5 redenen voor een Macedonië vakantie

Ingesloten in het midden van de Balkan, is de voormalige Joegoslavische provincie nog steeds geen bestemming voor het massatoerisme. Toch is het land de thuisbasis van een belangrijk cultureel erfgoed en natuurgebieden nog steeds wild. Een kleine rondleiding.

Ohrid

Ohrid, gebouwd aan de oevers van het gelijknamige meer bij de grens met Albanië, is de toeristische hoofdstad van het land. Gesticht in de 3e eeuw voor Christus, heeft de stad sporen bewaard van zijn oude verleden, waaronder een Romeins theater dat nog steeds zeer goed bewaard is gebleven. In de Middeleeuwen maakte de komst van discipelen van St. Cyril de stad tot broeinest van de orthodoxe cultuur en religie, wat leidde tot de bouw van talrijke kloosters en kerken, die nog steeds in gebruik zijn. De stranden aan het meer en de omliggende heuvels, ideaal voor lange wandelingen die van het uitzicht genieten, hebben het tot een populaire badplaats in Oost-Europa gemaakt.

Tui Macedonië aanbiedingen
Tui Macedonië aanbiedingen
Actuele vakantie aanbiedingen van TUI. Kies uit diverse mogelijkheden en acties.
Corendon Macedonië Vakanties
Corendon Macedonië Vakanties
Actuele vakantie aanbiedingen van Corendon Kies uit diverse mogelijkheden en acties.

Skopje

Economische en administratieve hoofdstad, het is verreweg de grootste stad van het land met bijna 700.000 inwoners, oftewel een derde van de totale bevolking. De stad werd vernietigd met 80% vanwege de aardbeving in 1963 en heeft geprofiteerd van de internationale emotie die deze tragedie heeft veroorzaakt om snel weer op te bouwen met de hulp van geweldige moderne architecten, zoals de Japanse Kenzo Tange. In de jaren 2000 maakte een uitgebreid stedenbouwkundig plan, Skopje 2014, de bouw mogelijk van nieuwe musea en de reconstructie van vele emblematische monumenten, zoals de Macedonische Poort, een triomfboog ter herdenking van de verworvenheden van de geschiedenis Macedonian.

Pelister Nationaal Park

Het park ligt in het zuidwesten van Macedonië en herbergt een groot deel van de fauna en flora van de regio, waaronder de pijnboom van Macedonië, een inheemse soort. De camping ligt op een berghelling en biedt een breed panorama van de Pelagoniaanse vlakte, waar de stad Bitola, bekend om zijn islamitische architecturale erfgoed, is gevestigd. Het strekt zich uit over 120 vierkante kilometer en is een toevluchtsoord voor veel dieren zoals de bruine beer of de lynx boreale, ware nationale symbool.

Stobi

Oude stad, het kende zijn uur van glorie tijdens de Romeinse periode die een strategische positie innam voor de handel en de verdediging van het rijk. Gestart in 1924, hebben archeologische opgravingen veel gebouwen blootgelegd die dateren uit de oudheid, zoals een theater, baden of villa’s. Na de bekering van de Romeinen tot het christendom, werd Stobi een van de belangrijkste bisdommen in de regio, zoals blijkt uit de vele bas-reliëfs in de basiliek. Nauwelijks getroffen door de invasies van de Goten, werd de stad definitief verlaten vanwege een aardbeving die plaatsvond in de 6e eeuw.

St. Joachim-klooster van Osogovo

Orthodox klooster gelegen in het uiterste noord-oosten in de buurt van de Bulgaarse grens, het werd gesticht in de twaalfde eeuw in het gelijknamige gebergte op 825 meter boven de zeespiegel. Kort omgevormd tot een moskee ten tijde van de Ottomaanse invasies, werd het genoemd naar een van de vier grote Bulgaarse kluizenaars, St. Joachim, die de regio in de elfde eeuw evangeliseerden. De site bestaat uit twee kerken, de grootste heeft twaalf koepels, elk gewijd aan een apostel. Binnen dekken prachtige middeleeuwse fresco’s de stenen muren.

Over Macedonië

Macedonië maakt deel uit van het Balkan schiereiland. Het gebied wordt niet op zee geopend, het grenst aan Albanië, Bulgarije, Griekenland, Kosovo en Servië. Vroeger maakte het deel uit van de Socialistische Federale Republiek Joegoslavië, maar het land verklaarde zijn onafhankelijkheid in 1991. Geografisch gezien strekt Macedonië zich ook uit tot Griekenland en Bulgarije. De landschappen bestaan ​​voornamelijk uit bergen met ongeveer vijftig meren.

De strategische positie in Europa heeft het in de loop van zijn geschiedenis vele bezigheden verdiend. Onder andere maakte het Byzantijnse rijk plaats voor het Ottomaanse rijk dat zich hier vijf eeuwen lang vestigde. Oorspronkelijk was Macedonië een oud koninkrijk dat werd geregeerd door verschillende beroemde mannen, waaronder Alexander de Grote en Filips II van Macedonië. Maar laten we teruggaan naar meer recente tijden. Het referendum georganiseerd voor de onafhankelijkheid van het land was overtuigend: 95% van de kiezers stemde vóór. Maar dit betekent niet dat de rest van het verhaal een lange kalme rivier is. Spanningen met de Grieken en Albanezen hielpen niet. Het feit blijft dat het land sinds 2005 kandidaat is geweest voor het lidmaatschap van de Europese Unie.

Macedonische landen bestrijken bijna 26.000 km² en hebben een piek van meer dan 2.000 meter boven de zeespiegel. De hoogste op de top, de berg Korab, stijgt tot 2.764 meter. Deze bergen worden afgewisseld met plateaus, ravijnen, heuvels en valleien. Macedonië heeft geen toegang tot de zee maar het water stroomt meer dan 300 km door de Vardar rivier. Het stijgt in het noordwesten van het land en gaat verder naar de Egeïsche Zee. Water is ook aanwezig dankzij de natuurlijke en kunstmatige meren van het land. Het natuurlijke meer van Ohrid is ook de grootste van Europa met zijn 274 km². Het grootste kunstmatige meer in het land, Tikvech Lake, is slechts 14 km² lang, maar strekt zich uit over een lengte van 30 km en daalt tot 100 meter diep. De creatie dateert uit de late jaren 1960 tijdens de bouw van een waterkrachtcentrale. Liefhebbers van warmte zullen blij zijn om te horen dat het land ook thermaal water heeft. De heetste bron heeft een temperatuur van 73 ° C!

Skopje is de hoofdstad van Macedonië maar het is ook de grootste stad. Een derde van de bevolking van het land heeft zich daar gevestigd. De aardbeving in 1963 liet sporen achter. Bijna driekwart van de stad werd vernietigd. Tijdens de reconstructie was het verdeeld in blokken, waarvan elk deel is gewijd aan specifieke activiteiten. Deze organisatie werd opgericht door Adolf Ciborowski, de Poolse die ook zorgde voor de heropfrissing van Warschau na de Tweede Wereldoorlog. Maar terug naar Skopje. De groene ruimtes zijn geconcentreerd aan de oevers van de Vardar. Aan de zuidkant zijn er grote complexen, terwijl het noorden de oudste buurten behoudt. Dit is waar we de oude Ottomaanse bazaar vinden. De laatste wordt over het hoofd gezien door de heuvel van het fort.

Traditie

Macedoniërs bieden echt welkom, vooral op plaatsen waar toeristen zeldzaam zijn. De lokale bevolking is verheugd om reizigers uit te nodigen om thuis te komen. Het zou afgekeurd worden om dergelijke aandacht te weigeren. Voordat je iemands huis betreedt, is het gebruikelijk om je schoenen uit te doen. De vloer is vaak bedekt met prachtige tapijten. Als de uitnodiging plaatsvindt in een café, dring dan niet te veel aan op het betalen van de rekening.

Zoals in de meeste landen van de wereld, is het aanbevolen om een ​​correcte jurk te dragen bij het bezoeken van een religieus monument. De schouders moeten bedekt zijn, voor zowel mannen als vrouwen. Als het binnenshuis verboden is om foto’s te nemen, vraag dan nog steeds om toestemming voordat je afdrukt. Als je een kaars wilt aansteken, weet dan dat de bovenste kandelaar is gewijd aan levende wezens, daarom is de lagere gereserveerd voor de doden.

Traditionele Balkanmuziek in het algemeen, en Macedonië in het bijzonder, wordt gespeeld met een kaval. Dit object vertegenwoordigt een houten muziekinstrument. Samengesteld uit acht holes, het is aan beide uiteinden open, maar het geluid doet zich voor wanneer je de snavel inademt.

Keuken van Macedonië

Het nationale gerecht is tavce-grafce. Het bestaat uit groene bonen van Tetovo. Na de bereiding wordt het gebakken in een ovenschaal. De gerechten, bereid met lamsvlees, zijn populair (gegrilde lamskepap, lamsoep, janija, vardar-grne). Pindjur is een salade van paprika’s, aubergines en tomaten. Je kunt de beroemde zalm eten in de stijl van Ohrid. De regio is bevorderlijk voor de productie van kwaliteitswijnen, waaronder Tikves wijnen. Mastica, gemaakt van gras, is een beroemde eau-de-vie.

Elk najaar wijdden Macedonische families zich aan het ritueel van Ajvar. Dit is een bereiding gemaakt van onder andere rode pepers uit de regio Strumica. Na het schillen worden de groenten gebakken in zonnebloemolie. De bereiding wordt vervolgens de hele winter in potten bewaard. Kinderen vertonen ze vaak op brood.

Als u een wijnliefhebber bent, bent u op de juiste plek. Plan een beetje ruimte in de bagage om thuis te brengen. De rode wijn uit de kelders van Bovin en Skovin is niet erg duur en wordt regelmatig beloond.

Flacco
Logo