Barcelona bezienswaardigheden

Bezienswaardigheden Barcelona

Barcelona is zonder enige twijfel een van de eerste steden die in je opkomen wanneer je aan het nadenken bent over een leuke bestemming. De Catalaanse hoofdstad is een echte parel aan de Middellandse Zee en is de laatste decennia aan een ongelofelijk stijle opmars bezig als vakantiebestemming. Dat hoeft ook niet echt te verbazen: je vindt er zonder enig probleem alles terug wat je als toerist ooit nodig zou kunnen hebben. Ongeacht wat jouw favoriet soort vakantie is, van lekker luilakken aan het strand tot de nodige cultuur opdoen: in Barcelona kan het allemaal en dan soms nog tegelijk ook. Maar wat valt er nu eigenlijk allemaal te zien in deze grootstad?

 

 

Gaudi, Gaudi en nog eens Gaudi

Wie Barcelona zegt kan in geen enkel geval om de figuur van Antoni Gaudi om. Deze Catalaanse architect en kunstenaar is wereldberoemd geworden dankzij zijn verbinding met Barcelona en het vele erfgoed dat dankzij hem in de stad te vinden is. De stad zelf is zich ook ontzettend bewust van de grote rol die Gaudi in hun cultuur speelt en laat dan ook geen kans onbenut om zijn werken en leven in de kijker te zetten. Natuurlijk is Barcelona aan het eind van de dag wel meer dan enkel Antoni Gaudi maar de vele werken van de man links laten liggen is een regelrechte misdaad tegen de geschiedenis van de stad.

• De Sagrada Familia

De Sagrada Familia, wiens volledig naam Basilica y Templo Expiatorio de la Sagrada Familie is, is ongetwijfeld het meest iconische gebouw in heel de stad. De trekpleister bij uitstek die in de marketing van Barcelona centraal staat. Gaudi start in 1882 met de bouw van de Sagrada en legt de eerste stenen. Het is een werk dat de rest van zijn leven in beslag neemt en tot op de dag van vandaag niet af is. Deze imposante kerk, opgevat als eentje enig in zijn soort, wordt vandaag de dag uitsluitend verder gebouwd dankzij donaties en het geld van toerisme. Het is het beste voorbeeld beschikbaar van Catalaans modernisme en een leuk weetje is dat de grootmeester zelf begraven ligt in de Sagrada Familia. Veel mensen vinden het een ontzettend lelijk ding maar één ding staat als een paal boven water: het is enig in zijn soort. Dat alleen al is reden genoeg om de Sagrada met een bezoekje te vereren.

• Park Güell

Park Guëll is een stadspark dat je kan terugvinden pal in het centrum van de stad. Het werd gebouwd in opdracht van de steenrijke industrieel Eusbi Güell (vandaar de naam) en ontworpen door de meester zelve. Het oorspronkelijke idee van dit park is nooit uitgevoerd. De visie van Guëll en Gaudi was dat het park een echte woonwijk zou worden voorbehouden aan de minder welstellende bevolking van de stad. Ze hoopten het hele project te kunnen verkopen aan de stad zelf. Barcelona toonde echter geen interesse en aan het eind van het project waren slechts twee huizen verkocht. Één van deze twee huizen is in het moderne park een museum gewijd aan de figuur Gaudi. Tegenwoordig is het park wel een heuse trekpleister dankzij de kenmerkende stijlfiguren en de op de natuur geïnspireerde architectuur. Ook de locatie van het park trekt heel wat bezoekers aan: gelegen op een heuvel biedt het park misschien wel het knapste vergezicht aan over de stad.

• Casa Milà/Casa Batlló/Casa Vicens/Palau Güell

Gaudi was tijdens zijn leven een enorm drukbezet man. Getuige daarvan de vele gebouwen en woonhuizen die hij heeft ontworpen in de Catalaanse hoofdstad. Naast de Sagrada Familie en Park Guëll hield de man zich immers bezig met het ontwerp van de knapste en meest speciale woonhuizen. Casa Milà, Casa Batlló, Casa Vicens en Palau Güell zijn stuk voor stuk unieke gebouwen die volledig authentiek zijn gebleven. Bovendien herken je zonder enig probleem de evolutie in de stijl van Gaudi als je de huizen naast elkaar zet. Te weinig tijd en kan je slechts één van de meesterwerken met een bezoek vereren? Dan kies je bij voorkeur voor Casa Milà. Met als bijnaam La Pedrera is Casa Milà immers misschien wel het Magnus Opus van het werk van Gaudi. Een woonst die zich zonder problemen naast Park Güell en de Sagrada Familia mag plaatsen.

Maar ook meer

Maak echter niet de vergissing om te denken dat in Barcelona enkel Gaudi de troef is om je als toerist te laten verleiden. Het spreekt voor zich dat de culturele trekpleisters niet altijd spek voor de bek van iedereen zijn. Het mag ook wel eens wat volkser, wat echter, wat dichter bij de mensen dat altijd maar de gebouwen van historisch belang. Als je echt naar Barcelona gaat voor de sfeer van de stad zelf zijn de volgende trekpleisters ongetwijfeld iets voor jou:

• La Rambla

Barcelona is een sfeervolle stad. Geen wonder ook: gelegen aan de Middellandse zee en in het Zuiden van Europa is er weinig reden om niet van het leven te genieten. Voor wie echt de lokale sfeer wenst op te snuiven en er deel aan te nemen: die moet op La Rambla zijn. Deze straat begon als een afvoerweg om het overtollige water van de binnenstad in de zee te laten verdwijnen. Vandaag de dag is het echter de weg die de haven met de befaamde Plaça Catalunya verbindt. Die Plaça Catalunya is het grootste plein van de stad en overigens zelf ook een bezoekje waard. Op La Rambla valt er altijd wel wat te beleven en kan je naast de grote winkelketens en eetgelegenheden te over ook een hele rits aan authentieke kraampjes terugvinden. Het is ook hier dat de straatventers in grote getale aanwezig zijn. Echt met de locals even de laan af? Rond 19 uur elke avond is het typisch ritueel van de inwoners van de stad: even de straat aflopen en de heerlijke zeelucht opsnuiven.

• Mercat de la Boqueria

Mercat de la Boqueria is terug te vinden in één van de vele zijweven van La Rambla. Maar eigenlijk kan je het echt niet missen. De geur van vers eten en het bruisende geluid van de versmarkt doen je ongetwijfeld besluiten binnen een kijkje te nemen. De Mercat de la Boqueria is dan ook de grootste versmarkt van Spanje en de hemel voor foodies. Er is zo goed als geen gerecht, zo goed als geen type eten dat je hier niet kunt terugvinden. Fruit, vlees, vis, groenten en ga zo maar door: het is er allemaal. Een wandeling doorheen deze gigantische versmarkt is dan ook must als toerist in Barcelona. Zeker wanneer je je eigen potje kookt valt dat alleen maar aan te raden.

• Plaça Catalunya

Het al eerder vermeldde Plaça Catalunya is het grootste plein van Barcelona en altijd gezellig druk. Ook architecturaal is het een knappe prestatie. De indrukwekkend grote fonteinen en vele sculpturen geven het plein een koninklijk aanzien. Hier kun je ook veel lokale artiesten terug vinden die dankzij optredens hier zich trachten een weg te banen naar eeuwige roem. Dit is bovendien ook de echte hotspot voor wie wil winkelen. Alle grote ketens zijn aanwezig en meerdere winkelcentra liggen om of vlakbij het plein.

• Camp Nou

Vraag eender welke voetballiefhebber wat het meest legendarische stadion ter wereld is en ze zullen in koor antwoorden: Camp Nou. Het stadion van FC Barcelona is dan ook vanzelfsprekend één van de grootste trekpleisters van de stad. Deze legendarische club is de laatste jaren bovendien succesvoller dan ooit en dat heeft ongetwijfeld alles nog in een grotere stroomversnelling gestoken. Komt nog eens bij dat een tour van Camp Nou een indrukwekkende beleving is. Het museum van het stadion is simpelweg indrukwekkend te noemen en kost je zo enkele uren om echt in je op te nemen. Jaarlijks bezoeken enkele miljoenen mensen Camp Nou en dat is om een reden.

• Het strand!

In 1992 was Barcelona gaststad van de Olympische Spelen. Speciaal daarvoor werden er toen stranden aangelegd. Ongelofelijk eigenlijk dat deze in de havenstad nog niet aanwezig waren. Sindsdien kan echter iedereen profiteren van de prachtige stranden van Barcelona. Sterker zelfs: de stad wordt momenteel aanzien als een strandstad bij uitstek en beschikt over meer dan 5 kilometer goudgeel zand. Dit is overigens ook de plek waar het nachtleven van Barcelona zich vooral situeert. Wil je de bloemetjes buitenzetten? Dit is de plek om te zijn!

• Parc de la Ciutadella

Het Parc de la Ciutadella is het groene hart van Barcelona en de ideale plek om even de rust op te zoeken. In het park zijn prachtige waterwerken te vinden, een hele dierentuin en diverse musea. Bovendien is het ook mogelijk om gewoon even relaxed met een bootje te varen op enkele van de waterwerken. Het mooiste aan het park echter? De indrukwekkende fontein waar een foto een echte must is.

En we zijn nog niet klaar

Barcelona is echt een wereldstad. Er zijn dan ook nog tal van bezienswaardigheden die we over het hoofd hebben gezien maar wel aanwezig zijn in de stad. Zo is er de Torre Agbar, het Duits Paviljoen, het Sealife center van Barcelona en de Santa Maria del Mar. Barcelona is een enorme stad die een extreem groot gebied beslaat. Op citytrip in Barcelona is dan ook voornamelijk keuzes maken.

 

 

Nog wat tips

Barcelona is een indrukwekkend grote stad. Het is dan ook aangewezen om je als toerist daarop in te stellen en je trip goed te plannen. Een metrokaart is eigenlijk een absolute must in Barcelona gezien de stad dan wel veel bezienswaardigheden heeft maar deze vaak ver uiteen liggen. Bij de zoektocht naar een hotel is het dan ook aangewezen om de locatie goed in het oog te houden. In de buitenwijken en in sommige delen van de stad vallen de prijzen goed mee, in het oude centrum zal dat al heel wat minder het geval zijn. Daarbij is het ook belangrijk te beseffen dat het oude centrum van Barcelona een echte wirwar aan straten is en organisch opgebouwd is, maar alle nieuwere delen van de stad een dambord patroon volgen. Het gevolg is dat alle nieuwe straten op elkaar lijken en het zeker en vast geen slecht plan is om een map van de stad erbij te nemen. Verdwalen hier is echt niet zo moeilijk als je zou denken en het kan heel wat tijd besparen.

Geef uw mening

      Laat een reactie achter