De mooiste dorpen aan de Côte d’Azur

De Côte d’Azur telt meer dan 120 kleine dorpjes, sommigen behoren tot de mooiste in Frankrijk. Hoog gelegen boven de zee heeft elk dorp heeft zijn bijzondere charme. Onder de beroemdste dorpen zijn:

Coaraze

Coaraze, met zijn kleine smalle geplaveide steegjes en zijn oude stenen huizen, doet het denken aan een klein middeleeuws dorp. Bijzonder indrukwekkend is de collectie keramische zonnewijzers, ondertekend door Jean Cocteau, Valentin en Georges Douking. Veel kunstenaars hebben zich gevestigd in dit zonnige dorp om zich aan leer, tin of hout bewerking te wijden.

Sainte-Agnès

Sainte-Agnès is het “hoogste kustdorp in Europa” en is door de vereniging Les Plus Beaux Villages de France uitgeroepen tot een van de mooiste dorpen van Frankrijk. Het fort was het zuidelijkste punt van de Maginot-lijn. Vanuit het kasteel heb je een prachtig uitzicht op de stad Menton en de Middellandse Zee.

Èze

Bijna precies tussen Nice en Monaco ligt het pittoreske dorp Éze op een steile klif met uitzicht op het schiereiland Saint-Jean-Cap-Ferrat. Het dorp wordt gekenmerkt door de middeleeuwse straten en de cactussen “Jardin d’Eze”, die een spectaculair uitzicht op de kliffen en de Middellandse Zee bieden. De talrijke ambachtelijke kunstwinkels geven een traditionele en authentieke charme.

Tourrettes-sur-Loup

Tourrettes-sur-Loup ligt op een rotsachtig hoogvlakte boven de rivier de Loup en biedt een adembenemend uitzicht op de zee. Door zijn overvloeiende bloei wordt de plaats ook “Stad van Violetten” genoemd, maar het is ook de plaats van een kunstenaar. Hier zijn veel wevers, pottenbakkers, keramici, schilders, beeldhouwers en juweliers gevestigd.

Gourdon

In het achterland van Nice ligt Gourdon op een hoogte van 760 m op een rots en kijkt uit over de vallei van de Loup. Het onvergelijkbare panorama strekt zich uit over 80 km bij helder weer: van Théoule-sur-mer naar Nice kunt u overzien! Door deze uitzonderlijke locatie wordt het dorp ook “Nid d’Aigle” genoemd (“Arendsnest”). Het 13e-eeuwse kasteel van Gourdon en zijn tuinen zullen u betoveren.

Peille

Het middeleeuwse dorp Peille ligt op een heuvel in de Maritieme Alpen. De romaanse kerk van Sainte-Marie-de-l’Assomption is geclassificeerd als monument historique, en de moedigen onder ons kunnen de steile trappen beklimmen, waarna men een adembenemend uitzicht kan hebben.

Saint-Paul de Vence

Met de zee in het zicht en de bergen in de rug is het middeleeuwse dorp Saint-Paul de Vence, maar een korte tocht van Nice verwijdert. De goed bewaarde fortificatie en de pittoreske straatjes maken het een druk bezochte plek aan de Côte d’Azur. Veel artiesten en ambachtslieden hebben zich hier ooit gevestigd; Marc Chagall heeft 20 jaar van zijn leven in Saint-Paul de Vence doorgebracht en is begraven op de plaatselijke begraafplaats.

 

Saorge

De huizen van Saorge zijn gebouwd op de hellingen van de Franse Maritieme Alpen, die de Roya vallei domineren. De structuur van het dorp is een indrukwekkend voorbeeld van de middeleeuwse architectuur, die de zwaarste omstandigheden moest weerstaan. Saorge is ook een van de “mooiste dorpjes in Frankrijk”.

https://www.instagram.com/p/BprI55rgS8a/

 

https://www.instagram.com/p/BoyhxBoAwpa/

 

Flacco
Logo