Betaling in het buitenland: hints en tips

Tips voor betalen in het buitenland

Eindelijk vakantie! Voor de meesten van ons de beste tijd van het jaar. En we geven graag geld uit tijdens onze vakantie. IJs, drankjes, entrees – er gebeurt veel. Maar hoe betaal je het allemaal? En waar kunt u kosten vermijden? Hier zijn enkele nuttige tips voor betalingen in het buitenland.

Geld opnemen in het buitenland

Aangezien u niet uw hele vakantiefonds met u op vakantie zou moeten dragen, moet u van tijd tot tijd geld opnemen. En als je niet op vakantie bent in de woestijn of in een klein dorpje, is dat ook geen probleem. Banken zijn overal en vooral in toeristische resorts vind je om de paar hoeken een geldautomaat. Meestal wordt ook een uitbetalingsinstructie in het verschillende talen of op zijn minst in het Engels aangeboden, zodat men weet op welke knoppen men moet drukken, zodat de automaat geld uitspuugt. In het buitenland zijn echter enkele flinke kosten verschuldigd bij intrekking. Dit geldt voor zowel bankpasjes als creditcards. Vooral vakantielanden buiten de eurozone vragen vaak om contant geld. Maar de kosten kunnen ook worden vermeden: veel banken werken nu samen met partners in het buitenland. Vraag voordat u op reis gaat aan uw bank of deze een partnerbank heeft in het land van bestemming. Als dat zo is, kun je de kosten daar vermijden en iets leuks kopen met het geld.

Als u geld wilt opnemen met de creditcard op de machine, hebt u een pincode nodig. Vervelend als je er geen hebt. Iedereen die alleen met de handtekening thuiskomt, moet daarom voor de reis naar de creditcardmaatschappij beter informeren naar de pincode.

Als u geld in vreemde valuta wilt opnemen, moet u op een paar dingen letten: buitenlandse valuta is beter ter plaatse. Dit is in principe goedkoper, omdat de wisselkoers hier beter is dan thuis. Beter om geld te krijgen bij banken dan bij hotels of wisselkantoren, wat vaak extra kosten bespaart. Wisselkantoren willen graag een, soms een beetje ondoorzichtig, “administratiekosten” bij het wisselen verslaan. Maar: uitzonderingen bevestigen natuurlijk de regel.

Blijf uit de buurt van de wisselkoers

Vaak biedt de ATM de optie “valuta omrekening in euro” of “vaste wisselkoers”. Dat klinkt verleidelijk, leuk, eenvoudig en transparant. Je betaalt echter voor deze dienst in niet-eurolanden echt hoge extra kosten. Deze kunnen oplopen tot 12 procent van het opgenomen bedrag. Iedereen die bij de geldautomaat ophaalt, moet daarom bij de lokale valuta blijven en de optie “directe betaling” of “zonder valuta omrekening” kiezen. Op deze manier wordt de wisselkoers berekend door de binnenlandse bank. En dat is meestal goedkoper.

Tips voor het gebruik van een creditcard en betaalkaart

 • Controleert de geldigheid van uw controle en creditcard voor vertrek. Op vakantie zijn met een verlopen kaart is heel vervelend.
 • Waar betaal je voor beter? Cheque of creditcard? Dat is afhankelijk van de bestemming. In de Europese omgeving gaan beide. Maar als u bijvoorbeeld een reis naar de VS plant, of naar oostelijke regio’s zoals Japan, moet u zeker een creditcard bij u hebben. Dit type betaling komt hier het meest voor.
 • U kunt soms nergens betalen met de bankpas ​​of creditcard. Veel kleinere winkels of cafés nemen alleen contant geld. Dus je kunt beter altijd wat geld bij je hebben.
 • Bij betaling per kaart: controleer eerst het bedrag voordat u de bon ondertekent.
 • Wat is beter voor betalen in het buitenland, een Maestro- of V-Pay-kaart? Afhankelijk van waar je naartoe gaat. Maestro is een wereldwijde, V-Pay slechts een Europabrede betaalmethode. Als u zeker wilt weten dat uw kaart werkt op uw vakantiebestemming, moet u dit eerst bij de bank navragen.
 • Het onderwerp “onmiddellijke conversie” komt niet alleen voor aan de geldautomaat, maar ook in winkels, bij benzinestations, enz. De kaartlezers bieden, net als de geldautomaat, de omzetting in euro’s als vermeende extra service. De kosten die u ziet, staan ​​meestal alleen op de bon. Kies daarom ook hier voor “zonder conversie”.
 • Creditcard met verzekering: Informeer voor de vakantie wat uw creditcard aanbiedt. Sommige kaarten zijn echte alleskunners. Naast de betalingsoptie bevatten ze soms verschillende kortingsopties of een verzekering. Misschien bevat uw contract al een buitenlandse ziektekostenverzekering of een bagageverzekering?

Algemene veiligheidstips bij betalingen in het buitenland

 • Als je een uitpuilende portemonnee bij je hebt, zullen dieven je opmerken. Daarom, op vakantie: draag geen grote sommen geld.
 • Houd je geld veilig. Stop het niet alleen in uw zak, maar in een geldriem of iets dergelijks. Ervaren reizigers, wanneer ze reizen in gebieden met een hoge criminaliteit, nemen soms een valse beurs met weinig geld mee. In geval van diefstal kan dit worden overhandigd.
 • Het is altijd goed om een ​​kleine geld in je zak apart te hebben. Je kunt dus gemakkelijk de munten eruit halen als je snel wat te eten of te drinken koopt en niemand dus in je tas kan kijken.
 • Controleer van tijd tot tijd uw debet- of rekeningsaldo tijdens uw vakantie. Als je iets onregelmatigs vindt, kun je snel reageren. Accountsaldo apps zijn beschikbaar bij elke bank.
 • Vermijd online betalingen in het buitenland. Dit geldt vooral als u op een openbare computer zit, zoals een internetcafé. De computers zijn vaak geïnfecteerd door virussen en hebben vaak alleen een onveilig WLAN.
 • Noteer het aantal en de geldigheid van uw acceptgirokaart en uw creditcard. U kunt ze dus sneller vergrendelen als deze wordt gestolen of u deze verliest.
  Vraag uw bank om het nummer waaronder u uw kaart kunt laten blokkeren en typ deze vervolgens in de telefoon. Het noodnummer dat van toepassing is, staat dit op de achterkant van de kaart.
Geef uw mening

Laat een reactie achter

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!