Georgië Natuur, wat een natuurland

Natuur in Georgië

De Georgische flora en fauna, Europa’s grootste biodiversiteit

Georgië wordt gekenmerkt door contrasterende natuur en ongewoon grote rijkdom aan flora en fauna. Tot op heden zijn veel van de afgelegen bergachtige regio’s onaangeroerd gebleven door de invloed van de beschaving. Georgië heeft de hoogste biodiversiteit in Europa en op zijn breedtegraad.

Een speciaal kenmerk is het grote aantal endemische (alleen hier voorkomende) soorten dat zou kunnen ontstaan ​​door de natuurlijke barrière van de bergen. Talloze soorten zaten vast tijdens de laatste ijstijd door de zich uitbreidende ijsmassa’s en werden afgesneden van soortgenoten in afgelegen streken. Dat is de reden waarom unieke biotopen in de kleinste ruimtes in de bergen van de Grotere Kaukasus te vinden zijn. Van de 6.500 plantensoorten in de Kaukasus worden er 1.600 als endemisch beschouwd.

Planten in Georgië

De plant diversiteit van Georgië verklaarde reeds door de natuurlijke toestand van het land: km² in een gebied van minder dan 70.000 steppe woestijn, wetlands, de hoogste bergen van Europa en de Zwarte Zee kust.

De verschillende landschappen creëren zeven klimaatzones van een subtropisch vochtig klimaat in het westen tot een droog en gematigd landklimaat in het oosten met het volledige spectrum van de bijbehorende vegetatie.

De Georgische flora is de meest diverse en endemische in Europa. Er zijn 4.200 soorten wilde planten en ongeveer 8.500 soorten sporenveredeling. Er zijn meer dan 50 soorten orchideeën van verschillende geslachten. 700 hogere planten uit de Kaukasus staan ​​al op de rode lijst als “zeldzaam” of “bedreigd met uitsterven”.

Meer dan 40 procent van het oppervlak van het land is bedekt met bos, waarvan meer dan 4 procent bestaat uit oerwoud. Er zijn 400 verschillende boomsoorten, waarvan er 60 endemisch zijn en 60 wereldwijd als bedreigd worden beschouwd.

Veel oorspronkelijke soorten van de populaire bloemen en tuinplanten zijn thuis in de Kaukasus: rododendrons, lelies, pioenen, irissen, tulpen en hyacinten, sneeuwklokjes. Een groot deel van de Kaukasus endemische is ook te vinden in de botanische tuinen van Tbilisi en Batumi. Vooral grand en het vermelden waard hier zijn de Wittmann’s pioen (Paeonia dahurica ssp. Wittmanniana), de Kaukasus Peony (Paeonia dahurica ssp coriifolia) en het Iberisch iris (Iris iberica).

Dieren in Georgië

De rijke, ongerepte natuur biedt dieren in het wild een veelzijdige habitat. Er zijn ongeveer 150 inheemse zoogdiersoorten, waarvan een vijfde als endemisch wordt beschouwd. Er wonen hier, de Europese bruine beer, de Indiase stekelvarkens, wolven, lynxen, hyena’s, jakhalzen, en in het natuurgebied Waschlowani zelfs een luipaard.

In ontoegankelijke rotsachtige bergen ontmoet je veel uiterst zeldzaam hoefdieren zoals de bezoar geit, de Kaukasische gemzen, de endemische oosten en het westen Kaukasische steenbok, de Kaukasische moeflons en de struma gazelle. Een ander speciaal kenmerk is de Europese bizon, die wordt geschat op slechts 150 dieren.
Van de 77 inheemse soorten reptielen, bijna de helft van hen zijn endemisch en de 200 voorkomende vissoorten hier onder andere zes soorten steur en de zeldzame Beluga steur.

Vogels in Georgië

Met 400 soorten is de Kaukasus ook een van de meest vogelrijke gebieden in Europa. Permanent te vestigen hier veel zeldzame vogels zoals de zwarte Francolin, de Chukar en endemische King Chicken, ook bijzondere roofvogels zoals de adelaar, steenarend, zwarte gier, lammergier en de aasgier.

Twee belangrijke routes van trekvogels leiden van Eurazië naar Afrika via de Kaukasus, de ene langs de Kaspische Zee, de andere langs de kust van de Zwarte Zee. In de lente en de herfst zijn miljoenen trekvogels te zien in de moerassen van het kustgebied bij Batumi of Poti.

Vogels kijken in Georgië

Een aanzienlijk deel van hen overwintert in Georgië. Het Kolchische laagland – sinds enkele jaren uitgeroepen tot nationaal park – is daarom een ​​bijzonder gewilde bestemming voor ornithologen en vogelliefhebbers van over de hele wereld.

In de Zuid-Georgische provincie Javakhetia ligt een kaal vulkanisch plateau op een hoogte van ongeveer 2.000 m. De verspreide zoetwatermeren vormen een habitat voor een groot aantal soorten water en zangvogels. Hier zijn zelfs kolonies van pelikanen. Grote gebieden zijn nu beschermd.

Het nationale park Bordschomi-Charagauli in Centraal-Georgië, gecreëerd met Duitse planning en ondersteuning, biedt toeristen en wetenschappers nu aantrekkelijke mogelijkheden om de gevarieerde bergbossen van de Kleine Kaukasus te verkennen op talloze wandelroutes, met rugzakken of paarden.

De beste tijd om te gaan vogels kijken in Georgië is de tweede helft van mei. Op dit moment ondervinden de meeste vogels nog steeds een lage hoogte. Later gaan ze verder naar 3.000 – 4.000 m en je kunt ze alleen volgen tijdens meerdaagse excursies.

Flacco
Logo