De 10 beste parken en tuinen in Parijs

Wil je ontsnappen aan de drukte van de Parijse boulevards? Pak je tas en ga naar een van de beste parken in Parijs.
De Franse hoofdstad staat erom bekend dat ze vol en vervuild is en bij warm weer altijd zo benauwd wordt. Dat betekent dat een beetje frisse lucht hier kan helpen, vooral wanneer een hittegolf toeslaat. Voor een stad van 105 vierkante kilometer volgepropt in een ringweg heeft Parijs een onevenredig aantal schitterende parken en tuinen om lekker achterover te leunen en te ontspannen.

Of je nu op zoek bent naar een wandeling langs de rivier, een relaxte picknickplaats, een yoga- of aerobics les in de buitenlucht, of een plek die bijzonder rijk is aan flora en fauna, er is een groene plek voor jou op deze lijst. De Stad van het Licht biedt misschien wel allerlei magische dingen om te doen, maar deze Parijse parken moeten tot de mooiste bezienswaardigheden van de stad behoren.

Bois de Boulogne

16e arrondissement

Als u zin heeft in een heerlijk dagje uit, Chopin concerten in de zomer, dieren in het wild.
Verspreid over 865 hectare, was het Bois ooit het jachtgebied van Forêt de Rouvray. Het werd aangelegd in de jaren 1860, toen kunstmatige grotten en watervallen werden gecreëerd rond het Lac Inférieur. De Jardin de Bagatelle is beroemd om zijn rozen en waterlelies en bevat een oranjerie die in de zomer op het geluid van Chopin klinkt. De Jardin d’Acclimatation is een pretpark voor kinderen, met een miniatuurtrein, boerderij, achtbaan en boottochten.

Dichtstbijzijnde metro: Porte Maillot

Parc des Buttes-Chaumont


Buttes-Chaumont

Picknicken, uitzicht over de 19e, aperitieven in bruisende parkbar Rosa Bonheur.
Als u op zoek bent naar tuinen die iets minder formeel zijn dan de Tuileries en de Jardin du Luxembourg, is het Parc des Buttes-Chaumont zeker een wandeling waard. Hoog in Belleville en vaak gemist door weekenders die niet te ver van de toeristische lus willen afdwalen, is dit 19e arrondissement park een van de meest magische plekken van de stad. De Buttes-Chaumont, met zijn slingerende paden, watervallen, tempels en verticale kliffen, was een voormalige gips- en kalksteengroeve.

Dichtstbijzijnde metro: Botzaris / Buttes Chaumont

Jardin du Luxembourg


Odéon

Kinderactiviteiten in overvloed, pittige schaakspellen, ruime ligweide rondom de bootvijver.
Dit park van 25 hectare is een gewaardeerde familieattractie. Kinderen komen uit de hele stad voor zijn pony ritjes, ijskraampjes, poppenspel, waterfietsen, zandbakken, schommelboten en draaimolen. Kijk uit voor de intense schaakspelen die plaatsvinden aan de bosrijke kant van het park – en kom daarna langs bij het prachtige Institut Giacometti.

Dichtstbijzijnde metro: Vavin / Odéon / Saint-Sulpice

La Coulée Verte (Promenade Plantée)


Bercy

Uitsekende fietspaden, een schilderachtige route door de stad, uitzicht op tal van blitse Parijse woningen.
In 1969 fluiten de stoommachines op het viaduct van Avenue Daumesnil hun laatste deuntje en de spoorlijn tussen Bastille en Vincennes is voor altijd gesloten. Hoewel het station Bastille uiteindelijk werd vervangen door het operagebouw van vandaag, werd het viaduct omgebouwd tot werkplaatsen en boetieks met glazen front voor lokale ambachtslieden (het Viaduct des Arts). De oude lijnen werden La Coulée Verte (ook bekend als de Promenade Plantée), een pad van 5 km bestaande uit verhoogde tuinen, de Jardin de Reuilly en met bomen omzoomde fietspaden.

Dichtstbijzijnde metro: Bastille / Ledru-Rollin / Bercy

Jardin des Tuileries


1er arrondissement

Een korte wandeling tussen musea, de zomer- en wintermarkt, om je een koninklijk gevoel te geven.
Tussen het Louvre en de Place de la Concorde vormen de steegjes van deze tuinen een chique promenade sinds ze in de 16e eeuw voor het publiek werden geopend. Landschapsarchitect André Le Nôtre creëerde dit prototypische Franse park met terrassen en een centraal uitzicht over de Grand Axe door cirkelvormige en zeshoekige vijvers. De tuinen zijn ook bezaaid met prachtige beelden – inclusief kopieën van oude werken zoals de gevleugelde paarden van Coysevox en modernere zoals Le Bel Costumé van Dubuffet.

Dichtstbijzijnde metro: Tuileries

Parc de Belleville


Belleville

Zomerconcerten buiten, drankjes op het terras bij Moncoeur Belleville, misschien wel het beste uitzicht in de stad.
Op de hellingen van de Hauts de Belleville heb je uitzicht op de stad vanaf Rue Piat en Rue des Envierges, maar wat panorama’s betreft, zul je echt moeten zoeken om een betere skyscape te vinden dan degene die zich voor het Parc de ontvouwt Belleville. Dit moderne maar charmante park is in 1988 aangelegd om een stukje groen naar de 20e park te brengen, en vanaf de hellingen kun je tot aan de Eiffeltoren in het westen zien.

Dichtstbijzijnde metro: Belleville

Parc de la Villette


La Villette

Outdoor yoga- en aerobicslessen, plek om te chillen voor een concert in de Zénith, Philharmonie of Cabaret Sauvage.
Dit uitgestrekte park van 35 hectare is bezaaid met rode paviljoen follies en is ontworpen door de Zwitserse architect Bernard Tschumi en is een postmodern geniaal werk. De follies dienen als gigantische klimrekken, evenals een EHBO-post, bars en een kunstcentrum voor kinderen. Er zijn grasvelden die worden gebruikt voor een enorm succesvol open lucht filmfestival in de zomer, plus 10 thematuinen met suggestieve namen zoals de Garden of Mirrors, of Mists, Acrobatics en Childhood Frights.

Dichtstbijzijnde metro: Porte de la Villette / Porte de Pantin

Jardin des Plantes


5e arrondissement

Leuke dierentuin, exotische geuren, planten en bomen van alle soorten – inclusief enkele die honderden jaren oud zijn.
De betoverende botanische tuin van de stad bevat meer dan 10.000 soorten en omvat tropische kassen en rozen-, winter- en alpen tuinen. Opgericht door de arts van Louis XIII als de koninklijke geneeskrachtige tuin in 1626, werd het in 1640 geopend voor het publiek. De formele tuin is als iets uit Alice in Wonderland. Er is ook de Ménagerie (een kleine dierentuin) en een plaquette op het oude laboratorium die verklaart dat Henri Becquerel hier in 1896 radioactiviteit heeft ontdekt.

Dichtstbijzijnde metro: Jussieu / Place Monge

Parc Monceau


8e arrondissement

Rustige picknicks, fotovriendelijke follies, de nabijheid van Musée Cernuschi en Musée Nissim de Camondo.
Omgeven door grand hôtels particuliers en elegante Haussmann appartementen, is Monceau een favoriet bij goed geklede kinderen en hun kindermeisjes. Het werd in de 18e eeuw aangelegd voor de Duc de Chartres in Engelse stijl, met een meer, gazons en een verscheidenheid aan dwaasheden: een Egyptische piramide, Corinthische colonnade, Venetiaanse brug en sarcofagen.

Dichtstbijzijnde metro: Monceau

Le Jardin des Serres d’Auteuil


16e arrondissement

Romantisch landschap, prachtige vissen, binnengroen (en tropische warmte) als het slecht weer is.
Deze romantische kassen werden in 1895 geopend om planten te cultiveren voor de parken en openbare ruimtes van Parijs. Vandaag zijn er seizoensgebonden vertoningen van orchideeën en begonia’s. Kijk uit voor het stomende tropische paviljoen, de thuisbasis van palmen, vogels en Japanse sierkarpers.

Dichtstbijzijnde metro: Porte d’Auteuil

Flacco
Logo