Letland Bezienswaardigheden

Letland wordt gekenmerkt door een prachtige natuur, maar ook culturele hoogtepunten en niet het minst de hoofdstad Riga zijn speciale attracties. We reizen al vele jaren naar Letland en hebben hier onze TOP 10 samengesteld.
Tien plaatsen en bezienswaardigheden waarvan we vinden dat je deze zeker moet bezoeken wanneer je door Letland reist. Tien plaatsen die Letland op een unieke manier presenteren. Tien plaatsen die soms verborgen zijn en toch een kijkje waard zijn.

Charmante stad: Kuldiga

Het mooie stadje Kuldiga ligt in Kurzeme (Kurland). Kuldiga is een populaire tussenstop, bijvoorbeeld tijdens een rondreis door Letland. Dit doet echter geen recht aan de impact en betekenis ervan, omdat Kuldiga zeker kan terugkijken op een turbulente geschiedenis die de moeite van het verkennen waard is.
De kleine rivier Aleksupite stroomt door het midden van de stad en heeft ooit de watermolen van een papierfabriek bediend. Bezienswaardig is ook de oude bakstenen brug (1874) over de Venta – de langste te rijden stenen brug in Europa. De Venta is indrukwekkend groot in Kuldiga: op 275 meter is het hier – nog een overtreffende trap – de breedste waterval van Europa.

Kaap Kolka

Een magische, soms eenzame plek: Cape Kolka. Op dit meest noordelijke punt in Kurzeme (Kurland), de Oostzee en de baai van Riga, is de zee geïrriteerd en rusteloos. Sommige scheepswrakken worden hier gegrond bevonden.
De regio is ideaal om te wandelen of fietsen. De kaap bevindt zich in het gebied van Slitere National Park. Zandstranden, duinen en dennenbossen domineren de regio. In de Sovjettijd was dit een beperkt gebied, zodat de natuur hier ongestoord kon gedijen.
Het park heeft een belangrijke functie voor vogeltrek, hier zijn ontelbare trekvogels te observeren, vooral in de lente en de herfst. In de vuurtoren van Slitere (1850) bevindt zich het informatiecentrum van het nationale park. Cape Kolka heeft ook een bezoekerscentrum.

Motor Museum in Riga

Het motormuseum toont een interessante tentoonstelling: cultwagens, voertuigen uit het Sovjettijdperk, racewagens, landbouwvoertuigen, fietsen … Bezienswaardig en zeker een bezoek waard. Nieuw is een audiogids in verschillende talen die bezoekers kunnen lenen als een optie.
Overigens is er in Bauksa een “filiaal” van het museum, dat ook ten zeerste wordt aanbevolen.

Gauja National Park

Gauja National Park is het grootste en bekendste nationale park van Letland. De reserve werd in 1973 opgericht en beslaat een oppervlakte van ongeveer 90.000 hectare.
De Gauja, gletsjervallei van een gletsjer, heeft in de loop van de geschiedenis van de aarde een weg gegleden door de omliggende rotsen van het gebied. Hierdoor ontstond zandstenen rotsen, zandbanken, grotten en grotten die een prachtig decor voor een wandeling of kanotocht. Van bijzonder belang is de adelaarsrots (Erglu klintis), de zandsteenformatie bereikt een hoogte van 22 meter en strekt zich uit over een lengte van 700 meter. De natuurpaden van Ligatne leiden bezoekers door de verschillende landschappen van de Gauja vallei en met de fiets ontdekt u de Gauja National Park. Echter, moet men een aantal uithoudingsvermogen en best ook een off-road fiets voor gedeeltelijk zandpaden en hellingen.

Voor toeristen zonder hoogtevrees, wordt de kabelbaan rit van Sigulda naar de andere kant van de Gauja aanbevolen. Het uitzicht is geweldig! Hier de kastelen Turaida en Krimulda en Gutmana kunnen worden bezocht.

Bekijk ook:

Letland vakantie
Beste hotels in Riga
Letland Bezienswaardigheden
Letland Rondreis

Barok kasteel Rundale

Een van de meest populaire bezienswaardigheden in Letland: het barokke kasteel van Rundale. Het ligt in de buurt van de stad Bauska en is ook bekend als het “Versailles van de Baltische staten”. Franse Versailles diende als een model. Rundale Castle is een van de meest opvallende architecturale monumenten van de rococo en barok in Letland.

Rundale werd ontworpen door de architect Rastrelli – ook verantwoordelijk voor het Grote Paleis van Peterhof en het Winterpaleis in St. Petersburg – en diende van 1736 tot 1740 als zomerverblijf voor hertog Ernst Johann von Biron. In 1920 werd Rundale eigendom van de staat, gebruikt als school en woonruimte, na de Tweede Wereldoorlog als een graanschuur. Helaas is veel van het oorspronkelijke interieur verloren gegaan. Sinds 1972 huisvest het kasteel een museum, kunstschatten zoals meubels, schilderijen, porselein, enz. Uit vier eeuwen worden tentoongesteld.

Riga en Art Nouveau

Natuurlijk kunnen er talloze hoogtepunten worden genoemd voor Riga. Maar de wijk Art Nouveau in de New Town is een van de zeer typische kant Riga’s en een wandeling door de gepresenteerde een speciaal stuk van het verleden straten.
De bouw boom in het begin van de 20e eeuw gaf Riga een unieke wijk: Prachtig gebouw met een rijke versiering, smart venster elementen, mooie versierde gevels en erkers zijn dominant. Ongeveer 800 Art Nouveau gebouwen zijn te bewonderen in Riga. Velen van hen zijn in de Alberta iela en in de Elizabetes iela.
De gebouwen zijn representatief, deels prachtig gerestaureerd. Maar sommigen wachten nog steeds op hun renovatie. Niettemin, je kunt je schoonheid niet ontkennen. Maroder charme naast prachtige gevels.

Mikhail Eisenstein, Konstantīns Pēkšēns, Alexandr Vanags en Eizens Laube zijn bekende namen onder de Art Nouveau architect. Michail Eisenstein bijvoorbeeld, ontwierp zes huizen aan de Alberta iela en drie aan de Elizabetes iela. Sinds 2009 is er een Art Nouveau Museum in het gebied – in het voormalige huis van architect Konstantīns Pēkšēns in Alberta Street.

Livland

De kust van Livonia maakt geen deel uit van onze top 10 vanwege het magnifieke uitzicht, maar eerder omdat je hier een origineel stuk van Letland kunt vinden. De kleine steden met hun mooie, zij het eenvoudige, houten huizen, de afzondering en de prachtige kustlijn vormen een unieke mix. Het contrast met de levendige, moderne steden is zeer aantrekkelijk.

In Kurzeme (Kurland) was vroeger het nederzettingsgebied van de Lives. Tegenwoordig wonen hier maar een paar leden van het Fins-Arische volk. Ze spreken hun eigen, bijna uitgestorven taal en onderhouden hun eigen traditie. De Livenküste wordt sinds 1991 beschermd vanwege zijn culturele en historische betekenis. De kleine steden Mazirbe, Kosrags en Kolka zijn oude vissersdorpen van de Lives. In Mazirbe is het “House of the Livy people”. Een tentoonstelling informeert over de oude Liv cultuur.

Jurmala

Jurmala is de badplaats van Riga. De mooie badplaats bestaat eigenlijk uit verschillende samengegroeide dorpen, Majori wordt beschouwd als de belangrijkste stad. Al in de tsaristische periode genoot de adel van de prachtige stranden, de genezende eigenschappen van de zwavelbronnen en de goede lucht. Daarom heeft Jurmala zich ontwikkeld tot een prestigieuze badplaats. Kostbare houten villa’s langs de stille straatjes, afgewisseld met hoge dennen – een heel mooie foto. Er is een ontspannen sfeer in de badplaats. In de zomer kan het een beetje levendig zijn op het strand.
De architectuur van het resort wordt afgewisseld door grote hotelcomplexen, waarvan sommige zijn ontstaan ​​in het Sovjettijdperk, maar maken tegenwoordig een comfortabele spa- en wellness vakantie mogelijk.
Al met al is een reis naar Jurmala zeker de moeite waard. De typische atmosfeer van een badplaats en de geweldige architectuur van het resort maken absoluut deel uit van een Letse vakantie.
Overigens is Jurmala gemakkelijk te bereiken met de bus of trein vanuit Riga. De districten Majori, Bulduri en Dubulti hebben hun eigen stations.

Kalnciema

In Kalnciema in het district Pārdaugav presenteert het gerestaureerde houten gebouw een typische Letse bouwstijl. Hier is de creativiteit thuis. Het hele jaar door worden er concerten, workshops, tentoonstellingen van hedendaagse kunst en evenementen voor gezinnen met kinderen aangeboden. De markt in de wijk Kalnciema is ook erg populair (elke zaterdag). Hier bieden boeren, ambachtslieden en kunstenaars Letse producten aan – van culinair tot design. Het geheel wordt deels begeleid door workshops (bijvoorbeeld voor kinderen).

Duidelijk in de Top 10, omdat het kwartaal een originele en hippe kant van Riga introduceert. Een prachtige mix.

Flacco
Logo