10 wintersporttrends

Besneeuwde hellingen, glinsterende witte bergtoppen, felle zon – de winter is teruggekeerd naar het land en roept, zoals elk jaar, wintersporters van heinde en verre de bergen in. Maar iedereen kent nu skiën en snowboarden – wat dacht je van iets nieuws? We hebben 10 nieuwe wintertrends geselecteerd die gegarandeerd leuk zijn en iets meer avontuur bieden dan klassiek skiën.

1. Airboarden:

https://www.instagram.com/p/BwofcYcBPNu/

Airboards zijn high-tech luchtkussens waarop je met sneeuw bedekte hellingen op je buik kunt glijden. Met 100 dingen ga je als eerste de vallei in – moed, vaardigheid en snelle respons zijn vereist! Dankzij het ribprofiel aan de onderkant kan dit avontuurlijke voertuig voornamelijk worden bestuurd door het gewicht te verplaatsen en de nabijheid van de grond verhoogt het bewegingsritme. Met het goed gedempte luchtkussen zijn zelfs sprongen geen probleem.

2. Snowkiting:

https://www.instagram.com/p/B9l0tGxHbsM/

Snowkiting is de wintervariant van het vliegeren, die wordt beoefend op besneeuwde open plekken. Het enige wat je nodig hebt is een geschikte vlieger en gewoon ski’s of een snowboard onder je voeten. Als de wind hard genoeg waait, laat je de vlieger vliegen en trek je over de sneeuw. Omdat wind essentieel is voor deze trend, zijn winderige open ruimtes ideaal voor sneeuwvliegen.

3. Sneeuwschoenwandelen:

Sneeuwschoenwandelen wordt ook wel trap- of nordic sneeuwschoen wandelen genoemd en is de trendsport voor wandelaars en natuurliefhebbers die geen snelheidsrecords willen verbreken en niet willen langlaufen. Het ziet er misschien wat raar uit, maar wie kan lopen, leert heel snel met sneeuwschoenen lopen en je hebt nauwelijks voorkennis nodig. Hier kunt u plezier en beweging in de frisse lucht combineren met een prachtige natuurbelevenis in de winter.

4. IJsklimmen:

IJsklimmen is klimmen op voornamelijk natuurlijke ijsformaties zoals bevroren watervallen en steile wanden of zelfs ijspegels. Deze trend is niet geschikt voor beginners, omdat je enige kennis van alpien klimmen nodig hebt voor ijsklimmen. IJsklimmers gebruiken stijgijzers en speciale ijsbijlen om in het ijs te klimmen. Met enige ervaring en een passende cursus ijsklimmen is deze spectaculaire trendsport zeker het proberen waard!

5. Snowfening:

Deze trendsport, wiens naam is samengesteld uit “sneeuw” en “surfen”, is ook nogal ongebruikelijk – en dat is precies wat het betekent: bij het snowboarden surf je niet op het water, maar met een speciale surfplank met zeil op sneeuw en ijs (dit wordt ijssurfen genoemd). Je haalt snelheden tot 80 km / u. Net als bij surfen, wordt gestuurd met behulp van het zeil en door het lichaamsgewicht te verplaatsen.

6. Fat Biking:

dikke fietsbanden zijn tot twaalf centimeter dik – ideaal voor besneeuwde oppervlakken. Tot dusver haastten mensen zich op dikke fietsen door Amerikaanse canyons – nu ontwikkelen de fietsen met de ‘monsterpantoffels’ zich tot een nieuwe trendsport voor de winter. Door de lage bandenspanning kunt u zelfs in bochten comfortabel rijden – en de dikke band bijt echt de grond in. Dus als je geen zin hebt om in de winter onder je voeten te knikken, moet je dikke fietsen proberen!

7. Ice Cross:

https://www.instagram.com/p/B8RUFXDIbLp/

Deze trend is iets voor doorzetters: de sport bevat elementen van ijshockey en snowboardcross en vindt plaats op een kunstmatige ijshelling, die meestal is gebouwd in een stedelijke omgeving en steile bochten, hoge hellingen en sprongen bevat. Deze ijshellingen worden in een avontuurlijk tempo op schaatsen gejaagd, meestal in drieën of vieren. De uitrusting omvat helmen en ijshockeykleding met gewatteerde onderdelen, waaronder rugbeschermers en gewrichtsbeschermers – omdat lichaamscontroles hier zijn toegestaan. Meer een trendsport om naar te kijken dan om het zelf uit te proberen, maar ook dat is behoorlijk zenuwslopend met Ice Cross Downhill!

8. Heliskiing:

Heliskiing is een nieuwe wintersporttrend voor iedereen die iets bijzonders wil beleven: hier word je niet met een skilift naar de piste gebracht, maar met een helikopter, die ook afdalingen in minder ontwikkelde of zelfs ontoegankelijke gebieden mogelijk maakt. Ver van de toeristische hellingen kunt u hier onaangetaste diepe sneeuw skiën – dus u moet hier de juiste ervaring hebben. Heliskiing is bijzonder indrukwekkend, b.v. in IJsland, waar je met sneeuw bedekte vulkanische hellingen kunt afdalen.

9. Skitouring:

Bij skitochten worden de beklimming en afdaling evenals een wandeling op vlak terrein onder de knie op ski’s. Speciale toerski’s en andere hulpmiddelen zoals Klimhulpmiddelen maken skitochten op verschillende ondergronden en met verschillende hellingen mogelijk. Als je iets spannender wilt ervaren dan alleen maar heen en weer gaan van de skilift en afdaling, is skitouren onafhankelijk van liften en andere transportmiddelen, zodat je ook op ongerepte natuur kunt toeren.

10. Skijoring:

https://www.instagram.com/p/B9Xa1wcASil/

Skijoring komt uit Scandinavië en betekent dat je je door een hond, paard of motorvoertuig op ski’s over de piste kunt laten trekken. Kracht en uithoudingsvermogen zijn hier essentieel, plus aandacht en concentratie, zodat je niet uit de bochten vliegt. Skijoring is bijzonder authentiek in Zweden of Noorwegen, waar je kunt worden getrokken door een team van sledehonden.

Flacco
Logo