Andorra Winkelen, prijzen en winkels

Gids voor Andorra Shopping

Zelfs als we dromen over op vakantie gaan voor het ongeëvenaarde skiën of de spannende mountainbikeroutes, is winkelen vaak hoe we uiteindelijk ten minste een deel van onze tijd verbrengen. In Andorra is winkelen een populaire activiteit voor bezoekers uit nabijgelegen delen van Europa en daarbuiten.

Andorra heeft een relatief lange geschiedenis als winkelbestemming. In de laatste decennia van de dictatuur van Franco was het een erg populaire bestemming voor Spanjaarden die goederen wilden kopen. Tussen toen en diepere Europese integratie was Andorra in feite een belastingvrije zone die toeristen uit Frankrijk en Spanje trok die wilden vermijden omzetbelasting te betalen. Deze voordelen zijn niet meer zo extreem, maar Andorra is nog steeds een belangrijk doelwit voor reizigers die houden winkelen.

 

 

Winkelen in Andorra

De beste manier om de omvang van het winkelen in Andorra vast te leggen, is om te stellen dat er ongeveer 2.000 winkels zijn ingepakt in een land waar je in een uur doorheen kunt rijden. Die cijfers worden nog opvallender als je ziet dat de meeste winkelcentra van Andorra geconcentreerd zijn in de hoofdstad, Andorra la Vella. De stad van slechts 22.000 mensen slaagt erin ongeveer 400 winkels en shops van alle beschrijvingen te ondersteunen, dus sommige zijn ontworpen om tegemoet te komen aan toeristen.

Een van de beste redenen om te gaan winkelen terwijl je op vakantie bent, is om een korting te zoeken. Qua prijzen is winkelen in Andorra zeer aantrekkelijk, grotendeels vanwege het gunstige belastingstelsel van het vorstendom.

Er wordt geen omzetbelasting aan het register toegevoegd – de stickerprijs is wat u betaalt, maar het bevat wel een lage belasting over de toegevoegde waarde die indirect wordt toegepast, dus zien de meeste goederen vóór de verkoopfase 4,5% bij hun kosten opgeteld. Dit is zelfs lager voor voedsel (exclusief alcohol), tijdschriften, kranten en boeken op 1%, terwijl kunst en toerisme een tarief van 2% hebben.

Ter vergelijking: in de meeste Europese landen geldt een btw van 19% of hoger (21% Nederland), zodat de prijzen in de Andorra winkels 15% lager kunnen zijn dan over de grens in Frankrijk of Spanje. Vanwege deze besparingen is het niet uitgesloten om Franse of Spaanse toeristen te zien rondkijken in een winkelcentrum in Andorra la Vella met een rekenmachine in de hand!

Waar in Andorra te winkelen

Als winkelen hoog op uw prioriteitenlijst staat voor uw volgende vakantie, hebt u waarschijnlijk specifieke items in gedachten. Het is logisch om een lijst met prioriteiten te kiezen om te veel impulsaankopen te voorkomen en om het beste te plannen waar te blijven. Of u nu op zoek bent naar gastronomische items of een nieuw paar ski’s, hier vindt u informatie over waar u het beste naar kunt zoeken.

Dames- en herenmode: Guess, Zara, Benetton, Lacoste, Levi’s, Desigual en andere internationale merken hebben allemaal winkels in het belangrijkste winkelgebied van Andorra la Vella. Deze worden gecombineerd met winkels door meer on-trend operaties zoals Lolë, Superdry, Napapijri en Oysho.

Sieraden, horloges en andere accessoires: in vergelijking met andere kledingopties bevinden zich aan de westkant van de rivier meer van de sieraden- en horloge-boetieks, meestal aan de Avenue Meritxell. Naast kleding heeft Gallery Andorra op Meritxell een van de beste selectie handtassen en andere accessoires van premium ontwerpers. Er zijn ook verschillende parfumboetieks (parfum) in de winkelstraten verwerkt, maar let op de belastingvrije exportbeperkingen.

Sportartikelen: deze winkels zijn veel meer verspreid over Andorra. Dat is begrijpelijk, want degenen die ski’s en fietsen verkopen, willen meestal zo dicht mogelijk bij de skipistes, fiets- en wandelpaden zijn. Bijvoorbeeld, de goed beoordeelde Esports Sant Moritz is in Arinsal. De selectie zal uiteraard veranderen met het seizoen waarbij alles draait om skiën in koude maanden en apparatuur voor zomeractiviteiten in Andorra die het weer overnemen als het weer warmer wordt.

Eten, drinken en sigaretten: Supermercat Sant Moritz een goede optie voor boodschappen, waaronder luxegoederen die uit de hele Europese Unie worden geïmporteerd. en het Verenigd Koninkrijk. Ze voeren ook een breed assortiment wijn en gedistilleerde dranken tegen concurrerende prijzen. Winkelen voor duty free sigaretten en sterke drank is zo populair dat het niet ongebruikelijk is dat grote supermarkten 1/4 van hun ruimtebeslag hebben met deze goederen. Andorra 2000, E.Leclerc, CCA en Pyrénées bevinden zich allemaal in Andorra la Vella en hebben concurrerende prijzen voor alles van sigaren tot Spaanse confituren.

Souvenirs en speciale geschenken: Casa Danesa heeft een indrukwekkende verscheidenheid aan cadeaus, speelgoed en souvenirs en het nabijgelegen Casa Bella is iets chiquer. Ook zijn er een paar kunstgalerijen in Andorra la Vella, zoals Galeria Pilar Riberaygua.

Elektronica: Grote retailers zoals Pyrénées Andorra hebben nog steeds grote elektronica-afdelingen zoals FNAC en er zijn veel onafhankelijke winkels langs de winkelstraten, die merken zoals Bose inslaan.

Andere dingen die u moet weten over winkelen in Andorra

Tweemaal per jaar, rond het einde van april en begin november, organiseert Andorra een winkel festival dat bedoeld is om bezoekers naar de winkels in de hoofdstad te trekken. De gevolgen van deze evenementen zijn voornamelijk sterk neerwaartse prijzen, maar speciaal amusement (voor volwassenen en gezinnen), decoraties en wedstrijden helpen ook allemaal.
Winkelcentra zijn geclusterd in de twee belangrijkste winkelstraten in Andorra la Vella, Avenue Meritxell en Avenue Carlemany). Illa Carlemany en de Pyreneeën Andorra zijn de twee bekendste en meest bezochte luxe winkelcentra in Andorra. Beide hebben een breed scala aan internationale luxe- en modemerken, on-site eetgelegenheden en voldoende parkeergelegenheid. Evenzo zijn er tal van stand-alone boetieks voor lokale, Europese en wereldwijde merken.
In vergelijking met andere winkelbestemmingen zijn er minder vintage en tweedehands winkels in Andorra. Af en toe organiseert een lokale overheid van Andorra een jaarlijkse rommelmarkt.

Flacco
Logo