De mooiste nachttrein ritten in Europa

De nachttrein – zelfs het woord straalt een nostalgische magie uit. In ons hoofd rammelen we door het platteland op stoffige fluwelen stoelen. Een vergeten gevoel verspreidt zich: ontspannenheid. In tijden waarin we in een uur of twee heen en weer kunnen bewegen tussen metropolen en culturen, lijken nachttreinen nogal absurd. De reis duurt langer, de treinen zijn vaak vrij ongemakkelijk – en toch is deze ouderwetse flair precies wat de magie van het reizen met de nachttrein maakt.

Heb je zin? We presenteren zeven van de mooiste en meest iconische nachttreinen in Europa:

1. Van Berlijn naar Moskou met de “Zwaluw”

Neem de nachttrein van Berlijn naar Moskou – en kom terug met verhalen over de lange, verrassend onromantische en toch indrukwekkende reis.
In dik 20 uur brengt de Euronight 441 je van de Duitse hoofdstad naar de Russische hoofdstad. Genoeg tijd om je langzaam onder te dompelen in de Russische cultuur in het voorbijgaande landschap.

Prijzen beginnen bij ongeveer 200 euro in de tweede klas.

2. Van Londen naar Venetië met de Venice-Simplon-Orient Express

Zin in pure luxe? Aan boord van de Venice-Simplon-Orient-Express vindt u het in overvloed. De moderne Orient Express is als een reis terug in de tijd naar de glamoureuze jaren ’20. Stijlvol met treinbestuurders in een chique uniform, prachtige restauratiewagen en pianomuziek in de barwagen. De klassieke route leidt van Londen naar Venetië met een overnachting. Soms worden andere bestemmingen aangeboden, waaronder Berlijn, Parijs, Praag, Boedapest en Istanbul.

Het enige nadeel: de luxe komt ook tot uiting in de prijs. Met ongeveer 2.500 euro per nacht is deze nachttrein meer een “once in a lifetime” ervaring.

3. Nachttrein naar Lissabon met Trenhotel

Ja, je kunt de roman Nachttrein naar Lissabon van Pascal Mercier echt tot leven brengen. Van Madrid of de Franse stad Hendaya, nachttreinen naar de Portugese hoofdstad – en heel goedkoop!

Met de Trenhotel treinen van de staatsspoorwegmaatschappij van Spanje, Renfe, zwaait u door het Spaanse en Portugese platteland.

De treinen zijn natuurlijk veel eenvoudiger dan de Orient Express, maar de prijzen beginnen bij 29 euro per persoon voor een stoel. Het is ongeveer twee keer zo duur in een slaapauto.

4. Van Helsinki naar Lapland met de kerstman Express

In slaap vallen in de Finse hoofdstad en wakker worden in Santa Claus Village Rovaniemi? Dat gaat met de nachttreinen in Finland. Onderweg ziet u eindeloze bossen en honderden meren in het maanlicht of in de middernachtzon.

Eenmaal in Lapland kun je – bijvoorbeeld – in de winter het ijshotel bezoeken of je vergapen aan het witte landschap tijdens sneeuwschoen wandelen of in een husky slee.

Het beste: de Finse nachttrein is volledig betaalbaar, een kaartje in het slaapgedeelte voor één persoon kost vanaf 80 euro.

5. Van Londen naar de Hooglanden met de Caledonian Sleeper

Van de drukte van de metropool tot de uitgestrektheid van de Hooglanden, de Caledonian Sleeper neemt je mee naar het vasteland van het Verenigd Koninkrijk. En we zouden niet verrast zijn als je in de voetsporen van Harry Potter voelt zoals in de Hogwarts Express.

Natuurlijk kan je ook vliegen. Maar rijden door de met mist bedekte heuvels in weelderig groen is de perfecte inleiding tot je reis in Schotland. Vooral omdat de teinbar Scotch whisky en craftbeer serveert. Proost!

De nachttrein van het Hoogland is geen koopje – met prijzen vanaf 187 euro in het slaapcompartiment, maar nog steeds echt betaalbaar.

6. Van Trondheim naar Bodø met de Nordland-trein

De buitenbestemming bij uitstek biedt een prachtig zicht achter een treinraam: de Nordland-trein brengt je van Trondheim naar Bodø. Hij beslaat bijna 730 kilometer en kruist bijna 300 bruggen – en de poolcirkel. Een spectaculair uitzicht is gegarandeerd tijdens deze treinreis.

Als u daarna een dosis Noorwegen kunt verdragen, zijn er veerboten naar Lofoten in Bodø.

Prijzen: vanaf 122 euro in de slaapwagen.

7. Van Parijs naar Venetië met Thello

Van een van de meest romantische steden ter wereld tot de andere: dat is met Thello. De reis begint in Parijs en neemt je via Dijon, Milaan, Verona en Padua naar Venetië – of omgekeerd. De treinen bieden geen onnodige toeters en bellen, dus zijn perfect voor budgetreizigers.

Kaarten beginnen bij 29 euro in het compartiment met zes bedden, comfortabele tweepersoonscabines met eigen badkamer en ontbijt vanaf 85 euro.

Flacco
Logo