Culturele Hoofdsteden 2024 – cultuur met veel natuur

Bad Ischl en het Salzkammergut, Bodø in Noord-Noorwegen en Tartu, de op een na grootste stad van Estland, zijn de Culturele Hoofdsteden van Europa voor 2024.
Ze worden allemaal gekenmerkt door hun natuurlijke ligging en hun bijzondere culturele kenmerken.
Een goede combinatie om volgend jaar in het kader van een studiereis bij hen op bezoek te gaan.

BAD ISCHL EN HET SALZKAMMERGUT

Met slechts 15.000 inwoners is Bad Ischl de kleinste van de culturele hoofdsteden van volgend jaar. Maar het kuuroord staat niet alleen op het toneel; in 2024 zullen – voor het eerst in de 39-jarige geschiedenis van de Culturele Hoofdstad van Europa – 23 gemeenten in het binnenalpenland hun krachten bundelen om een ​​culturele hoofdstad te vormen. In het bijzonder: Altaussee, Altmünster, Bad Aussee, Bad Goisern, Bad Ischl, Bad Mitterndorf, Ebensee, Gmunden, Gosau, Grünau, Grundlsee, Hallstatt, Kirchham, Laakirchen, Obertraun, Pettenbach, Roitham, Scharnstein, St. Konrad, Steinbach, Traunkirchen , Unterach en Vorchdorf.

Het Salzkammergut is rijk aan spannende verhalen, plaatsen en mensen. Een complex gebied waarvan de indrukwekkende geschiedenis 7.000 jaar geleden begon met de zoutwinning in Hallstatt en sindsdien op vele manieren geschiedenis heeft geschreven. Er zijn veel dingen die de mensen in de regio verbinden: het zout dat hen hun naam en identiteit gaf, de natuur met de bergen, meren en rivieren, de tafelcultuur in de Alpen en gezelligheid.

Talrijke vakantieaanbiedingen en evenementen, maar ook grote jubilea zoals 130 jaar SchafbergBahn en 150 jaar Wolfgangsee-scheepvaart moeten zowel door gasten als door de lokale bevolking kunnen worden ervaren. Ook de ‘tavernecultuur’ speelt een bijzondere rol als onderdeel van de identiteit. Het project “Wirtshauslabor” heeft tot doel leegstaande panden nieuw leven in te blazen.

Programma en visie

De visie achter het evenement: Cultuur is het nieuwe zout. Ontstaan ​​uit zout, rijk geworden door zout en met zout gaan we de toekomst in. Het programma van de Culturele Hoofdstad van Bad Ischl Salzkammergut 2024 creëert een evenwicht tussen deze spanningsvelden in vier prioriteiten en toont de mogelijkheden om onze toekomst actief vorm te geven met een verscheidenheid aan projecten. In de 4 programmalijnen ‘Kracht en Traditie’, ‘Cultuur in Flow’, ‘Sharing Salzkammergut – de kunst van reizen’ en ‘Globalocal – Building The New’, behandelt de Culturele Hoofdstad van Europa belangrijke onderwerpen uit de regio, Europa en de wereld. wereld.

Voor alle deelnemende musea, concerten en tentoonstellingen is er een cultuurkaart van € 49,-, die kortingen tot 50% biedt en het hele jaar geldig is. Ruim 200 programmapunten staan ​​al vast in de kalender. Meer informatie hier: www.salzkammergut-2024.at/

BODØ IN NOORWEGEN

Bodø – de zogenaamde mini-metropool in het noorden van Noorwegen – aan de ruige kust van de Vestfjord is de eerste Arctische stad ten noorden van de poolcirkel die de culturele hoofdstad wordt. De omliggende regio staat bekend om spectaculaire buitenattracties: deze omvatten de Lofoten, Vesterålen, Salten, Ofoten en Helgeland. De nationale berg van Noorwegen, de Stetind met een hoogte van 1.393 meter, bevindt zich daar ook.

Als de ‘geheime hoofdstad van Nordland’ heeft Bodø zich de afgelopen jaren snel ontwikkeld. Van bijzonder belang is het culturele centrum Kulturkvartalet Stormen, waarvan de bibliotheek wordt beschouwd als een van de mooiste ter wereld. Bodø staat bekend om zijn gastvrijheid en is de thuisbasis van een levendige studentengemeenschap. Bezoekers vinden er een levendige mix van straatkunst, designerwinkels, lokale brouwerijen en skybars die een panoramisch uitzicht op de zee en de bergen bieden.

Programma en visie

Bodø en Noord-Noorwegen worden ook sterk beïnvloed door de Sami-cultuur, die een essentieel onderdeel zal zijn van het Bodø24-programma. Bovendien wordt de wisseling van seizoenen, die de levenscycli van mensen in dit blootgestelde gebied bepaalt, nog duidelijker. De terugkeer van de zon in januari en het vooruitzicht van de lente houden de stad in spanning, terwijl in de zomer de nachten veranderen in dagen. In de herfst laat de natuur zich van zijn wilde kant zien wanneer stormfronten over het water bewegen om aan land te komen en in de winter wordt de duisternis op spectaculaire wijze verfraaid door het groene noorderlicht.

Het programma van 2024 begint op 3 februari en biedt meer dan 200 evenementen op het gebied van muziek, dans, theater, revue, kunst, gastronomie, literatuur, buitenactiviteiten en sport. Meer informatie: www.bodo2024.no

TARTU IN ESTLAND

Tartu is de thuisbasis van de oudste universiteit van Noord-Europa, die in 1632 werd gesticht onder koning Gustav II Adolf van Zweden. Tot op de dag van vandaag profiteren de stad en haar bezoekers van de studentendrukte, wat tot uiting komt in een gevarieerd uitgaansleven. De stad heeft ook een verscheidenheid aan bezienswaardigheden. Zo worden bezoekers begroet door het standbeeld van twee kussende studenten op het stadhuisplein; in de directe omgeving bevinden zich musea, cafés en het grote stadspark, dat zich uitstrekt over een heuvel. Tartu is zeer compact en vrijwel alle bezienswaardigheden, restaurants en uitgaansgelegenheden liggen op loopafstand.

Het culturele hoogtepunt is het “Eesti Rahva Museum”. De locatie van het in 2016 geopende nieuwe gebouw – net buiten het stadscentrum – kan niet symbolischer zijn: het museum waarin de kleine Baltische staat zijn verleden en zijn recente geschiedenis documenteert sinds de heropstart in 1991 staat nu op een voormalig vliegveld van de impopulaire bezetters uit de Sovjet-Unie en verwerkt.

Tartu ligt in het zuiden van Estland en is een populaire bestemming voor uitstapjes in de natuur: diepblauwe meren, glooiende heuvels en valleien, bossen, een groot nationaal park, slaperige dorpjes en charmante stadjes met historische kerken en landgoederen kenmerken de sfeer van de regio. De zuidelijke regio’s van Estland herbergen ook tal van traditionele gemeenschappen, zoals de inwoners van Setumaa en de oude gelovigen.

Programma en visie

Bezoekers kunnen een kleurrijk en rijk programma verwachten met veel originele activiteiten. “Kissing Tartu” is er één van; er wordt gezegd dat het medeleven en respect voor anderen en zichzelf bevordert en gepaard gaat met ongekend massaal kussen. ‘Kissing Tartu’ heeft het motto ‘Tartu met Europa’, een van de vier hoofdthema’s van Tartu 2024. Het festival ‘Nature Creates’, bedoeld om de aandacht te vestigen op de biologische diversiteit, loopt onder de titel ‘Tartu met de aarde’. Tijdens het evenement wordt de verbinding tussen natuur en cultuur in stedelijke ruimtes verdiept met op de natuur geïnspireerde werken. Meer informatie: tartu2024.ee

Flacco
Logo