De mooiste dorpjes in Toscane

Heuvels met cipressen, tarwevelden, dorpjes op een heuvel, een uitnodigend druiven prieel, sommige beelden strelen reizigers op een tijdloze manier. Toscane is er een van. Wij bieden u een selectie van de mooiste dorpen van Toscane.

1 Volterra

Een van de essentiële steden van de regio. Gelegen in het centrum van Toscane en bovenop een heuvel domineert het de valleien van Cècina en Era. Een ideale uitvalsbasis voor het ontdekken van het rijke erfgoed van de regio. Van Etruskische graven uit verschillende eeuwen vóór onze jaartelling tot middeleeuwse kerken en paleizen van de zestiende eeuw, Volterra vertelt het verhaal van dit lang verscheurde gebied tussen Florence en Siena.

2 Arezzo

Arezzo, een voormalige Etruskische stad, onthult trots de rijkdom van zijn verleden, tussen zijn twee rivalen, Siena en Florence. Tijdens uw verblijf in Arezzo, haast u zich naar de basiliek van San Francesco, om de beroemde fresco’s van Piero della Francesca te bekijken, ernstig beschadigd, maar onlangs gerestaureerd. In de werken van deze grote Renaissance-meester, kind van het land, worden de superieure kwaliteiten onthuld die het genie van zijn kunst maken: de zuiverheid en precisie van zijn composities, de beheersing van perspectief, soberheid, menselijkheid die komt uit elk gezicht … Na een wandeling door de kerk van Santa Maria della Pieve, een verbazingwekkend romaans gebouw, zul je een ribollita verslinden en de huizen van Petrarche en Vasari bezoeken.

3 Cortona

Op de grens van Toscane en Umbrië, ten noorden van het meer van Trasimene, was Cortone ooit een belangrijke Etruskische stad, die nog steeds een cyclopische muur en de Tabula Cortonensis (Museum van de Etruskische Academie) is. De stad is vol van Toscaanse charme en heeft een zeer mooie verzameling heilige kunst (Virgin to the Child, door Pietro Lorenzetti, Annunciatie, door Fra Angelico, Piéta, door Pierre de Cortone …). Een stukje buiten de muren, wordt de kerk van Santa Maria Nuova toegeschreven aan Giorgio Vasari (in het midden van de 16e eeuw), de promotor van de term “Renaissance”. Minder dan een uur rijden zijn Siena, Arezzo, Perugia, Assisi.

4 San Giminiano

Deze stad, die op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat, is een van de mooiste stedelijke ensembles van de 13e tot 14e eeuw die bewaard zijn gebleven. In de dubbele omheining van de middeleeuwse torenhuizen stijgen hun karakteristieke silhouetten nog steeds naar de hemel. Op de Piazza del Duomo ademt de collegiale kerk Santa Maria Assunta de elfde eeuw uit. Binnen is het fresco van het Laatste Oordeel van Taddeo di Bartolo (1363-1422) een wonder, net als de Storie del Nuovo Testamento (1338-1340) van Lippo en Federico Memmi. In het paleis van Popolo, waar Dante ooit sprak, worden prachtige werken gepresenteerd.

5 Montepulciano

Dit charmante dorp, 1500 jaar geleden gesticht, ligt in de provincie Siena en is vooral populair bij liefhebbers van wijn en architectuur. Er komt een steegje naar Piazza Grande en de kerk San Biagio om te genieten van het panorama op het Toscaanse platteland.

6 Pienza

Dit charmante Toscaanse dorp gelegen tussen Montalcino in Montepulciano, biedt uitzicht op sublieme landschappen. Maak van de gelegenheid gebruik om langs de wallen te wandelen, door de straten te slenteren en het uitzicht op de heuvels van Val d’Orcia te bewonderen. Ingedeeld als werelderfgoed door UNESCO en geboorteplaats van paus Pius XII.

7 Montalcino

De versterkte stad Montalcino, geplant op de top van een heuvel met uitzicht op de vlakten van Val d’Orcia, heeft een bedwelmende sfeer. Hoofdstad van Brunello – de rode wijn die in de regio wordt geproduceerd – het is leuk om te genieten van een drankje in een enoteca na het doorkruisen van de steegjes van de oude stad. Deze middeleeuwse stad herbergt ook vele culturele en historische bezienswaardigheden: een fort, pittoreske kerken en, een paar kilometer ten zuiden van de stad, de abdij van Sant’Antimo.

Flacco
Logo