Estland Bezienswaardigheden

ATTRACTIES IN ESTLAND

ONZE TOP 10

De charme van Estland wordt bepaald door de prachtige mix van middeleeuwse flair, ongerepte natuur en jonge, levendige steden. Er is nauwelijks een land dat zo origineel, zo traditioneel en tegelijkertijd modern is als Estland.
Hieronder presenteren wij u onze keuzes. Niet altijd zijn dit de beroemdste stations, de beroemdste gebouwen of de meest bezochte bezienswaardigheden. Want mooie reiservaringen zijn soms in het geheim in het onbekende. En natuurlijk staat de fantastische natuur vaak centraal in onze persoonlijke voorkeur.

MIDDELEEUWSE FLAIR: BURG RAKVERE (WESENBERG)

Rakvere is het best bekend voor het kasteel van de orde. De eerste nederzettingen op dit punt kunnen al worden ontdekt voor de 2e tot de 5e eeuw. In de 13e eeuw werd voor het eerst een houten kasteel genoemd, staande op een heuvel in de buurt van de nederzetting. Het fort werd na de Livonische oorlog vervangen door een machtig stenen kasteel.
Het kasteel Wesenberg is een bezoek waard: bezoekers kunnen zich volledig onderdompelen in de Middeleeuwen. Als je wilt, kun je boogschieten en kruisboog schieten, bezoek de martelkamer, smederij en aardewerk. In het aangrenzende restaurant kunt u historische gerechten proeven. Een ervaring voor het hele gezin!

KLOOSTER PÜHTITSA IN KUREMÄE

Het klooster Pühtitsa uit de late 19e eeuw ligt in de Estische eenzaamheid – in Kuremäe, ten noorden van het Peipus meer. Een plek met een mysterieuze sfeer. De hoofdkerk en het kloostergebouw met de opvallende architectuur lijken uit een andere wereld. Het wordt bewoond door Russisch-orthodoxe nonnen. De poorten staan open voor bezoekers.

HANZESTAD EN UNIVERSITEIT: TARTU

Een mooi klein stadje, dat een tussenstop waard is! Tartu, de voormalige Hanzestad Dorpat, werd voor het eerst genoemd in documenten in 1030 en ligt aan de oevers van de Emajõgi. Kunst en wetenschap zijn alomtegenwoordig in de universiteitsstad. In 1869 vond het eerste Estse songfestival plaats in Tartu.
Leuk is een wandeling op de Domberg. Vanaf hier heeft u een prachtig uitzicht op de benedenstad. In het park zijn monumenten van beroemde burgers. Via de Angel Bridge of de Devil’s Bridge bereikt u zowel het observatorium als het anatomisch theater.
Het marktplein met het stadhuis uit 1786 is het centrum van de stad. Hier is ook de fontein, waar je de kussende studenten ontmoet – de sculptuur is het herkenningspunt van Tartu. Restaurants en cafés liggen langs het marktplein. Het Café Pierre Chocolaterie biedt bijvoorbeeld heerlijke taarten in een heerlijk historische café-ambiance.

UIENDORP OP WATER: PEIPUSSEE

De enorme Peipussee (Peipsi järv) is het grootste meer in de Baltische staten. Het is 3.555 vierkante kilometer, 140 km lang en meet op het breedste punt 50 km. De grens met Rusland loopt door het meer.
De oever van het meer van Peipus is gedeeltelijk bedekt met riet, in het noorden zijn er lange, eenzame zandstranden. De hele omgeving is heerlijk rustig en afgelegen, straalt een heel speciale sfeer uit.

Historisch interessant zijn de zogenaamde uien dorpen. In de dorpen aan de Peipussee wonen veel oude orthodoxen, ook bekend als oude gelovigen. De tak van geloof ontstond in de loop van een kerkhervorming in de 17e eeuw.Weigering van deze hervorming stichtte het ‘oude geloof’. Ze werden vervolgd door de Russische kerk en vluchtten, sommigen van hen naar Lake Peipsi. Aan de westelijke oever van het meer zijn er tegenwoordig nog steeds enkele van deze gemeenschappen. In kleine musea in Käsepää of Kolkja bezoekers inzicht in het leven van de oud-gelovigen, zelfs hun kerken kunnen worden bezocht.
De term “ui dorpen” is genoemd naar de wijze dat veel van de bewoners van de regio van de bollenteelt leven.
Niet voor iedereen zijn de dorpen aan het meer een hoogtepunt. Maar juist deze afzondering, deze dag oude, oude cultuur, het origineel maakt de regio een interessant station – zo volledig gerechtvaardigd voor ons in de top 10.

Bekijk ook:

Estland vakantie
De beste hotels in Tallinn
Lahemaa Rahvus Park Estland
Tallinn Estland
Estland Bezienswaardigheden
Beste reistijd naar Estland

HET GROOTSTE EILAND: SAAREMAA

Saaremaa, het grootste eiland in Estland, is ook bekend onder de Duitse naam Ösel. Saaremaa ziet eruit als een andere wereld, zoals uit een andere tijd – vooral als je rechtstreeks uit het levendige Tallinn komt. Stenen muren gemaakt van keien, windmolens en rieten dak huizen karakteriseren het uiterlijk.
Vanwege de geïsoleerde situatie heeft het Sovjet Russification beleid hier nauwelijks aangegrepen, ook Saaremaa was een beperkt gebied tijdens het Sovjettijdperk. Dus het eiland is nog steeds heel origineel vandaag. Dat is wat de charme maakt.
Saaremaa is met name goed te verkennen op de fiets. Dan moeten de windmolens in Angla, het kleine kerkje in de buurt en de meteorietkrater van Kaali op de route liggen.
Kuressaare, de hoofdstad van het eiland, is een populaire plek voor spa- en ontspanningsvakanties. Als u wilt ontspannen na een stedentrip naar Tallinn, is dit de plek voor u.

Bekijk ook:

Estland vakantie
De beste hotels in Tallinn
Lahemaa Rahvus Park Estland
Tallinn Estland
Estland Bezienswaardigheden
Beste reistijd naar Estland

DE ZOMERHOOFDSTAD VAN ESTLANDS: PÄRNU

Het stadje aan de westkust wordt gekenmerkt door mooie houten villa’s, goed onderhouden parken, pittoreske straatjes en een werkelijk prachtig zandstrand.
Pärnu staat bekend als een resort. Sinds de 19e eeuw kwamen er sinds de ontdekking van modder en de opening van de eerste badplaats hier recreatiezoekers uit Estland, Finland, Zweden en Duitsland. De Tweede Wereldoorlog heeft zijn stempel gedrukt in Pärnu. Na de wederopbouw gebruikten vooral Russen de badplaats.
De Rüütli is de winkelstraat Pärnus, een voetgangersgebied, waar u heerlijk kunt wandelen. Cafés nodigen u uit om te stoppen. Een plek om verliefd op te worden!
Als je hier enige tijd doorbrengt, zul je vertraging ondervinden. De sfeer is redelijk rustig en waardig – vooral in het kuuroord langs de kust. Hier zijn ook het oude Kursaal uit 1880 – vandaag een restaurant – en het modderbad.
Als je op zoek bent naar rust en ontspanning, moet je weten dat het in Pärnu ook anders kan. In de zomermaanden zijn er muziekfestivals en andere evenementen … tijden die men zoekt, de andere verkiest te vermijden. Maar het is deze mix die Pärnu speciaal maakt!

EILAND HIIUMAA: PUUR NATUUR

Het eiland Hiiumaa ligt ten noorden van haar zus Saaremaa en zou op de lijst moeten staan ​​voor rustzoekers en rustzoekers.
Hiimuaa heeft een lange geschiedenis: ongeveer 455 miljoen jaar geleden werd het eiland gevormd door een meteorietenexplosie.
Kärdla is de hoofdstad van Hiiumaa en tegelijkertijd de grootste stad. De rustige sfeer en de groene uitstraling maken Kärdla tot een uitstekende plek voor een ontspannen vakantie. Hij kan het beste per fiets of te voet worden verkend. Vooral de aantrekkelijke houten architectuur in het oude centrum, het museum Pikk Maja, de geschiedenis van Hiiumaas en de eenvoudige stijlkerk zijn de moeite waard. In Köpu, Ristna en Tahkuna zijn drie vuurtorens die bezocht kunnen worden. De enorme vuurtoren van Köpu kan terugkijken op 500 jaar geschiedenis.

Interessant is een bezoek aan het hoogveen Määvli. Hier rijst de rivier de Nuutri op, die bij Kärdla de zee in stroomt. Naast de wetlands, bossen en natuurlijk de kust met zijn lange zandstranden karakteriseren het uiterlijk van het eiland.
Vanwege de vlakke topografie is Hiiumaa, aangesloten via een dam eiland Kassari, ideaal om te fietsen. Er zijn bewegwijzerde routes over het eiland.
Hiiumaa is te bereiken met de veerboot vanuit Rohuküla. Er is ook een veerdienst naar Saaremaa. In bijzonder koude winters is het eiland zelfs verbonden via een ijsweg met het vasteland.

KÄSMU SCHIEREILAND IN HET NATIONALE PARK LAHEMAA

Aan de noordkust van Estland, net buiten Tallinn, ligt het Lahemaa National Park. Lahemaa betekent “land van de baaien”. De prachtige kustlijn wordt gedomineerd door talloze baaien, stranden, enorme keien en dromerige vissersdorpjes. Het binnenland, de moerassen en historische landhuizen wachten op verkenning.
De vier belangrijkste schiereilanden van Lahemaa worden Juminda, Vergi, Pärispea en Käsmu genoemd. De kustlijn van het Lahemaa National Park werd weinig beïnvloed door menselijke handen, het was in het Sovjet-tijdperk een militair beperkt gebied. Oude militaire gebouwen zijn bijvoorbeeld nog steeds te vinden op het meest noordelijke puntje van het schiereiland Käsmu.
Käsmu is zeker een bezoek waard. Wandelpaden leiden naar de noordpunt, het kapiteinsdorp Käsmu – waar vroeger een marineschool was en veel zeilers en kapiteins woonden hier – trekt met idylle, een maritiem museum en een kleine, houten vuurtoren. Daarnaast zijn er veel rotsblokken op Käsmu. De grootste brokken, verspreid over het park, bereiken een hoogte van zeven meter en een omtrek van meer dan 30 meter!

NATIONAAL PARK SOOMAA

De oorspronkelijke natuur en de mix van bossen, moerassen, uiterwaarden, ondergelopen weilanden en beboste weiden maakt Soomaa. Moerassen en venen zijn belangrijke landschapskenmerken in het Soomaa National Park.
Wandelpaden en houten plankbruggen leiden door de betoverende natuur. De stilte in de hei en het spel van kleuren zijn fascinerend. Een mooie route leidt van Karuskose naar het noorden – door Bruchwald, uitgestrekte heidevelden, langs diepe zwarte meren. Een mooie wandeling van ongeveer een uur of twee. Een uitkijktoren biedt een panoramisch uitzicht.
Let op: De weg naar Karukose of naar het beginpunt van de tocht is een smalle, verharde bospad. Tegemoetkomend verkeer, vocht en een niet geheel ondubbelzinnige tekens kan het moeilijk om er te komen.
In Riisa is er een natuurpad die ook voor rolstoelgebruikers en kinderwagens. Het loopt door bos en heide en biedt dus een prachtige dwarsdoorsnede van de Soomaa landschappen.

Het bezoekerscentrum van het Nationaal Park bevindt zich in Körtsi-Töramaa.
Soomaa “vijfde seizoen” is bekend: De overgang van winter naar vaak lente brengt met het overstromingen. Het park is dan alleen in bepaalde omstandigheden toegankelijk Töramaa over dan (vanuit het zuiden) te bereiken met de auto mag alleen richting Kõpu.

TALLINN

Natuurlijk is Tallinn in de top 10 bezienswaardigheden meer dan voorspelbaar. Maar wat moet je doen?
Tenslotte biedt Tallinn een geweldige mix van geschiedenis en moderniteit, geweldige bezienswaardigheden, dineren van wereldklasse en markten zelf zo professioneel met het alomtegenwoordige thema uit de middeleeuwen dat bezoekers zich echt naar een andere tijd voelen getransporteerd.
We willen niet eens de Town Hall Pharmacy, Kadriorg of de ‘dikke Margarethe’ noemen, omdat de meeste Tallinn bezoekers toch op de lijst staan. Maar wat dacht je van een wandeling door de straten van Kalamaja? Het district in het noordwesten van Tallinn was vroeger een woonplaats en werk voor vissers of havenarbeiders, later een locatie voor industrie en arbeiderswijken. De special, de geschiedenis reflecterende architectuur maakt de Viertel u.a. out. Veel houten huizen sieren de straten. Het district, dat natuurlijk in economische zin is veranderd, is nu een populair (woon) district, trekt creatief aan, biedt eetgelegenheden en winkels buiten de mainstream.
Of Tallinn van verheven hoogten? De meer dan 300 meter hoge televisietoren in het noordelijke district van Pirita biedt een fantastisch panoramisch uitzicht over de stad en is ook een museum en een interactief avonturencentrum.
En als u geïnteresseerd bent in fotografie, moet u een bezoek brengen aan het kleine fotomuseum in het stadscentrum, net achter het stadhuis.
Als je de Esten en hun nationale cultuur wilt begrijpen, kun je deze plek niet missen: de zangtribune. Als je naar de gigantische fase in het noordoosten van Tallinn gaat, krijg je een vaag idee van de grootte en het effect van de songfestivals. Ze zijn een uitdrukking van nationale identiteit en kunnen niet worden genegeerd in de Estlandse cultuur. Uiteindelijk werd het land onafhankelijk van de Sovjet-Unie door de “Zingende Revolutie” op een grotendeels vreedzame manier.

Flacco
Logo