Lissabon: waar en wat te eten

Een van de dingen die ik het leukst vind aan Portugal, is de gastronomie, met natuurlijke smaken, vers, traditioneel en met desserts die niemand onverschillig laten. In Lissabon kunnen we al deze Portugese smaken proeven zonder bang te zijn heel veel te hoeven betalen, en altijd met een behandeling zo dichtbij dat we ons thuis voelen. Dit zijn enkele van de specialiteiten die we zullen vinden bij het eten in Lissabon, en dat maakt van fast food in de Portugese hoofdstad een zonde we nooit meer zullen vergeten.

Typische hoofdgerechten in Lissabon

Het eerste dat in je opkomt, is kabeljauw (bacalhau in het Portugees), die volgens de legende op 365 verschillende manieren kan worden voorbereid, een voor elke dag van het jaar. In schrikkeljaren verzinnen ze een nieuw recept om herhaling te voorkomen. De meest typische bereidingen zijn: de gouden kabeljauw van Braz (bacalhau a Braz), de kabeljauw met room (balalhau com natas) en de gebakken kabeljauw (bacalhau no forno). Hoewel we zlef niet erg enthousiast worden over deze vis, moeten we het proberen in Lissabon.

Afgezien van de kabeljauw, bieden ze veel meer soorten vis (peixen), zoals dorada (dourada), sardines (sardinhas) en kleine sardines die geheel worden gegeten, de carapouzinhos. A la plancha is een voorbereiding die we zeker zullen waarderen, en dat is dat de vis heel vers is in Lissabon. Ze vergezellen het meestal met gekookte aardappelen en sommige groenten, zoals broccoli.

Wat vlees betreft, is kip (frango) heel gebruikelijk, evenals varkensvlees (porco). Kalfsvlees wordt niet heel vaak gegeten, bovendien is het meestal duurder dan vis.

Als je haast hebt, zijn er een paar opties voor Portugees fastfood. De bifanas (varkenssandwiches gemarineerd in groene wijn) doen ons meer dan één halen, en de hotdogs vergezeld van friet, sla, champignons, maïs en sauzen kunnen zelfs de hongerigsten tevreden stellen.

Desserts in Lissabon

Eindelijk kwamen we aan bij mijn favoriete deel van de Portugese keuken, desserts! In Lissabon kunnen we enkele van de beste snoepjes proberen, na de maaltijd nemen of een beetje gulzigheid, omdat ze zelfs voor de minder zoete onweerstaanbaar zijn.

De Pasteis de Belém zijn de onbetwiste koningen onder de desserts van Lissabon. Het is een bladerdeeg gevuld met een heerlijke crème die zowel warm als koud kan worden gegeten.
Maar er zijn er nog veel meer. Mousses, sinaasappeltaart, amandelcake, chocoladetaart, Sintra kazen, travesseiros, alle heerlijke en ambachtelijke bereiding in de meeste restaurants. Hoewel ze zoet zijn, blijven ze niet hangen.

Portugal is een referentie in termen van desserts, dus het is essentieel om ze allemaal te proberen, hoewel a priori niet iets is dat we erg leuk vinden.

Dranken in Lissabon

Om het Portugese eten te begeleiden, niets beters dan sommige van de zachte bieren van het land. De twee belangrijkste merken zijn Sagres en Super Bock, die we op alle plaatsen zullen vinden. Beide zijn blond en zacht, met een aangename smaak.

Als een shot is Ginjinha de meest typische, een kersenlikeur vergelijkbaar met pacharán.

Wat wijn betreft, is de mythische bij uitstek groene wijn (vinho verde), gemaakt in Porto. Allemaal een genot.

Tips voor eten in Lissabon

De Portugezen houden ervan om goed te eten, dus we zullen veel restaurants in de stad vinden, vooral in de wijken in de binnenstad, zoals Baixa, Chiado en Alfama. De meest traditionele restaurants bevinden zich in de Alfama, waar een paar straten zijn die eruit zien alsof ze in een permanent feest zijn, met lantaarns en alles, als een claim voor “toeristen”.
Buiten deze straten vinden we een breed scala aan restaurants, waarvan de meeste met een heel vervallen uiterlijk, wit geverfd en met TL-verlichting. In de keuken, natuurlijk, een Portugese grootmoeder, die ons een deel van de gerechten serveert die met meer affectie gekookt zijn dan we kunnen bedenken.

Mijn aanbeveling is om te zoeken naar deze restaurants die lijken te komen uit een vervlogen tijdperk, want als ze nog open zijn, is dat omdat ze een goede prijs hebben en de lokale bevolking van het eten houdt.

In Plaza do Comercio en in Chiado vindt u enkele van de meest innovatieve restaurants in de stad.
In Lissabon kunnen we menu’s van de dag vinden vanaf € 4,5, normaal ongeveer € 8. Eet een menu op goedkope plaatsen rond € 10 – € 15, en er zijn gastronomische plaatsen vanaf € 20.

Normaal gesproken zetten ze meestal hapjes, zoals olijven, verschillende patés en brood. Pas op, want het is geen beleefdheid van het huis, en ze rekenen het meestal tegen een prijs die niet in overeenstemming is met de rest van de gerechten als we het niet afwijzen.

Soorten koffie

Ze zeggen dat het onmogelijk is om een slechte koffie te krijgen in Portugal, maar het is belangrijk om te weten welke we willen vragen. Dit zijn de verschillende koffiesoorten die we in Lissabon kunnen vinden:

Café / Bica: normale kop espresso.
Abated: koffie in grote kop.
Galão: koffie met melk (met meer melk dan koffie).
Garoto: een klein kopje melk met een druppel koffie.
Café com Cheirinho: koffie met een druppel aguardiente.
Meia de Leite: kopje melk met koffie.
Carioca de Café: minder sterke koffie.
Italiano: zeer sterke koffie.
Pingado: koffie met een druppel melk.

Flacco
Logo