De mooiste bergpassen in de Alpen

Je kronkelt en rijdt door ruige rotsachtige landschappen, dichte bossen en weelderige groene bergweiden: deze tien bergpassen beloven een prachtig uitzicht en een portie avontuurlijk gevoel.

Pordoijoch

De pasweg over de Pordoijoch is een uitdaging, zelfs voor liefhebbers van bochten – hier kunnen ongeveer 60 bochten worden genomen. Met een piekhoogte van 2239 meter is de Passo Pordoi de hoogste pas op de “Great Dolomites Road” en vooral in de zomer cavorteren hier veel auto- en motorrijders. Maar het gebied tussen Sella Group en Sass Bece is ook populair bij bergbeklimmers en wandelaars. Een stop bovenaan de pas is de moeite waard – vanaf hier brengt een kabelbaan bezoekers in slechts enkele minuten naar de 2950 hoge top van Sass Pordoi en biedt een adembenemend panoramisch uitzicht.

terug naar menu ↑

Großglockner Hochalpenstraße

In het hart van het nationale park Hohe Tauern loopt de gevarieerde Großglockner Hochalpenstraße 48 kilometer lang van de provincie Salzburg naar Karinthië. De Alpenweg loopt door kleurrijke alpenweiden en bergbossen. Het hoogste punt is de Kaiser-Franz-Josefs-Höhe, die een duidelijk zicht biedt op de top van de Grossglockner, de hoogste berg in Oostenrijk. De tolweg is geopend van begin mei tot eind oktober.

terug naar menu ↑

Gotthard pas

Op 110 kilometer verbindt de Gotthard pas de Zwitserse steden Altdorf en Biasca. De Alpenweg leidt tot 2107 meter, met het meest opwindende gedeelte op de zuidelijke flank: de geplaveide Tremola-passage kronkelt door het Alpenlandschap met zijn 24 dicht opeengepakte serpentines. Gebouwd in 1830, wordt het tegenwoordig beschouwd als het langste monument in Zwitserland

terug naar menu ↑

Furka pas

De Furka pas van 2.429 meter verbindt de Zwitserse gemeenten Gletsch en Andermatt. De weg volgt gedeeltelijk de oude tandradbaan Furka-Oberalp, waarvan de historische stoomlocomotieven in de zomer kunnen worden waargenomen tijdens het rijden door de Zwitserse Alpen. De weg klimt zigzaggend aan de rand van de Rhône-gletsjer en rond het historische hotel “Belvédère”. Het is de moeite waard om een omweg te maken naar de gletsjergrot, die elk jaar in de gletsjer wordt geslagen

terug naar menu ↑

Col du Galibier

De bergweg tussen St. Michel de Maurienne en Briançon wordt beschouwd als een vreselijk zware bergetappe in de Tour de France – al meer dan honderd jaar maakt het deel uit van de route van de beroemde wielerwedstrijd. Op bijna verticaal lijkende steile hellingen van de pas loopt over steile bochten door de hoge bergen van de Hautes Alpes tot 2645 meter hoogte en belooft uitzicht op de imposante toppen van de Franse Alpen. Tijdens de wintermaanden is de Col du Galibier echter gesloten.

terug naar menu ↑

Stelvio pas

De Stilfser Joch Strasse is een straat met superlatieven en verdient de bijnaam “Koningin van de Alpenwegen”. De hoogste pasweg van de oostelijke Alpen belooft eindeloze bochten en verbindt Lombardije met Zuid-Tirol. In smalle serpentijnen slingert de smalle weg tot 2758 meter en biedt een geweldig panoramisch uitzicht op de Ötztaler Alpen. De Stelvio pas is geopend van eind mei tot september.

terug naar menu ↑

Julier pas

Op 2284 meter loopt de Julierpas door de Zwitserse Alpen en verbindt Silvaplana in het Oberengadin met Tiefencastel in de Albula vallei. Talrijke bochten doorkruisen het alpine landschap en kenmerken de route van de passweg, die het hele jaar door begaanbaar is en dienovereenkomstig uitgebreid is. Iedereen die uit het raam naar de alpenweiden kijkt, kan de vele rotsblokken zien – getuige van de gigantische krachten van de gletsjer die hen hier naartoe heeft vervoerd.

terug naar menu ↑

Timmelsjoch

Tussen Sölden en de Zuid Tiroolse gemeenschap van St. Leonhardo in Passiria slingert de kronkelende bergweg zich een weg over de 2509 meter hoge Timmelsjoch. Terwijl u over de grenspas rijdt, heeft u een prachtig panoramisch uitzicht op de Tiroolse Alpen. Op het gedeelte tussen het Ötztal en het Passeiertal bereikt het uitzicht zelfs de Dolomieten bij mooi weer. Vanaf ongeveer half oktober tot eind mei is de tolweg afgesloten

terug naar menu ↑

San Bernardino pas

De San Bernardino pas voert door charmante berglandschappen op 2.065 hoogtemeters van het Zwitserse Hinterrhein naar Ticino. De pasweg kruist het Europese stroomgebied en de taalgrens tussen Duits en Italiaans. De adembenemende Viamala kloof passeert de 100 kilometer lange route, doorkruist uitgestrekte loof- en naaldbossen en passeert door ruige hoge berglandschappen op de top.

terug naar menu ↑

Col de l’Iseran

De Col de L’Iseran, op 2.764 meter boven zeeniveau, is de hoogst begaanbare pas in de Alpen en verbindt de Franse steden Bourg-Saint-Maurice en Lanslevillard. Ondanks de adembenemende hoogte past de weg zachtjes in het berglandschap – zelden overschrijden de hellingen de grens van acht procent. Bijzonder spectaculair is de rit op de pas, de klimatologisch geconditioneerde maar vele dagen per jaar in de wolken. De Iseran Pas is open tussen juni en september

Geef uw mening

      Laat een reactie achter

      Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
      Flacco