer in de buurt van Albanië. Het zou een schande zijn om dit heerlijke moment te missen.

Liefde op het tweede gezicht: het boerendorp Njeguši

Een ander hoogtepunt in het Lovćen National Park is het mooie boerendorp Njeguši. Dit dromerige dorp verschijnt aan de horizon na het verlaten van talloze haarspeldbochten in het achterland van Kotor naar Lovcen. Deze verborgen nederzetting lijkt in het begin misschien onopvallend. Toch voelen reizigers uit dit dorp zich op magische wijze aangetrokken. Een belangrijke reden is de heerlijke hartige ham, die hier wordt gerookt en gedroogd. Bovendien is Njeguši de geboorteplaats van Prins Petar II, de geboorteplaats met twee verdiepingen van de visionair is op het eerste gezicht niet vanzelfsprekend. Toch is het huis de moeite van het bekijken waard, want achter de gevels verbergt zich een museum met talloze memorabilia. De geschiedenis kan nauwelijks nog intenser en levend worden ervaren.

Wandelpaden voor alle leeftijden

Het mausoleum van Njeguši is vanuit dit dorp te bereiken via een wandeling van drie uur. De paden zijn relatief eenvoudig en kunnen daarom ook voor onervaren wandelaars worden overwonnen. Het pad is aan de ene kant slechts zeer moeilijk te herkennen. Desalniettemin kan de route geraden worden op kleinere asfaltwegen, bij gebogen bomen en brede weiden. Op het ongeveer acht kilometer lange wandelpad moeten actieve vakantiegangers een hoogteverschil van ongeveer 800 meter overbruggen. Daarom is het belangrijk om jezelf uit te rusten met een grotere voorraad drinkwater en zonnebrandmiddelen.

Verschillende accommodaties voor kampeerders en hotelgasten

Kinderen tot 7 jaar hebben gratis toegang tot het nationaal park Lovćen. Alle andere bezoekers moeten een toegangsprijs van 3 euro hebben. Een ander pareltje van het nationale park is het pretpark. In dit gebied worden wandelaars en klimmers uitgenodigd om door 1,5 tot 15 meter boven de grond tronende boomkruinen te slingeren. Het avonturenpark is verdeeld in tien paden waarop een adrenaline-avontuur het volgende achtervolgt. Kamperen is mogelijk in het Lovćen National Park voor een vergoeding van 10 euro voor tent- of caravanparking. Daarnaast zijn er twee vier sterren hotels in het natuurlijke paradijs, het Hotel Monte Rosa en het Hotel Ivanov Konak.

 

Hotel Monte Rosa

34,00 in stock
Laatste update was op: februari 7, 2024 9:10 pm

Hotel Monte Rosa bevindt zich in Cetinje, in de rustige omgeving van het nationaal park Lovćen.

Hotel Ivanov Konak

Laatste update was op: februari 7, 2024 9:10 pm

Hotel Ivanov Konak ligt in het Nationaal Park Lovćen, op 1250 meter boven zeeniveau.

Baai van Kotor Montenegro

Montenegro Vakantie Tips

Montenegro Villa huren

Jezerski Vrh Montenegro

Baai van Kotor

Montenegro bezienswaardigheden

Herceg Novi Montenegro

Tivat Montenegro

Budva Montenegro vakantie

Sveti Stefan Montenegro

Wandelen in Montenegro

Platteland van Montenegro

Wat te doen in Montenegro

Montenegro beste stranden

Cetinje Montenegro
  1. Prima buffetontbijt. Heerlijk eten in het restaurant. Lekker terras (dat er toevallig veel wespen waren, daar kan het hotel natuurlijk niets aan doen). Ruim appartement met goed werkende arco.

  2. Locatie is mooi en dichtbij Cetinje en het ligt in nationaal park Lovcen met uitzicht op het monument. Het eten in restaurant is heerlijk.

  3. ontbijt verzorgd fruit ontbrak grote slaapkamer en comfortabele badkamer!

  4. Het ontbijt was heel lekker. Onze kamer was wat klein omdat het de enige kamer met 2 bedden was. Op verzoek kregen we een andere kamer: groot, prettig en prachtig uitzicht.

  5. Ontbijt en avondeten overvloedig, parkeren voor de deur, gedienstig personeel

  6. Midden in het wandelgebied van Lovcen NP. Kamers eenvoudig en schoon. Voor € 60,- pn goede prijs kwaliteit.

Flacco
Logo