Knossos Paleis Kreta

Het Minoïsche paleis Knossos op Kreta is een architectonisch en historisch wonder dat zeker de moeite waard is om eens te bezoeken als u op het eiland bent. De opgravingen worden zelfs beschouwd als een van de meest belangrijke overblijfselen van de oude Griekse beschaving en in tegenstelling tot veel andere opgravingen die u in Griekenland kunt bezichtigen biedt Knossos u met een beetje fantasie een blik en een intiem beeld op het leven dat zich hier afspeelde.

De oppervlakte van Knossos is zo’n 75 hectare en een groot gedeelte daarvan is open voor het publiek, het oorspronkelijke paleis was gebouwd op vijf verschillende niveaus en bestond uit meer dan 1200 ruimtes en kamers!! om ruimte te bieden aan de complete hofhouding. Men schat dat tijdens het hoogtepunt van de Minoïsche beschaving rond het Knossos paleis meer dan 100.000 mensen leefden en werkten.

Eerste vondsten dateren uit 6000 vC, en het eerste Minoïsche paleis dateert van rond 2000 vC, hetgeen verwoest werd tijdens een aardbeving 3 eeuwen later. Het huidige Knossos is het paleis dat op die plek weer werd opgebouwd en tot in de Romeinse periode een belangrijke handelspost bleef.

Reizigers Tips

  • Tijdens de zomermaanden kan het zeer warm worden bij het paleis en er is weinig schaduw te vinden, zorg dus voor hoofdbedekkingen en genoeg te drinken.
  • Tijdens het toeristenseizoen is het gewoon echt druk, plan uw bezoek net na opening of later in de middag om de massa’s te vermijden
  • Er zijn betaalde parkeerplaatsen te vinden aan de hoofdweg naar Knossos
  • Trek gerust 3 uur uit voor het bezoek er is veel te zien.

 

Het Knossos paleis raakte daarna in vergetelheid totdat in het jaar 1878 de voorraadkamers werden ontdekt. Vreemd genoeg raakte en jonge Engelsman Arthur Evans in de ban van de opgravingen en het lukte hem om rond 1900 het complete paleis op te kopen van de Turken en opgravingen voort te zetten.
In zeer korte tijd wist hij het grootste gedeelte van Knossos vrij te maken en hoewel volgens critici belangrijke informatie verloren ging tijdens de reconstructie en alles slecht gedocumenteerd werd is in 1911 Evans tot ridder geslagen en heeft hij zijn werk tot op 84 jarige leeftijd in 1935 voortgezet.

De bezichtiging van het paleis kan behoorlijk verwarrend zijn en het is dan ook geen wonder dat vaak een parallel word getrokken met het mythische labyrint van koning Minos.

Geef uw mening

      Laat een reactie achter

      Do NOT follow this link or you will be banned from the site!