De Route Napoléon

Na zijn bijna een jaar durende ballingschap op het eiland Elba, trekt in maart 1815 Napoleon met een meer dan 1000 man sterk leger naar Parijs om de macht weer over te nemen. Vanaf Portoferraio meert hij aan op het Franse vasteland en overbrugt binnen zes dagen vanaf de Provençaalse badplaats van Vallauris Golfe-Juan de 335 km afstand naar Grenoble.

De sporen van deze bekende als Vol d’Aigle bekende geforceerde mars, vernoemd naar de Napoleontische wapen adelaar, tegenwoordig bekend als de Route Napoléon snelweg route volgt ruwweg de route National 85.
In de vier departementen van de twee regio’s Provence-Alpes-Côte d’Azur en Rhône-Alpes kunt u een werkelijk oerlandschap aantreffen.
Met paarse lavendelvelden, groene weiden, turquoise meren, midden bruine rotshellingen en sneeuwwitte bergtoppen, de Route Napoléon biedt wandelaars, fietsers en zeker ook kampeerders volop weelderige kleuren.

Startpunt van de Route Napoléon is Vallauris Golfe-Juan, waar de landing van Napoleon wordt gevierd op het vasteland van Frankrijk met militaire parades en zeeslagen, ieder jaar op de eerste weekend van maart aan het strand.
Op slechts een paar minuten, in het westen, ligt Cannes, het beroemde film metropool aan de Côte d’Azur, een symbool van luxe, jetset en aristocratie.
Elk jaar in mei vind het wereldberoemde International Film Festival in het Palais des Festivals en het Congres plaats, die is gelegen aan de prachtige boulevard Boulevard de la Croisette.
Daarnaast is de pittoreske oude binnenstad van Le Suquet in Cannes zeker een bezoekje waard. Een feest voor de zintuigen kan worden ervaren in de Forville-hal.
Een andere plaats met een wereldwijde reputatie ligt op een paar kilometer in het noorden: de Parfum hoofdstad Grasse. Grasse biedt amateur parfumeurs de kans om hun eigen geur in één van de drie grote geur huizen Molinard, Fragonard en Galimard te creëren.
De route leidt naar het dromerige dorpje Séranon, waar het Château de Broundet Napoleon diende als kamp om te overnachten. Zelfs als er momenteel nog slechts een ruïne is behouden, toeristen word de mogelijkheid geboden om de nacht door te brengen in de prinsenhuizen door middel van een kleine omweg naar het Château de Trigance.
Gedomineerd door een 184 meter hoge kalkstenen rots, het dorpje Castellane ligt een beetje verder naar het noorden aan de poorten van de Gorges du Verdon, welke wordt beschouwd als een van de diepste en meest spectaculaire kloven in Europa en leidt naar de spectaculaire Lac de Sainte-Croix.
Vooral in de zomer en het voorjaar is het kuuroord Digne-les-Bains een bezoek waard. Ieder jaar in augustus genieten inwoners en toeristen van een uitbundige lavendelcorso en de lavendelmarkt. Vanuit Sisteron verlaat u de Provence. In de citadel van het dorp wordt Napoleon’s verblijf onthouden in de vorm van een klein museum.

Op de weg via de Dauphiné naar Grenoble komt u langs de stad Gap, waar elk jaar in juli het Internationale Folklore Festival uitnodigt tot dansen en feest vieren.
Boven de stad biedt het Domaine de Charance, een park van 220 hectare, een prachtig uitzicht op het stijgende alpine landschap.
Culinaire genieten kan men doen met de beroemde Murçon, een grove gekookte worst met karwij en venkel.
Omlijst door het Massif du Dévoluy is het uitzicht idyllisch langs de route Napoléon en de bezoekers rijden langs bergmeren zoals de Grand Lac du Laffrey en het Lac du Sautet.
Vlak voor het bereiken van de bruisende metropool Grenoble, passeert u het dorpje Vizille, met het majestueuze kasteel dat tot 1975 zomerresidentie van de Franse president was, en momenteel het Musée de la Révolution française.
Tenslotte is het einddoel van de Napoleontische tour  de stad Grenoble, het centrale economische centrum en met drie oude universiteiten die omringd worden door de bergen van Grande Chartreuse en Vercors.
Eenmaal aangekomen, bekijk dan ook zeker het Fort de la Bastille. Deze voormalige vesting, 264 meter boven de stad, is te bereiken met de “bulles”, een kabelbaan die bestaat uit bolvormige gondels en biedt een prachtig panoramisch uitzicht.

Flacco
Logo