Corsica vakantie tips

Reisgids Corsica

Het eiland Corsica ligt ten zuidwesten van het vasteland van Frankrijk in de Middellandse Zee. Het eiland, slechts 183 km lang van noord naar zuid en niet 90 km breed, is door de Grieken “Ile de la beauté” (eiland van schoonheid) genoemd. Met 1000 km kustlijn van waaruit u slechts 30 km in de bergen kunt bereiken met 70 pieken over 2000 m en waarop tot juni nog sneeuw ligt terwijl u in de zee kunt baden bij 20 ° C, Corsica is onvergetelijk mooi en gevarieerd !
Het eiland is verdeeld in 2 afdelingen, Haute Corse en Corse-du-Sud. In het noorden ligt de “Cap Corse”, een 40 km lang voorgebergte met zijn prachtige kliffen. Ten westen ervan, de toeristische steden Ile Rousse en Calvi, met zijn haven waar, in het hoogseizoen, het spektakel van de aankomende luxe jachten van beroemdheden en miljonairs een reis maken naar Corsica op hun vakantie, vanaf een van de zonnige terrassen van de havencafés kan kijken. Aan de rand van Calvi ligt een lang breed zandstrand voor een dennenbos. De westkust is erg steil, hier vindt u kleine baaien, deels met grind, deels met zandstranden, soms alleen per boot bereikbaar. Bijvoorbeeld het dorp Girolata met zijn eucalyptusbomen en zijn turkooisblauwe zee waarnaar geen enkele weg leidt.

In het oosten van Corsica strekt een brede vlakte zich uit tot eindeloze stranden. Rozemarijn, lavendel en mirte bloeien op de hellingen van de bergen daarachter. Corsica is de minst bevolkte van de grote mediterrane eilanden.
De grootste stad met 120.000 inwoners is Ajaccio aan de zuidwestkust. De traditionele Corsicaanse dorpen (deels beschermd door monumenten) geven een typische mediterrane indruk. Overal bloeien bloemen en er worden olijf- en vijgenbomen gevonden.

Bezienswaardigheden Corsica

Calvi heeft een indrukwekkend gezicht met zijn middeleeuwse citadel. De havenpromenade met veel flair en lange zandstranden maken Calvi een populaire bestemming aan de noordkust van het eiland.

Bonifacio is de meest zuidelijke stad van Corsica. De versterkte bovenstad ligt op een witte krijtrots boven een fjord hoog boven de zee en leidt via een steile trap naar de natuurlijke haven. Een wandeling langs de exclusieve jachthaven zal de harten van alle plezierboot liefhebbers sneller doen kloppen. Hier zijn ook tal van kleine boetieks en restaurants die u uitnodigen om te blijven hangen. De moeite waard is een boottocht die naar verschillende grotten leidt en een spectaculair uitzicht biedt op de kliffen en de stad die erop ligt.

Ajaccio is de tweede grootste stad van het eiland en de geboorteplaats van de Franse keizer Napoleon Bonaparte. Het Maison Bonaparte, zijn geboorteplaats, is nu een museum met stamboom, schilderijen en deels origineel meubilair. Een bezoek aan de levendige en kleurrijke markt van Ajaccio mag u niet missen. In de straten tussen Place Marechal Foch en de Citadel ligt de oude binnenstad van Genua met winkels, restaurants en bars met Italiaanse flair.

Filitosa is de belangrijkste prehistorische stad op Corsica. De tot 4m hoge menhirs, sommige met ingebouwde gezichten, soms gebeeldhouwd als gewapende krijgers, zijn indrukwekkende overblijfselen van de megalithische cultuur. Over het hele eiland zijn talloze menhirs en hunebedden.

De wilde ruige Calanche met de bizarre rotsformaties betaalt waarschijnlijk naar de mooiste gebieden van Corsica. Wind, zoute lucht, zonneschijn en het weer hebben de rode granieten rotsen tot vreemde figuren gevormd. Vooral indrukwekkend is het natuurlijke schouwspel in de zonsondergang, wanneer de rotsen in warm rood zijn ondergedompeld.

Sport in Corsica

Wandelen: Naast de beroemde GR 20, een langeafstand wandelpad dat over de hoofdrug van de bergen loopt van noord naar zuid, zijn er ongeveer 2.000 km wandelpaden. Ze zijn gemarkeerd met unieke gekleurde markeringen op stenen, rotsen of bomen. Vanwege de weersomstandigheden in de bergen wordt goede uitrusting aanbevolen.

Watersport: Aan de kust van het eiland vindt u tal van surf- of zeilscholen en duikmogelijkheden. Kajakkers en kanovaarders kunnen langs de kust peddelen of plezier hebben in het koele water van de vele rivieren van het eiland.

Mountainbikers: overal zijn prachtige, soms avontuurlijke mountainbikeroutes te vinden. Of het nu aan zee of in de bergen is, u kunt tal van tochten verwachten in een gevarieerde natuur, deels op stok en steen, maar ook deels op bewegwijzerde routes. Goede kaarten moeten beschikbaar zijn.

Klimmen: Corsica is niet alleen een wandelparadijs, maar ook een klimparadijs. In het zuiden van Corsica kan een strandvakantie ideaal worden gecombineerd met klimmen. Er zijn hier verschillende kleinere klimgebieden. Uitdagingen via ferrata-routes zijn te vinden in Asco, Solenzara en Bonifacio.

De meest voorkomende gelegenheden voor een vakantie op Corsica zijn strandvakanties en bergwandelingen. Het strand in Corsica is op alle plaatsen vrij toegankelijk en niet gescheiden voor individuele hotels, daarom zijn grotere hotelcomplexen en resorts in principe een paar meter van de zee. Sommige strandsecties aan de Corsicaanse oostkust worden vrijgegeven voor nudistenvakanties.
Wandelingen op Corsica door een fascinerend berglandschap met talloze bizarre rotsformaties. Naast wandelaars, zullen fietsers en motorrijders dol zijn op de Corsicaanse bergwegen, die voor een groot deel het gelijktijdige uitzicht op de Middellandse Zee en de bergen tijdens de reis mogelijk maken.
De belangrijkste architecturale monumenten zijn de oude steden en de belangrijkste kerken van de Corsicaanse steden Calvi, Bastia, Ajaccio en Bonifacio. Gelegen op een krijtrots boven de Middellandse Zee, ziet de oude stad van Bonifacio er bijzonder imposant uit als je vanuit de haven omhoog kijkt. De mooiste weg van de haven naar de oude stad is de doorgang over de meer dan honderdtachtig treden van de trap Scali di U rè d’Aragona.
Even indrukwekkend zijn boottochten naar de grotten buiten de stad. De mooiste havenpromenade met tal van typisch Corsicaanse restaurants en kleine winkeltjes in Corsica vindt vakantiegangers in de stad Calvi.

Stranden in Corsica

Een paradijs voor zonaanbidders: Corsica heeft een unieke verscheidenheid aan kustlandschappen met ongeveer 1.000 kilometer kustlijn. Hier vindt u ook verborgen en afgelegen stranden, anders alleen bekend van de ansichtkaart. Ze variëren van brede, fijne zandstranden met kristalhelder, turquoise water, kleine, afgelegen baaien tot ruige kliffen. Zelfs in het hoogseizoen vindt u nog rustige baaien en strandsecties, die puur zwemplezier bieden. Soms moet je de lokale Corsicaanse om een fooi vragen, omdat de mooiste stranden vaak niet worden getoond.

Algemene informatie & aankomst

Corsica is een mediterraan eiland dat tot Frankrijk behoort. Op de luchthaven in Corsica worden ID-kaartcontroles meestal niet uitgevoerd op vluchten vanuit Nederland, maar de ID-kaart moet normaal gesproken vóór vertrek naar het eiland aan de luchthavenexploitant worden getoond. Van de vier luchthavens in Corsica worden de luchthaven Bastia-Poretta en de luchthaven Campo dell’Oro nabij Ajaccio bediend door internationale vluchten, terwijl de twee andere luchthavens hoofdzakelijk binnenlandse luchtdiensten zijn. Afgezien van het vliegtuig, is de reis naar Corsica mogelijk per boot, regelmatige veerboten verbinden het eiland met Sardinië en met het Franse en Italiaanse vasteland. De hoofdspoorlijn op Corsica verbindt de hoofdstad Bastia van het eiland met Ajaccio, daarnaast is er een aftakking naar Calvi.

Valuta en taal

Gasten van het eiland zullen het meest waarschijnlijk irritatie vermijden wanneer ze Frans spreken in de privé-omgeving, evenals in het restaurant in de Corsicaanse winkel en bij officiële gelegenheden, waaronder bezoeken aan postkantoren en banken. Als je goed Italiaans spreekt, kun je Corsicaans begrijpen na een korte kennismakingsfase.

Wat spreek je op Corsica?

Corsicaans is een eigen taal op Corsica en verspreidt zich sinds enkele jaren opnieuw nadat het zelfs strafbaar was om het te spreken. De officiële taal in Corsica is Frans. Italiaans en Engels komen ook steeds vaker voor, maar Duits wordt nauwelijks gesproken.

Wanneer is de beste reistijd voor Corsica?

De beste tijd om op strandvakantie te gaan op Corsica is van eind mei tot begin oktober, rekening houdend met het feit dat het midden in de zomer erg heet en droog kan zijn.

Kun je leidingwater drinken op Corsica?

Het kraanwater in Corsica is drinkwater. Om veiligheidsredenen wordt echter chloor toegevoegd. Deze smaak is zeker enigszins ongebruikelijk voor mensen die anders alleen chloorvrij water kennen – zij het niet giftig. Om uw dorst te lessen, wordt waarschijnlijk mineraalwater aanbevolen.

Geef uw mening

Laat een reactie achter

Flacco
Logo
Shopping cart