
In 2001 stierven iets meer dan 8 duizend mensen in de straten van Frankrijk. In 2016 was het aantal gedaald tot minder dan 3500, het was even hoog in 2017. Je bent vooral veilig op de snelwegen. Waar slechts zeven procent van de ongelukken gebeurt – meestal door oververmoeidheid. 38 procent van de ongevallen gebeurt in het stadsverkeer. De koplopers in ongevallenstatistieken zijn de snelweg van Frankrijk met 55 procent van alle dodelijke verkeersongevallen.
Sinds juli 2018: Maximaal 80
Vanaf 1 juli 2018 is maximaal 80 daarom van toepassing op plattelandswegen zonder rijstrookscheiding. Snelheidscontrole wordt niet alleen gecontroleerd door mobiele en vaste flitspalen en bedieningselementen, maar ook door 150 geparkeerde politievoertuigen, meestal Renault Mégane, Citroën Berlingo of Peugeot 208, die alleen in hun zeer schone ruiten verschillen van de massa van andere voertuigen.
Tot 400 minder verkeersdoden zouden de nieuwe maatregel moeten brengen. In 2019 is het verminderde tempo op landwegen opnieuw in discussie gegaan. Velen eisen de terugkeer van een maximale snelheid van 90 buiten de bebouwde kom. Men heeft in mei 2019 publieke druk uitgeoefend om het in de toekomst over te laten aan de departementen of en waar ze 90 km / u kunnen rijden.
Frankrijk heeft de verkeersmonitoring al jaren systematisch uitgebreid. De nieuwe witte pilaren, die je vooral langs de snelwegen ziet, meten de gemiddelde snelheid over lange afstanden. Ook op de A9 tussen Montpellier en Béziers.
Snelheidslimieten in Frankrijk
Tenzij anders vermeld, gelden in Frankrijk de volgende snelheidslimieten:
In het stadscentrum: 50 km / u, van scholen en in sommige stadscentra en oude stadscentra 30 km
Buiten de stad: weg zonder vaste midden scheiding 80 km / h, met midden scheiding 90 km / h
Snelweg (Autoroute): 130 km / h.
Snelweg (voie rapide) 110 km / h.
Voor beginnende bestuurders gelden speciale regels. Gedurende de eerste drie jaar na het behalen van het rijbewijs moet u zich houden aan 110 km / u op de snelweg en 100 km / u op opgewaardeerde snelwegen. Bij slecht weer zijn deze tempoverlagingen voor iedereen van toepassing!
Let op: voor alle snelheidslimieten sinds 2019: nultolerantie!
Zwarte en grijze ronde pilaren, zoals ze ook steeds vaker elders in Europa worden gebruikt, knipperen rondom. Zelfs motorrijders kunnen voor de eerste keer worden gepakt. Over het algemeen is het netwerk van flitspalen veel dichter dan in de rest van Europa.
Sinds 2013 reist de gendarmerie ook met burgervoertuigen die onzichtbaar een infraroodflits in de voorbumper hebben. De werkelijke radar atenne verbergt zich achter de kentekenplaat, de camera op het dashboard. Alleen het uniform onthult de gendarmes.
Sinds 2019 zijn er bliksemsystemen die 32 voertuigen tegelijkertijd kunnen bekijken. De Mesta Fusion 2 kijkt uit over vier meter hoge masten en maximaal acht rijstroken binnen een straal van maximaal 200 meter.
Aanhoudingen ter plaatse gebeuren niet al te vaak. Meestal zal de boete weken later in je huis per post binnenkomen. En wordt consequent vervolgd voor niet-betaling …
Flitspaal alarmen, bijvoorbeeld als mobiele app, zijn sinds 2011 verboden in Frankrijk. Wie ze gebruikt, riskeerde een boete van 1500 eur. Voor navigatieapparaten moet deze functie zo mogelijk worden uitgeschakeld. Als dit technisch niet mogelijk is, worden de waarschuwingen nog steeds getolereerd en niet beboet.
Korting op je bekeuring
Als u direct betaalt, kunt u uw boete verlagen. Afhankelijk van de ernst van het strafbare feit, bedraagt de korting 13 tot 45 euro. Iedereen die te snel tot 20 km / uur de stad uitrijdt, betaalt 90 euro in plaats van 135 euro. Iedereen die in Frankrijk woont, heeft een betaaltermijn van drie dagen voor de korting. Als de kennisgeving naar het buitenland wordt verzonden, wordt de betalingstermijn met één maand verlengd (31 dagen). Iedereen die tegenspreekt, moet zelf de kosten dragen. De boete wordt in rekening gebracht.
Kinderen achterin!
Kinderen mogen alleen vanaf de leeftijd van 10 jaar in Frankrijk voor in de auto zitten. In Nederland hebben ze alleen een geschikt kinderzitje nodig.
Besturen van een auto met een mobiele telefoon
Bellen tijdens het rijden is alleen toegestaan als u belt met een handsfree systeem – zonder headset! Sinds maart 2017 zijn Bluetooth of andere headsets verboden. U riskeert het verlies van het rijbewijs, een onmiddellijke boete van 135 euro en drie punten. Je kunt ook niet naar muziek luisteren terwijl je naar een koptelefoon luistert!
Regels die u misschien niet kent
Sinds 2015 is het verboden
Eten of drinken achter het stuur (boete: 75 Euro)
of de kaart te lezen (boete: 75 Euro)
In het handschoenenkastje graven, omdat je iets zoekt (boete: 75 euro)
Luide muziek in de auto (boete: 75 euro)
Make-up of lippenstift aanbrengen, zelfs als je stilstaat (boete: 75 euro)
Roken in de auto in het bijzijn van minderjarigen: 68 euro
Zonder gevarendriehoek / veiligheidsvest voor elke inzittende: 135 Euro
Vervangende lampen hoeven niet noodzakelijkerwijs aanwezig te zijn. Maar als je zonder lampen uit de buurt bent, riskeer je een boete van 180 euro. De politie heeft het recht om uw voertuig te repareren.
Getint autoglas
Sinds 1 januari 2017 is te zwaar getint autoglas verboden. Het vensterglas van uw voertuig kan tot maximaal 30 procent gekleurd zijn. In het geval van een overtreding, zijn er 135 euro aan boetes en drie punten.
Deze maatregel, die op 26 januari 2015 werd aankondigd als onderdeel van een verkeersveiligheidsplan, veroorzaakte veel opschudding. De toekomst van een hele sector van de economie, met 800 bedrijven en 1.800 banen op het spel, was gevuld met woede door de vereniging sécurité et filtration des films vitrage (ASFFV). Twee miljoen voertuigen moesten in Frankrijk worden omgebouwd.
Alcoholtester: ja? nee?
Op 1 juli 2012 heeft Frankrijk de aanwezigheid voor alcoholtesters ingevoerd.
De bestuurder van het voertuig moet een alcoholtester dragen. (…) Zowel chemische als elektronische ademalcoholtesters zijn beschikbaar voor de bestuurder. De apparaten moeten zijn gecertificeerd volgens de Franse norm (NF) (NF X 20 702 voor chemische en NF X 20 704 voor elektronische testers).
Ze zijn verkrijgbaar in apotheken, tabakswinkels, sommige supermarkten en tankstations, evenals in verzekeringsmaatschappijen.
De tester moet bereikbaar en ongebruikt zijn en mag de vervaldatum van de fabrikant niet overschrijden.
Het negeren van deze regel leidt echter niet tot een boete.
Frankrijk concentreert zich steeds meer op preventie. Op dorpsfeesten zie je steeds vaker stands van organisaties en overheidsinstanties, waar je één keer wordt uitgenodigd: alcoholtest als een feestpret – dat werkt. En in het resultaat vaak verrast degenen die in de buis hadden geblazen. Je niveau is altijd veel hoger dan verwacht …
In Frankrijk is de alcohollimiet van 0,5. Buschauffeurs mogen maximaal 0,2 per duizend, fietsers 0,8. Iedereen die achter het stuur zit met 0,5 tot 0,8 per duizend bloedalcoholconcentratie (BAK) of 0,25 tot 0,4 mg ademalcohol, riskeert een boete van 90 tot 750 euro. Met een BAG van meer dan 0,8 per duizend dreigt u – zelfs als u niet dronken lijkt – een boete van maximaal 4.500 euro … en mogelijk zelfs een gevangenisstraf van maximaal twee jaar!
Alcoholtester Frankrijk 2 stuks - Alcoholtest - Wegwerp blaastest - eenmalige alcohol adem tester
2 stuks
Alcoholtest - 4 stuks - Ademtest - NF Keurmerk – Wegwerp Blaastest – Alcohol Adem Tester - Contralco - 2...
4 stuks
Wegwerp Alcoholtester Frankrijk - eenmalige blaastest - NF keurmerk - Geschikt voor Frankrijk - Ademtester - Redline
1 stuks
2x Veiligheidsvesten/hesjes geel voor volwassenen
2x Veiligheidsvesten geel voor volwassenen. Veiligheidsvest in geel met twee reflectiestrepen. Voldoet aan de veiligheidsvoorschriften volgens de Europese norm (EN471, klasse 2). Maat: past van M tot XXL. Materiaal: polyester. U ontvangt 2 hesjes.
Tol betalen
Bijna alle snelwegen in Frankrijk kosten geld. U kunt de tol steeds minder contant betalen, des te meer met creditcards (Eurocard, Mastercard, Visa) of via elektronische tolheffing via chip (de zogenaamde Télépéage). Let op: EC / Maestro-kaarten worden niet geaccepteerd. Hoe duur uw snelwegrit zal zijn, kunt u hier vooraf berekenen op www.autoroutes.fr.