Brandenburger Tor

De Brandenburger Tor was tot 1989 het symbool voor de splitsing van Duitsland in twee delen. Het was de grens tussen Oost en West.

Op 11 april 1788 werd het koninklijk bevel gegeven om de oude Brandenburger Tor te vervangen door een nieuw gebouw. Dit werk werd twee jaar later afgerond. De Brandenburger Tor werd echter pas in 1793 officieel overgedragen nadat de Quadriga, een tweewielige strijdwagen – getrokken door vier paarden – met de godin van de overwinning Nike uiteindelijk was opgericht.

Over de kleur van het gebouw is de afgelopen 200 jaar altijd gediscussieerd. De deur zag er veel uit door een witte, crèmekleurige of zelfs tweekleurige verf. De laatste kleurverandering is aangebracht tijdens de volledige restauratie van 2000-2002. Sindsdien schittert de Brandenburger Tor in nieuwe pracht.

De Brandenburger Tor was het symbool voor de splitsing van Duitsland tot 1989 en is ook het symbool van Berlijn. Tot dan toe was het de grens tussen Oost en West. Na de overeenkomst werd het een symbool van hereniging en sindsdien is het een teken van vrijheid.

Adres
Pariser Platz 1, 10117 Berlijn

Route
Metro: U2 naar Mohrenstrasse  S-Bahn: S1, S2 of S24 naar Unter den Linden

Openingstijden
vrij toegankelijk

Flacco
Logo