De meest opmerkelijke begraafplaatsen van Europa

Begraafplaatsen staan ​​niet per se hoog op de prioriteitenlijst voor stedentrips. Toch bieden veel van deze artistieke parken een plek van ontmoeting, van rust – en vertellen ze veel over de geschiedenis van een stad en haar mensen. Kom natuurlijk met respect binnen! We laten u rustplaatsen zien die de moeite waard zijn in Europa

Le Cimetiere du Pere-Lachaise, Parijs

Het is een van de mooiste begraafplaatsen ter wereld: jaarlijks bezoeken bijna twee miljoen mensen het. Ondanks de vele bezoekers is het park zeer de moeite waard – en niet alleen vanwege de vele beroemdheden die hier hun laatste rustplaats hebben gevonden. Fans van over de hele wereld maken nog steeds pelgrimstochten naar de graven van de schrijver Oscar Wilde, de zanger Jim Morrison en de componist Frédéric Chopin. De graven van minder bekende persoonlijkheden zijn ook weelderig versierd en fascineren bezoekers net zo veel als de uitgestrekte lanen en prachtige kapellen.

Cimitero delle Fontanelle, Napels

Dit is waarschijnlijk de meest spookachtige rustplaats in Napels: strikt genomen geen begraafplaats, maar een catacombe-achtige grot. De Napolitanen, die zich in de middeleeuwen geen begrafenis konden veroorloven, rusten hier uit. De fontanel ontwikkelde zich echter pas tot een massagraf toen de pest grote schade aanrichtte en dagelijks aan 1.500 mensen het leven kostte. Iedereen die het kronkelende grottenstelsel bezoekt, vindt nog steeds massa’s skeletten en schedelbotten van naar schatting vier generaties.

Vrolijke begraafplaats van Sapanta, Roemenië

De “vrolijke begraafplaats” doet zijn naam eer aan. Want als je het kleine Roemeense stadje Săpânța bezoekt, word je begroet door zo’n 600 kleurrijke houten graven met grappige gravures. Ion Stan Pătraş creëerde de bizarre grafstenen. De kunstenaar groeide op in het kleine dorpje in het noorden van Roemenië en sneed als tiener de eerste houten kruisen voor de begraafplaatsen in de omgeving. Zijn filosofie: eer de overledene niet met saaie herdenkingswoorden, maar vier ze met humor en felle kleuren. Zijn filigrane reliëfs tonen mensen die hun favoriete dingen doen.

Begraafplaats Ohlsdorf, Hamburg

Met een oppervlakte van 391 hectare staat het bovenaan de lijst van de grootste parkbegraafplaatsen ter wereld en biedt het de overledene een prachtige rustplaats: met zijn ingewikkeld netwerk van paden, gesnoeide heggen en romantische vijvers lijkt de Ohlsdorf-begraafplaats niet zo net als een plaats van rouw – maar eerder als een gigantische aangelegde tuin. Wie de drukte van Hamburg wil ontvluchten, vindt hier tussen imposante mausolea, zeemansgraven en kapellen ontspanning en rust.

Highgate Cemetery, Londen

Deze plek heeft zijn schoonheid eeuwenlang behouden. De begraafplaats vindt zijn oorsprong in de tweede helft van de 19e eeuw, toen Londen zich snel ontwikkelde tot de grootste metropool van Europa en de kleine begraafplaatsen niet meer genoeg ruimte boden. Wie de parkbegraafplaats bezoekt, ziet nog steeds de kloof tussen de welvarende Victoriaanse samenleving en de middenklasse. De gebieden van de rijke Engelsen zijn versierd met extravagante paviljoens en uitgebreide grafsculpturen, terwijl het oostelijke deel van de begraafplaats meestal eenvoudige grafstenen heeft. Overigens deed de begraafplaats dienst als filmset voor de horrorklassieker “Dracula” uit 1958.

Necropolis, Glasgow

De Schotse dodenstad troont boven de daken van Glasgow, op een heuvel in het oosten van de stad. De zogenaamde Brug der Zuchten leidt bezoekers rechtstreeks naar de vergulde poorten van de vroeg historische rustplaats. De Père Lachaise in Parijs stond oorspronkelijk model voor de begraafplaats. Na een korte planperiode kon de Victoriaanse stijl van de Britten zich echter doen gelden. Zelfs vandaag de dag maakt de necropolis indruk met een veelvoud aan prachtige paviljoens, tempels, obelisken en spectaculaire graffiguren. Het midden van de begraafplaats markeert de ongeveer 17 meter hoge zuil ter ere van de hervormer John Knox.

Joodse begraafplaats, Praag

Volgens schattingen zijn ongeveer 100.000 mensen begraven op slechts één hectare op de Joodse begraafplaats in het midden van de oude binnenstad van Praag. Veel van de graven dateren uit de 15e eeuw. Omdat er geen mogelijkheid was om de rustplaats in het Joodse getto uit te breiden, werden de graven meerdere keren gebruikt. En toch zijn de overledenen nog lang niet vergeten: kleine steentjes sieren de grafstenen als een gebaar van herinnering. Rabbi Löw, waarvan wordt aangenomen dat hij de schepper is van de golem, een figuur van de joodse mystiek, werd hier samen met andere bekende mensen begraven.

Flacco
Logo