Duiken op Malta

Malta is één van de meest perfecte duiklocaties die Europa rijk is. Malta is een eilandengroep gelegen in de Middellandse zee van Zuid-Europa. Het eiland ligt ten zuiden onder Italië en ten noorden van Afrika.
Doordat Malta een rotseiland is en weinig zandstranden heeft is het water kristalhelder. Door het helderblauwe water is Malta geliefd bij menig duiker. Het zicht kan zelfs oplopen tot 40 meter.
De temperatuur van het water ligt ongeveer tussen de 21 graden Celsius in de winter en 27 graden Celsius in de zomer.
Het is vooral prettig dat er weinig stroming is waardoor het zicht geweldig is. Voor snorkellaars en avontuurlijke duikers is er veel te zien. Door de aanwezigheid van diverse wrakken, grotten en tunnels is het ideaal voor de ervaren en meer technische duikers.

Duiken in de parel van de Middellandse Zee

Een van de bekendste en mooiste plekken om te duiken bij Malta is de Blue lagoon. Deze staat ook wel bekend als de Crystal lagoon door het kristalheldere turkooisblauwe water. Tijdens het duiken rondom de riffen van Malta komt u verschillende vissoorten tegen in de mooie onderwaterwereld.
De meest voorkomende vissoorten zijn de tonijn, zeepaardje, octopussen, fireworms, barracuda’s, murenen en zonnevissen. Ook is er volop aanwezigheid van zacht koraal en zeegras vol met kleine rif vissen te zien.
Erg belangrijk om op te letten is dat er aan duiken strenge regels gehanteerd worden op Malta. Niet iedereen mag ‘zomaar’ duiken. Veiligheid staat altijd voorop.
Daarom is het van groot belang om als beginnend duiker een duikcursus te volgen en een brevetkaart te halen, genaamd PADI. Het PADI-bevret is een internationaal bevret dat wereldwijd geldig is.
Ook ervaren duikers moeten altijd een logboek en brevetkaart bij zich hebben. Deze regels zijn opgenomen omtrent de Europese regelgeving EN 14467. Alle duikscholen in Malta voldoen aan deze regels, hierdoor weet u zeker dat het veilig is.

Er worden verschillende soorten duikcursussen aangeboden.

Het ligt aan uw ervaring en interesse welke cursus het beste bij uw wensen en behoeften past. Voor de beginnende duiker worden er diverse cursussen aangeboden.
De meest korte cursus is de Discover Scuba. Dit is een cursus speciaal voor beginners. Het is als het ware een korte kennismaking met de duiksport.
U zult dan ook een introductie duik maken in een zwembad. Een iets uitgebreidere variant waarbij u ook een duik maakt in de zee is de Discover Scuba Diving. Dit is een cursus van 1 dag waarbij u kennismaakt met de duiksport door middel van een theorieles, een introductie duik in een zwembad en een duik in de zee.
Als u deze cursus heeft gevolgd is het mogelijk om meerdere duiken te maken onder begeleiding van een duikinstructeur. Wilt u als beginner een cursus volgen waarbij u ook direct een certificaat krijgt? Dan is de korte cursus Scuba Diver het meest geschikt. U krijgt allereerst drie theorielessen om de benodigde kennis in u op te nemen.
Vervolgens maakt u drie trainingsduiken in een zwembad en maakt u twee duiken in de zee. Het is mogelijk om met dit certificaat op andere plaatsen te duiken maar dit mag uitsluitend onder begeleiding van een duikinstructeur. Voor de echte avonturiers is er de Open Water Cursus.
Dit is een cursus voor beginners van 4 tot 5 dagen waarbij u theorielessen, zwembadtraining en vier open water trainingsduiken vanaf de kant of een boot krijgt. De minimale leeftijd voor deze cursus is 12 jaar. Na het met succes afronden van deze cursus ontvangt u een Open-Water diver-certificaat.
Wilt u alvast in Nederland oefenen met duiken? Dat kan met de Referral cursus. Dit is een cursus waarbij u in Nederland de theorielessen en zwembadtraining volgt, en waarbij u op uw vakantiebestemming die vier buitenwaterduiken maakt. Na ongeveer twee of drie dagen haalt u het open- watercertificaat. Daarna kunt u een vervolgopleiding volgen of vrij gaan duiken. Voor gevorderen en bezitters van het open- watercertificaat zijn er ook nog extra cursussen en opleidingen te volgen.
Met de Advanced Cursus gaat u leren diepduiken en maakt u kennis met onderwaternavigatie, nachtduiken, wrakduiken en stroomduiken. De cursus bestaat uit vier of vijf duiken en het gaat altijd om een diepe duik. Daarnaast is het bezit van een open-watercertificaat verplicht. Ook is het mogelijk om een cursus te volgen omtrent veiligheid. Dit is de cursus Emergency First Response. De cursus duurt 1 dag en is te vergelijken met een EHBO cursus.
U leert hier een aantal basis vaardigheden.
U kunt ervoor kiezen om hierna ook nog de cursus Rescue Cursus te volgen. Dit is te vergelijken met een uitgebreide EHBO cursus. Tijdens de cursus leert u om probleemsituaties te voorkomen en te reageren op onverwachte noodsituaties.

Om deel te nemen aan deze cursus zijn wel een aantal eisen verboden. Zo dient u in het bezit te zijn van een Advanced- certificaat en dient u minimaal 20 logboekduiken te hebben.

Voordat u naar Malta gaat om te duiken is het belangrijk dat u een medische verklaring bij u heeft waarin staat dat u volledig gezond bent. Dit is voor uw eigen veiligheid.

De meest bekende duikbasis op Malta is Maltaqua.

Dit is tevens het eerste Padi centrum in Europa. Het biedt een uitgebreid aanbod aan duikmogelijkheden.
Er worden ook dagtrips aangeboden waar u in kleine groepen van ongeveer zes personen gaat duiken. Om een duikstek te bereiken moet u ongeveer 5 minuten zwemmen.
Naast het feit dat duiken in Malta geweldig is, kent het eilandje ook een overvloed aan schatten boven de waterlijn.
Het is erg aan te raden om het duiken af te wisselen met het bezoeken van de meest indrukwekkende bezienswaardigheden. De geschiedenis van Malta is terug te zien in de gebouwen en architectuur.
Een aanrader is het oorlogsmuseum. Hier ziet u de overblijfselen van fort St. Elmo. Dit was een belangrijk fort in de Tweede Wereldoorlog. Ook is het erg leuk om de bekende Festas te bezoeken.
Dit zijn feestdagen waarbij er veel muziek, lekker eten en vuurwerk aanwezig is. De inwoners van Malta, de Maltezen, zijn de meest vriendelijke mensen. Als u voor de eerste keer naar Malta gaat dan bent u een toerist.
Gaat u naderhand nogmaals terug dan zullen de Maltezen u ontvangen als vrienden. Doordat de meeste inwoners van Malta Rooms-Katholiek zijn is er een overvloed aan de mooiste kerken en kapellen.
Een bezoek aan Valletta, de hoofdstad van Malta is zeer zeker de moeite waard om te bezoeken. De stad wordt de stad van de ridders genoemd door haar roemrijke verleden.
Flacco
Logo