Koffiehuizen Wenen – De 8 beste traditionele Weense koffiehuizen

In de bekende koffiehuizen van Wenen, tikken de klokken op de een of andere manier: het interieur is oud en solide, de parketvloer kraakt bij elke stap, de marmeren tafels voelen koel en glad aan. De obers die “Herr Ober”genoemd willen worden, zijn zo heel anders dan in een conventioneel café: smetteloos gekleed, de vlinderdas zit perfect, maar de toon is nogal nors. Bestellingen als “Einen Kaffee bitte” lokken een minderwaardige frons uit.

Let op: in het traditionele Weense koffiehuis is er geen “normale koffie” meer dan een latte macchiato of een americano – dat is wat de lijst met heerlijke koffiespecialiteiten nog langer maakt. Met een melange (koffie met geschuimde melk) doe je alles goed in geval van twijfel. Daarnaast ontvangt u een glas water en de toestemming om urenlang in het café van uw keuze een krant te lezen of om te chatten met uw vrienden.

 

1. Café Hawelka – Het kunstenaarscafé in het eerste district

Het Café Hawelka werd in 1939 geopend door Leopold Hawelka en zijn vrouw Josefine, die eerder de Kaffee Alt Wien in Bäckerstraße heeft bestierd. Het werd al snel een echte kunstenaar café, bekende gasten zoals Oskar Werner, Helmut Qualtinger en Ernst Fuchs werden al snel stamgasten in de Hawelka.

Absoluut legendarisch zijn de frisse Buchteln, die werden bereid door Josefine Hawelka naar een bohemien geheim recept. Sinds de dood van de koffie huiseigenaar houden de kleinkinderen Amir en Michael de traditie in leven.

Als een echte Weens koffiehuis Hawelka ook sporen nagelaten in de populaire cultuur: Dus er is een documentatie van het paar Hawelka ( “Koningin Josefine – De Hawelkas en haar Café”), Georg Danzer beroemde lied uit Nackerten in Hawelka en melding van de Hawelka was ook in een boek gepubliceerd in het najaar van 2009 met de titel “Kun je als Nackerta naar Hawelka gaan? “door Helmut A. Gansterer.

Adres Café Hawelka: 1010 Wenen, Dorotheergasse 6
Toegankelijkheid: U1 / U3 Stephansplatz

terug naar menu ↑

2.Café Westend – Gezellige tussenstop voor reizigers en forenzen

Het Café Westend ligt aan de bovenste Mariahilferstraße en is betoverend met zijn eigen, enigszins sobere charme. evenals het fluweelachtige groene meubilair, de oude parketvloer en de klassieke salontafels gemaakt van marmer – Het iconische Weens koffiehuis flair dat de renovatie onverminderd heeft overleefd.

Ook in 1895 opende het oud Weens koffiehuis, de obers staan ​​niet bekend om hun vriendelijkheid – maar dit geeft speciale authenticiteit een bezoek aan de Café Westend. Naast talloze koffie en klassieke desserts (pannenkoeken, Esterhazy cake) is er in het West End en heerlijke gerechten voor elk moment, met inbegrip van een mooie selectie van vegetarische opties.

Door de centrale ligging bij het Westbahnhof in Wenen is het Westend altijd bijzonder populair geweest bij pendelaars en reizigers. Zoals in elk koffiehuis, zijn er talloze kranten en tijdschriften die u uitnodigen om te blijven hangen.

Adres Café Westend: 1070 Wenen, Mariahilferstrasse 128
Toegankelijkheid: U3 / U6 Westbahnhof

terug naar menu ↑

3. Café Prückel – Wiener Kaffeehaus in de stijl van de jaren 50

Café Prückel ligt aan de Stubentor, tussen de MAK, de universiteit voor toegepaste kunst en de Weense galeriedistrict, en trekt een in kunst geïnteresseerd publiek aan met regelmatig literaire evenementen en concerten.

Zelfs liefhebbers van design krijgen hun geld in het café. Een deel van het café is in de jaren 1950 opnieuw ontworpen door de beroemde Weense architect Oswald Haerdtl en bevindt zich nog in de oorspronkelijke staat.

Achter in het café kunt u ook het prachtige Art Nouveau plafond bewonderen dat is gerestaureerd door Johannes Spalt, een professor aan de universiteit voor toegepaste kunst. Kijken is de moeite waard!

Adres Cafe Prückel: 1010 Wenen, Stubenring 24
Toegankelijkheid: U3 Stubentor

terug naar menu ↑

4. Café Diglas – traditioneel koffiehuis achter de Stephansdom

Achter de Stephansdom, op Wollzeile, staat het eerbiedwaardige Café Diglas. De Diglas is altijd vol en het is soms moeilijk om een ​​stoel te krijgen. Maar maak je geen zorgen – naar alternatieven wordt verzorgd, want nu kunt u genieten op drie andere locaties de bijzondere sfeer van de traditionele koffie huis:

In Wollzeile kan het een heerlijk ontbijt zijn en het uitgebreide menu biedt alles wat u maar kunt wensen voor de traditie-bewuste kenners hart: gekookt rundvlees in de soep pot, escalope kalfsvlees, rosbief met uien – en voor het dessert zelfs de beroemde Diglas chocolade moer spel. En ‘s avonds, elke dag vanaf 19 uur, kunt u ontspannen en genieten van een glas wijn vergezeld van fatsoenlijke pianomuziek.

Adres Cafe Diglas: 1010 Wenen, Wollzeile 10
Toegankelijkheid: U1 / U3 Stephansplatz

terug naar menu ↑

5. Café Central – ontmoetingsplaats van intellectuelen rond 1900

Het prachtige Café Central is de belangrijkste toeristische plek op de to-do-lijst, dus het is tijd om in de rij te staan ​​bij de ingang. Gelukkig kost dit niet veel tijd en als je binnenkomt, word je beloond voor de korte wachttijd:

Als onderdeel van het Palais Ferstel – een prachtig paleis in de stijl van het Venetiaanse Trecento – biedt Café Central een unieke setting voor de verplichte melange. Bovendien proeft men een kleine delicatesse uit de weelderige cakevoorstelling en voelt men zich al teruggevoerd naar het decadente Fin de Siècle, de tijd rond 1900, toen Café Central zijn hoogtijdagen beleefde.

Als populaire ontmoetingsplaats voor Weense intellectuelen en persoonlijkheden, zoals de architect Adolf Loos of schrijvers als Alfred Polgar, Stefan Zweig en Peter Altenberg, ging Café Central de geschiedenis in en is nog steeds erg in harmonie met deze reputatie. Oh ja: Peter Altenberg zit nog steeds elke dag in zijn favoriete café en wijdt zich aan de literatuur over koffiehuizen.

Adres Café Central: 1010 Wenen, Herrengasse 14
Toegankelijkheid: U3 Herrengasse

terug naar menu ↑

6. Café Landtmann – Elegant café aan de rand van de ring met een kleurrijke geschiedenis

Het Café Landtmann werd in 1873 door Franz Landtmann geopend en claimde de titel van “Het meest elegante koffiehuis van Wenen”. En inderdaad: als een eerbiedwaardig Weens Ringstraßen café is het niet alleen een van de oudste koffiehuizen in Wenen, maar heeft het ook de flair van een echt Gran Café.

Neem plaats op de originele Thonetsesseln uit de keizertijd of in een van de gezellige monumentale zetels en laat uw uitzicht op de weelderige spiegel van de Golden Twenties dwalen. Hoeveel illustere persoonlijkheden hebben hetzelfde al gedaan? Heel veel – de schrijver en vredesactivist Berta Zuckerkandl-Szeps hield haar literaire salon in de Bel-etage en verzamelde met gasten zoals Gustav Klimt, Arthur Schnitzler, Max Reinhardt en Franz Theodor Csokor de intellectuele en culturele elite van het land rond.

Tegenwoordig is de Landtmann met zijn stijlvolle sfeer, een populaire ontmoetingsplaats voor acteurs, politici en journalisten die voldoen aan in de kelder van het Palais liefdevolle Auspitz aan persconferenties.

Adres: 1010 Wenen, Dr. med. Karl Lueger Ring 4
Toegankelijkheid: U2 Schottentor

terug naar menu ↑

7. Café Sperl – Traditionele filmset in Mariahilf

Buiten het eerste district zijn er prachtige traditionele Weense koffiehuizen. Dus aan de Gumpendorferstraße, in de hippe Mariahilf in de onmiddellijke nabijheid van het Museumsquartier, Café Sperl, dat sinds de opening in 1880 een magnetische aantrekkingskracht uitoefent op acteurs, componisten en schrijvers:

Eens behoren namen als Franz Léhar, Joseph Lewinsky of Alexander Girardi, vandaag Robert Menasse, Michael Köhlmeier of Thomas Sautner tot de vaste gasten van dit historische juweel van de koffiehuiscultuur.

Geen wonder dat de Sperl al verschillende keren als filmset heeft gediend, bijvoorbeeld in 2011 in de film “A Dangerous Method” van Cronenberg of in “Before Sunrise” met Ethan Hawke en Julie Delpy.

Bij Sperl vindt u een ontspannen en inspirerende omgeving, waar u uren kunt zitten en lezen met een brede selectie kranten (Oostenrijkse en internationale) en wekelijkse tijdschriften.

Adres: 1060 Wenen, Gumpendorferstrasse 11
Toegankelijkheid: U2 Museumkwartier

terug naar menu ↑

8. Café Ritter – Altwiener Kaffeehaus aan de Mahü

Tijdens een rondgang langs de Mahü (zoals de Mariahilfer Straße wordt genoemd door de Weense locals) en het verlangen naar een verfrissing in een waardige sfeer? Ga dan naar Café Ritter: hoge ruimtes met sierlijke stucplafonds, de nobele houten lambrisering en stijlelementen uit de jaren 50 geven Café Ritter een traditionele en stijlvolle sfeer, waardoor het een populaire ontmoetingsplaats is voor de Weense.

Overigens is de Ritter het laatste grote traditionele koffiehuis direct aan de populaire winkelstraat Mariahilferstraße – nog een reden om de traditie te behouden en daar te stoppen.

Adres: 1060 Wenen, Mariahilferstrasse 73
Toegankelijkheid: U3 Neubaugasse

Geef uw mening

Laat een reactie achter

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
Flacco