Lanzarote vakantie tips en bezienswaardigheden

Vakantiegids Lanzarote: informatie en tips voor uitstapjes naar het vulkanische eiland

Zwarte zandstranden gewassen door de golven van de Atlantische Oceaan. Lanzarote is bijzonder – niet alleen vanwege het uitgesproken vulkanische landschap. Het eiland is iets minder bekend dan de naburige eilanden Tenerife, Gran Canaria en Fuerteventura. Wie op zoek is naar rust en stilte, vindt nog steeds een plek voor zichzelf op Lanzarote. Maar op Lanzarote zal het nooit saai worden, er valt immers veel te ontdekken en te beleven. We vertellen je wat dat is in onze Lanzarote vakantiegids.

Algemene reisinformatie voor Lanzarote

Lanzarote is een vulkanisch eiland. Van alle Canarische Eilanden is het degene die zijn vulkanische oorsprong het minst kan ontkennen. Puntige vulkanische kegels en kale gebieden beschrijven het reliëf van het eiland. Zwart tot goudkleurig zand bedekt de stranden. Lanzarote is het eerste eiland dat door UNESCO volledig is uitgeroepen tot biosfeer reservaat.

Maar niet alleen de natuur, mensen zetten ook hun eigen persoonlijke stempel op landschappen. Zoals de kunstenaar Cesar Manrique bijvoorbeeld. Naast een aantal kunstwerken is Lanzarote hem het feit verschuldigd dat huizen niet over drie verdiepingen mogen worden gebouwd en alleen in de stijl die typisch is voor het land.

  • Beste reistijd: U kunt in de lente, zomer, herfst of winter naar Lanzarote reizen en u zult bijna altijd zon en een mild klimaat vinden. Het gezegde dat de Canarische Eilanden de eilanden van de eeuwige lente zijn, is waar! Als bestemming voor het hele jaar door zijn de Canarische Eilanden en dus Lanzarote perfect. Temperaturen bereiken een gemiddelde van 25 graden in de zomer en 17 graden in de winter.
  • Aankomst: De vlucht vanuit Nederland duurt slechts ongeveer 4 uur. Omdat de Canarische Eilanden, en dus ook Lanzarote, deel uitmaken van Spanje, behoren ze tot Europa. Dat betekent dat je niet meer nodig hebt dan je ID-kaart om er te komen en dat je spontaan, zonder veel voorbereiding, kunt beslissen voor een vakantie in Lanzarote.
  • Valuta en fooi: u hoeft zich niet aan te passen aan wijzigingen als het gaat om valuta en fooi. Je betaalt in Lanzarote met de euro en geeft, net als het restaurant in Spanje, de beste 10% -15% fooi.

Tips voor je strandvakantie op Lanzarote

Vanwege de prachtige stranden is Lanzarote de ideale bestemming voor een strandvakantie met het hele gezin. De stranden liggen verspreid over de kust van het eiland en vormen het centrum van populaire vakantieregio’s en resorts. De meest populaire en bekende vakantieregio’s op Lanzarote zijn: Playa Blanca (zuid), Puerto del Carmen (zuid) en Costa Teguise (oost).

Hoe de stranden op Lanzarote eruitzien, is gevarieerd. U heeft keuze te over: wilt u baden op de adembenemende zwarte vulkanische stranden, kristalhelder water zien op de stenen stranden of wilt u liever ontspannen op de fijne zandstranden van de Sahara?
Je vindt prachtige stranden in Puerto del Carmen, Los Pocillos en Matagorda, evenals de Papagayo stranden – ze bevinden zich in het zuiden en zijn verdeeld in zeven prachtige witte secties die worden afgebakend door lavastenen.
Playa Flamingo, Playa Dorada en Playa Blanca zijn ook populair bij vakantiegangers – allemaal licht zand, zacht glooiend en daarom ideaal voor gezinnen met kleine kinderen.

Actieve vakantie op Lanzarote

Er is veel te doen voor actieve vakantiegangers op Lanzarote! Het diverse landschap, vooral in het Timanfaya National Park, is ideaal voor uitgebreide wandeltochten. Er is hier ook een station waar je een dromedaris kunt lenen om uit te rijden. Wie had gedacht dat je op een kameel kon rijden door een zandlandschap, niet alleen in Afrika en het Arabische schiereiland, maar ook in Europa?

De kusten van Lanzarote zijn veel minder droog. Ontdek de kleurrijke onderwaterwereld van het eiland tijdens het duiken of breng je tijd door met watersporten! Het warme water rond Lanzarote biedt optimale omstandigheden voor lange dagen op het water. Het maakt niet uit of je aan het zeilen, surfen, jetskiën of een catamaran tour bent – als je jezelf op Lanzarote wilt uitleven, kan dat!

We kunnen vooral surfen op Lanzarote aanraden. Overal aan de kust vind je surfscholen waar zelfs onervaren mensen hun talent op het bord kunnen laten zien of hun surfvaardigheden kunnen oefenen. Zowel wind- als kitesurfen zijn enorm populair op Lanzarote.

Bezienswaardigheden en hoogtepunten in Lanzarote

Lanzarote heeft niet alleen veel te bieden op het gebied van sport. Vakantiegangers die geïnteresseerd zijn in landschap en cultuur hebben ook veel te ontdekken op vakantie op Lanzarote. Je kunt erachter komen wat dat is:

1. Het Timanfaya National Park

https://www.instagram.com/p/B7gSeSyoQ4N/

Het Timanfaya National Park ligt in het middenwesten van Lanzarote. Het terrein verspreidt zich existentieel, verlaten en onopgesmukt. Het nationale park (sinds 1974) dankt zijn huidige uiterlijk aan enorme vulkanische activiteit gedurende miljoenen jaren en ook de titel van UNESCO biosfeer reservaat.

Lava velden, wilde rotsformaties en vulkanische buizen, evenals de glinsterende gloed van de vulkanische bergen afhankelijk van de lichtinval: dit alles maakt het nationale park tot een geweldige plek om te bezoeken. Bezoekers kunnen kiezen uit verschillende bezienswaardigheden: bustour, kameel rit of wandeling. Het park staat onder strikte natuurbescherming en mag in geen geval alleen worden betreden.

De meeste tours beginnen bij het uitkijkpunt “Islote de Hilario“. Daarna volgt een bezoek aan de vuurbergen (Montanas del fuego), de Timanfaya-berg en de vallei van rust. Vanaf de kant van de weg kijken bezoekers vaak abrupt de diepte in. Bij Islote de Hilario laten gidsen op indrukwekkende wijze zien hoe sterk de troepen nog steeds ondergronds werken. Het laat bijvoorbeeld zien hoe heet het water onder het oppervlak borrelt.

Onze tip voor hongerige bezoekers van het nationale park: De Islote de Hilario is ook de thuisbasis van het restaurant “El Diablo” (de duivel), ontworpen door César Manrique. Midden in een vulkanische krater hangt een grillrek waarop stevige worstjes en vlees worden gebakken.

2. Castillo de Santa Bárbara

Het kasteel genaamd Castillo de Santa Bárbara ligt in het oosten van Lanzarote, ten westen van de stad Teguise, op de vulkanische berg Guanapay. Het torent ongeveer 135 meter boven de stad uit.

Het werd gebouwd in de 16e eeuw om te beschermen tegen aanvallen van piraten op de overblijfselen van een oud fort. Na verschillende schade door invallen en gevechten onderging het kasteel een professionele uitbreiding – officieel namens de Spaanse kroon.

Het uitzicht vanaf het kasteel is bijzonder indrukwekkend. Je kunt van hieruit kijken van de west- naar de oostkust, naar het Timanfaya National Park en naar het eiland La Graciosa in het noorden.
Castillo Santa Barbara Lanzarote

3. Cueva de los Verdes

De lava grot Cueva de los Verdes ligt in het noorden van Lanzarote, nabij de stad Orzola.
De grot maakt indruk met zijn zeven kilometer lange ondergrondse tunnelsysteem, het langste vulkanische tunnelsysteem ter wereld.

De Cueva de los Verdes werd meer dan 3500 jaar geleden gevormd toen een vulkaan uitbarstte. Krachtige lavastromen overspoelden het land en bleven gedeeltelijk onder het reeds gekoelde gebied stromen, waar ze “doorgangen” achterlieten nadat de lava was opgedroogd.

Bewoners gebruikten de grotten om zich te verbergen voor piraten. Ongeveer een kilometer van het zes kilometer lange grottensysteem is toegankelijk. De grot mag alleen onder toezicht betreden worden. De tocht duurt ongeveer een uur en is zeer de moeite waard.

4e Fundación César Manrique

https://www.instagram.com/p/BglOchtDKuG/

César Manrique was een architect en kunstenaar die werd geboren in Lanzarote. Hij wijdde een groot deel van zijn leven en werk aan het eiland. Hij hield van Lanzarote en zorgde ervoor dat haar schoonheid werd begrepen en bewaard.

De Fundación Manrique ligt ongeveer 8 kilometer ten noorden van de hoofdstad Arrecife, in de stad Tahiche, midden in een lavaveld. Manrique woonde en werkte hier. Bezoekers kunnen zijn vreemde huis (deels ondergronds), zijn tuin en daarmee de plek van zijn werk bewonderen.

Manrique wilde de natuur combineren met kunst. De voormalige residentie van Manriques werd kort voor zijn dood in 1992 omgebouwd tot museum en officieel geopend. Het herbergt werken van Manrique maar ook een aantal moderne objecten van andere kunstenaars.

5. Salinas de Janubio

https://www.instagram.com/p/Bc5SHlvgQOp/

Waar komt het zout vandaan? Een bezoek aan de zoutwinningsinstallatie “Salinas des Janubio” beantwoordt de vraag althans gedeeltelijk. De zoutpannen bevinden zich aan de zuidwestkust van Lanzarote, vlakbij het vissersdorp El Golfo, en zijn een van de belangrijkste bezienswaardigheden in de regio. De terrasvormige zouttuinen glinsteren indrukwekkend.

In dit gebied wordt sinds 1895 zout gewonnen. Eerst brachten windmolens en later elektrische pompen het zeewater naar de bekkens van de zoutfabriek. De zon verdampte het water. Het resterende zout werd afgeschuimd. Tegenwoordig vindt deze vorm van zoutwinning slechts in zeer beperkte mate plaats, aangezien drinkwaterproductie in de zeewaterontziltingsinstallaties voldoende zout genereert – als afvalproduct, om zo te zeggen. De zoutoplossing is een monumentaal pand.

6. Parque Tropical

Het Parque Tropical in het noorden herbergt meer dan 1.300 vogelsoorten en andere diersoorten zoals pinguïns, otters en stokstaartjes. Het is gelegen in de “Valley of a Thousand Palms“, aan de voet van de Monte Corona vulkaan.

Een weelderig aangelegd gebied met watervallen, rivieren en tropische planten strekt zich uit over 25.000 vierkante meter. Je waant je in de jungle en vergeet dat je te gast bent op Lanzarote.

7. Jameos del Agua

De Jameos del Agua behoren tot de meest aantrekkelijke bestemmingen op Lanzarote. Ze bevinden zich in het noorden, negen kilometer ten zuiden van het dorp Orzola. Het is een zeven kilometer lang grottenstelsel of beter gezegd: de centrale tunnel van dit vulkanische buislabyrint.

Kunstenaar César Manrique transformeerde deze tunnel in een cultureel centrum met een concertzaal en een uitstekende akoestiek. De schittering van het ondergrondse meer zorgt voor magische lichteffecten bij veel concerten en evenementen.

De sterren van het grottensysteem zijn de kleine witte albino krabben, die normaal gesproken op een diepte van 2000 meter leven en nog steeds raadselachtige wetenschappers zijn. De zogenaamde monniks krabben worden beschouwd als symbolen van de grot.

Manrique creëerde ook een wit zwembad met kristalhelder water en paradijselijke planten binnen het complex. Baden is hier niet toegestaan.

8. Museo Agricola El Patio

Het lokale museum “Museo Agricola El Patio” bevindt zich op de plaats van het oudste en grootste landgoed van Lanzarote – nabij het dorp Tiagua, in het midden van het eiland. Het complex is een voorbeeld van het nuchtere leven en het dagelijkse landbouwleven van de inheemse bevolking van Lanzarote.

In het museumgebied worden nog steeds fruit, granen en groenten verbouwd, net als de traditionele veeteelt, waar kinderen kunnen spelen met huisdieren terwijl hun ouders wijn proeven en geitenkaas proberen.
In de gebouwen zijn een audiovisuele rondleiding, de tentoonstelling van landbouwwerktuigen en gereedschappen, geconserveerde boerensalons en alledaagse voorwerpen ondergebracht. U kunt ook een door dieren bediende molen zien, een zogenaamde “Molina”.

Lanzarote excursietips voor gezinnen

Veel van de hierboven beschreven bezienswaardigheden zijn waarschijnlijk interessanter voor volwassenen dan voor kinderen. Ga je als gezin op vakantie, dan moet er natuurlijk voor ieder gezinslid wel iets zijn. Geen probleem, want er zijn ook tal van spannende activiteiten voor kinderen op Lanzarote. We presenteren u het meest opwindende:

1. Costa Teguise: waterpark

Baden in zee is een waar genoegen. Als dat echter te veel water en te weinig actie is, breng dan de dag door in het Lanzarote Aquapark. Het ruime waterpark aan de Costa Teguise heeft een aantal halsbrekende glijbanen – de gevaarlijkste glijbaan draagt ​​de angstaanjagende naam: Kamikaze. Maar er zijn natuurlijk ook veel gemakkelijk toegankelijke glijbanen voor kleinere kinderen. Een springkussen, een trampoline, een klimmuur en een paintball faciliteit zorgen voor plezier en afwisseling bij het drogen. Er zijn verschillende cafés en restaurants op het terrein, zodat ik je na een lang bad in het water weer kan versterken.

Het park is dagelijks geopend van 10.00 uur tot 18.00 uur en is gemakkelijk te bereiken met het openbaar vervoer.

2. Puerto del Carmen: Aquascope rit

Oog in oog met de vis. Tijdens een excursie op de Aquascope zul je versteld staan. De futuristische boot duikt tot 30 meter diep de oceaan in en biedt geweldige inzichten in de onderwaterwereld rond Lanzarote.

De reis duurt ongeveer een uur. De Aquascope begint in Puerto del Carmen en Playa Blanca.
Andere boottochten zijn ook beschikbaar in Puerto del Carmen, zoals een boottocht met glazen bodem.

3. Puerto del Carmen: Rancho Texas Lanzarote Park

Cowboy- en Indiase dromen komen uit in Rancho Texas Park op Lanzarote. Het wilde westen van Lanzarote nodigt indianen en cowboys uit om te spelen. Talloze dieren leven ook in het avonturen- en dierenpark, waaronder schildpadden, hagedissen, bizons, poema’s en wasberen.

Verwondering van roofvogels, pony ritjes, frietjes eten, een bezoek brengen aan de kinderboerderij, kanoën, goud zoeken en luisteren naar vogelzang concerten – dit zijn slechts enkele van de vele parkattracties. Op de 55.000 vierkante meter van het grootste themapark van het eiland gaat de dag sneller voorbij dan cowboys die hun veulens trekken.

4. Playa Blanca: piratenschip “Marea Errota”

De tweemaster “Marea Errota” vraagt ​​om de kapertrip. De bemanning bouwde de schoener, 24 meter lang, en maakt sindsdien leuke excursies in traditionele piratenstijl. De tocht loopt langs de zuidkust naar Playa Quemada.

De bemanning vermaakt zich met spelletjes, neemt een zwem stop en zorgt voor voldoende eten. Het schip verlaat de haven van Playa Blanca elke dag om 10.00 uur.

8 daagse vliegvakantie naar Relaxia Lanzaplaya in puerto del carmen, canarische eilanden

611,00
TradetrackerProducts prijsvrij.nl
Laatste update was op: april 1, 2024 8:36 pm

Het zeer geliefde appartemenencomplex Lanzaplaya is gelegen in het leuke plaatsje Puerto del Carmen, op slechts 100 meter van de sfeervolle boulevard. Dit gemoedelijke complex staat bij haar gasten bekend om haar goede ligging, uitstekende service en heerlijk eten. De goede prijs-kwaliteitverhouding maakt dit vakantiecomplex extra aantrekkelijk!

Hyde Park Lane

465,00 in stock
Laatste update was op: april 1, 2024 8:36 pm

8-daagse Zonvakantie naar Hyde Park Lane in Canarische Eilanden

Zonvakantie Lanzarote - Hyde Park Lane****

341,00
Laatste update was op: april 1, 2024 8:36 pm

Strandvakantie Lanzarote met verblijf in 4-sterren Hyde Park Lane inclusief huurato o.b.v. logies ontbijt

Villa Vik

778,00
Laatste update was op: april 1, 2024 8:36 pm

De rustzoekers hoeven niet verder te zoeken dan naar Villa Vik. Dit kleinschalige en luxe hotel is van alle gemakken voorzien en heeft een heerlijk restaurant waar je 's ochtends geniet van het ontbijtbuffet en 's avonds van het menu vol culinaire hoogstandjes bestelt. Elke dag is er een andere specialiteit, dus je hebt altijd iets om naar uit te kijken. Het hotel heeft een fijn...

8 daagse vliegvakantie naar Sandos Papagayo Beach Resort in playa blanca, canarische eilanden

616,00
TradetrackerProducts prijsvrij.nl
Laatste update was op: april 1, 2024 8:36 pm

Sandos Papagayo Beach Resort is een luxueus vakantiecomplex in Playa Blanca met maar liefst 3 zwembaden en heerlijke wellnessfaciliteiten. Aan culinair genot zal het je niet snel ontbreken, aangezien er 5 restaurants zijn met verschillende specialiteiten. Daarnaast ligt het aan een mooie kleine strandbaai!

Elba Lanzarote Royal Village Resort

634,00 in stock
Laatste update was op: april 1, 2024 8:36 pm

8-daagse Zonvakantie naar Elba Lanzarote Royal Village Resort in Canarische Eilanden

Relaxia Lanzasur Club

758,00
TradetrackerProducts d-reizen.nl
Laatste update was op: april 1, 2024 8:36 pm

Deze accommodatie hoort bij 'Het Beste van D-reizen': de 200 meest geliefde vakanties van onze kl...

8 daagse vliegvakantie naar Relaxia Lanzasur Club in playa blanca, canarische eilanden

690,00
TradetrackerProducts prijsvrij.nl
Laatste update was op: april 1, 2024 8:36 pm

Jong en oud zullen zich prima vermaken in het 3-sterren Relaxia Lanzasur Club in Playa Blanca. Er is een waterpark aanwezig met spetterende glijbanen, een golfslagbad en een lazy river! Het complex heeft een centrale maar rustige ligging, vlakbij het strand en op loopafstand van het centrum met leuke winkels en cafés. In de avond is er geregeld een show, dansvoorstelling of livemuziek!Flacco
Logo